18 °C Budapest

Mobilt kapott a gyerek karácsonyra? Így állítsd be, hogy elkerüld a bajt

2020. december 28. 18:03

Összekapcsolt világunkban ma már a gyerekeknek szánt mobiltelefonokra sem drága játékként, hanem inkább szükségszerű tárgyként tekintünk. Ennek az az oka, hogy a szülők a telefon segítségével tarthatnak kapcsolatot a gyerekkel, míg a gyerek a telefont használva technológiai ismeretekre tehet szert. Miután a szülők mérlegelték, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha gyermekük kap egy okostelefont, a készülék szinte biztosan az első helyre kerül a karácsonyi kívánságlistákon. Ám ha el is döntöttük, hogy veszünk a gyereknek egy okostelefont, az még csak fél siker, hiszen a készüléket még megfelelően és biztonságosan konfigurálni kell a gyermek általi használathoz.

A mobileszközökhöz kapcsolódó kiberkockázatok olyan problémát jelentenek, amellyel minden felhasználónak tisztában kéne lennie, ahogy az a Kaspersky informatikai fenyegetések 2020. harmadik negyedévi alakulását elemző mobileszközökre vonatkozó statisztikáiból is kiderül. Az e-mailes csalások, a közösségi médiafelületeken folytatott adathalászat és a játékplatformokon elkövetett jelszólopás csak néhány példa a digitális felhasználókra leselkedő online fenyegetések közül, és a fiatalok sajnos sokszor nem rendelkeznek elegendő élettapasztalattal ahhoz, hogy felismerjék ezeket a fenyegetéseket. A kiberbűnözők ennek ellenére a gyerekek készülékeivel sem tesznek kivételt a Kaspersky tavalyi kutatása szerint: tíz szülőből hat (60%) arról számolt be, hogy közvetlen tanúi voltak egy, a gyereküket érő online biztonsági fenyegetéses incidensnek. A szülők ezért biztosítani szeretnék, hogy kis megajándékozottjaik biztonságosan és boldogan használhassák az ajándékot, minden számukra nem megfelelő tartalomtól és online fenyegetéstől mentesen.

A világjárvány következtében a gyerekek több időt töltenek otthon, és ezért jóval kevesebb dologgal tudják magukat elfoglalni. Így aztán egyre többet használják a YouTube-ot, ahol szórakoztató, vicces és oktató célú videókat néznek. A szülőknek azonban nincs mindig idejük arra, hogy ellenőrizzék, milyen videót néz éppen a gyerek, és úgy szeretnék őt biztonságban tudni, hogy közben ne tolakodjanak folyton bele az életébe

- fejtette ki Elena Kadocsnyikova, a Kaspersky termékmarketing menedzsere.  A legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk gyermekeink online biztonságát, ha nyíltan beszélünk velünk többek között a böngészésről, a játékokról és a korlátozásokról (és hogy miért van ez utóbbiaknak értelmük). Arra persze mindig számíthatunk, hogy a gyerekek megpróbálják a szülők által lefektetett szabályokat és korlátozásokat megkerülni, éppen ezért a Kaspersky néhány hasznos tanáccsal szolgál a beállításokat illetően:

5 tipp a karácsonyra kapott mobileszköz okos beállításához:

Fiókkezelés a helyi törvényeknek megfelelően

Eltérő szabályok vonatkoznak a mobil operációsrendszer-fiók létrehozását lehetővé tevő törvényes korhatárra; néhány európai régióban 14 év az alsó korhatár. A kiskorúak számára az jelenthet opciót, ha létrehozunk számukra egy, a szülők fiókjához kapcsolt külön fiókot. Így nem sértjük meg a szolgáltatási feltételeket és ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a fiókot, ugyanakkor a gyerekek minden engedélyezett szolgáltatáshoz hozzáférhetnek. Biztonsági okokból a szülők biztonsági értesítést is kaphatnak arról, ha valaki ismeretlen eszközről jelentkezik be a fiókba, vagy megpróbálja alaphelyzetbe állítani a jelszót.

Családi csoport beállítása

Családi fiók beállításával kezelhetjük a gyermekünk vásárlásait, továbbá megoszthatunk egymással játékokat, könyveket és TV-műsorokat - a médiatartalom így változatos marad és a gyerek egyedi igényeihez igazodik, ugyanakkor elkerülhetjük/blokkolhatjuk a szókimondó tartalmakat és a nem megfelelő alkalmazásokat. A szülői felügyelet segítségével a használat a játékoknál és filmeknél meghatározott korhatárhoz igazítható.

Az internethasználat ellenőrzése

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A nagy hatalom nagy felelősséggel jár" - az adott erőforrások felelősségteljes használatát pedig sokszor tanulni kell. Az internet által biztosított szabadság és lehetőségek azonban hátrányokkal is járnak. Ezek a kockázatok és hátrányok viszont a megfelelő kontrollokkal és korlátozásokkal mérsékelhetők.

Az okostelefon védelme a biztonsági problémák ellen

Bár a kontrollok megléte és a megfelelő viselkedés mind helyes intézkedés, a hatékony biztonsági szoftver és a szülői felügyeleti alkalmazás telepítésének jelentőségét sem szabad alábecsülni. A Kaspersky Safe Kids szoftveréhez hasonló sokoldalú szülői felügyeleti megoldás nem csak a gyerek okostelefonon és számítógépen folytatott tevékenységeinek szabályozását segíti, hanem a különféle biztonsági kockázatok és kiberfenyegetések ellen is védelmet biztosít.

A gyermek biztonságban tartása a való világban

Fontos biztosítani, hogy a gyermek ne szakadjon el a valóságtól, és ne az online térben töltse az összes idejét. És amikor a gyerek az otthon falain kívül tartózkodik, akkor is figyelemmel kísérhetjük a hollétét egy szülői felügyeleti megoldás, nevezetesen egy GPS-nyomkövető használatával, amelynek segítségével azonosíthatjuk a tartózkodási helyét egy valós idejű online térképen. Emellett további megnyugvást jelenthetnek az olyan funkciók, mint a biztonságos tartózkodási zóna meghatározása és az értesítések, valamint a készülék alacsony töltöttségi szintje esetén küldött riasztás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem