31 °C Budapest
Döbbenetesen sok magyar használja erre az internetet: nem túlzás ez egy kicsit?

Döbbenetesen sok magyar használja erre az internetet: nem túlzás ez egy kicsit?

2021. január 28. 16:48

Magyarországon jóval inkább felülreprezentált a közösségi hálózatokon való aktív részvétel, mint ahogy az EU-ban átlagosan. Ennek ellenére a magyarok, csak úgy mint más nemzetek lakói leginkább szórakozásra, e-mail küldésére, fogadására, illetve termékekről, szolgáltatásokról való információgyűjtésre használták leginkább az internetet 2020-ban. És hogy mire szinte egyáltalán nem? Tanulásra, online kurzusok elvégzésére vagy bármilyen egyéb tanulási tevékenységre.

Ahogy az egész világon, úgy az Európai Unióban is az látszik, hogy az internet egyre fontosabbá vált az elmúlt években. Ez pedig 2020-ban mondhatni még tovább csúcsosodott a COVID-19 járvány kitörése, és az ehhez kapcsolódó lezárások, társadalmi szétszakítottság végett. A számok azt mutatták, hogy az Eurostat felmérését megelőző három hónapban az EU 16-74 éves lakosságának a 87 százaléka jelentette, használt - valamilyen formában - internetet. Ez a szám 2010-ben még csak 67, 2015-ben pedig 78 százalék volt.

Az országos részarányok mondjuk ennél már jóval változatosabb képet mutattak, Bulgáriában például az állampolgárok megkérdezésekor csak a 70 százalékuk mondta, hogy használt internetet az elmúlt három hónapban, míg Dániában ez az arány 99 százalékos volt. Az uniós átlag pedig 87 százalékot mutatott, amihez képest például a magyarok is elmaradtak.

Magyarországon ugyanis a lakosság 85 százaléka mondta, hogy használt valamilyen oknál fogva internetet a megkérdezése előtti 3 hónapban. Ez a szám egyébként az EU 8. legkisebb aránya, közvetlenül előttünk, illetve mögöttünk Szlovénia és Litvánia végzett 87, 83 százalékkal.

Mire használtuk az internetet?

Az EU statisztikáiból kiolvasható, hogy a tagállamok állampolgárai átlagosan e-mail küldésére és fogadására használták leginkább az internetet (74%), míg második legtöbbször valamilyen termékek, szolgáltatásokról gyűjtöttek leginkább információt az internet segítségével (69%). A dobogó harmadik, negyedik, illetve ötödik helyén pedig az azonnali üzenetküldés (68), az online hírek fogyasztása (65%) és telefonálás vagy videóhívások (60%) végeztek.

De szintén magas, több mint 50 százalékos részesedése volt a különböző netes elfoglaltságoknak is az Európai Unióban: internetbank (57%), zenehallgatás (56%), közösség hálózatokban való részvétel (56%), egészségügyi információ keresése (55%).

Hogyan alakult mindez Magyarországon?

Magyarországon 2020-ban két tevékenység is holtversenyben végzett az első helyen: a válaszadók 76-76 százaléka használta ugyanis az internetet termékekről, szolgáltatásokról való információszerzésre, illetve számítógépes játékok letöltésére/játszására, zenehallgatásra vagy videók, streamelt videók nézésére.

Ezeket a tevékenységeket követte sorrendben az e-mail küldés (75%), a közösségi felületeken való részvétel (74%), az azonnali üzenetváltás (pl. Skype, Messenger, WhatsApp, Viber, 73%), az internetes stream tévézés, videók nézése (71%), illetve az online hírfogyasztás (70%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A top 11 elfoglaltság mellett további 5 olyan tevékenység volt, ami 50 százalék fölötti arányt tudott kihasítani magának, ezek a következők voltak: videotartalom megtekintése kereskedelmi vagy megosztási szolgáltatásból, telefonálás vagy videóhívás, videó megtekintése megosztási szolgáltatásból, egészségügyi információk keresése, illetve internetbankolás.

Ami pedig a lista másik végét illeti, jól látszik, hogy a magyar internetfelhasználók legkevésbé tanulásra használják az internetet (EU átlaghoz képest nincs jelentős eltérés), legkevesebben válaszolták például, hogy részt vettek valamilyen online kurzuson, de nagyon kevesen használtak valamilyen online oktatási anyagot vagy folytattak valamilyen tanulási tevékenységet.

A magyar számokat összehasonlítva az európai átlaggal általában nem figyelhetők meg kiugró eltérések, de azért találtunk két olyan tevékenységet, amik Magyarországon 10 vagy több százalékkal jellemzőek a lakosságra nézve, mint az Európai Unióban általában. Az egyik, és a legszembetűnőbb

a közösségi hálókon való aktív részvétel.

Magyarországon a lakosság 74 százaléka, azaz 10-ből több mint 7 ember foglalatoskodott ilyesféle tevékenységgel az elmúlt 3 hónapban (a megkérdezés pillanatához viszonyítva). Miközben ez az arány EU-s átlagban csupán 56 százalék volt, tehát alig több mint az emberek fele. A magyar eredmény egyébként az összesített EU-lista 7. legmagasabbja.

Ugyancsak magas, több mint 10 százalékos eltérés volt megfigyelhető a különböző megosztó szolgáltatásokból származó videómegtekintésnek, Magyarországon ez a tevékenység az emberek 67 százalékánál előkerült, míg az EU-ban az átlag csupán 57 százalék volt. Ha ekkora mértékkel nem is, de az európai uniós átlagnál a magyar internetezők jó pár százalékkal többet kutatnak egészségügyi információk után, ahogy a telefon és videóhívások indítása is népszerűbb itthon, mint általában az EU-ban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?