4 °C Budapest

Friss: Újra olcsóbb lesz lakást venni? Ez várható a piacon

MTI
2020. december 3. 00:01

A lakáspiaccal foglalkozó cégek fővárosra vonatkozó piaci kilátásai enyhén romlottak novemberben, míg a vidékiek érezhetően javultak - derül ki a GKI és a Masterplast közös lakáspiaci felméréséből, amely szerint a következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 3-4, vidéken 2-3 százalékkal eshet.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők) terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezésére. A mostani kutatásban, amelyben 106 ingatlanokkal foglalkozó cég vett részt, a lakosság körében 1000 ember megkérdezésével készített reprezentatív véleménykutatás eredményeit is hasznosítják. 

A novemberi felmérés szerint az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest érezhetően romlottak. A budai zöldövezet és a családi házak kivételével a várható piaci helyzetre vonatkozó várakozások negatívan változtak, ami azt jelenti, hogy a piaci szereplők a túlkínálat jövőbeni erősödésére számítanak. Ugyanakkor a vidéki körzetekben a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be.

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások áprilisban nagyot estek, júliusban pozitívan korrigáltak, majd novemberben kissé tovább javultak. A novemberi felmérésben 57 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 184 ezer háztartás szándéka valószínű volt.

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe negyedéves alapon 3, éves alapon 14 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci index ugyanakkor negyedéves alapon csaknem 5 ponttal nőtt, éves alapon 11 ponttal csökkent. A GKI szerint ritkán fordul elő, hogy a fővárosi és az országos index nem ugyanabba az irányba változik, általában ez a jelenség a piaci bizonytalanság magas szintjére utal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakásárak várható alakulásáról megjegyezték, hogy a felmérésben megkérdezettek 50 százaléka a fővárosban az értékesítési árak csökkenésére, 47 százaléka pedig az árak stagnálására számít. Elhanyagolható azok aránya, akik szerint áremelkedés várható. Az előrejelzések szerint a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 3-4 százalék körüli árcsökkenés várható. 

A keleti régióban stagnálásra számít három válaszadóból kettő, az összesített prognózis 3 százalék körüli átlagos áresést valószínűsít. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek 72 százaléka stagnáló, 22 százaléka csökkenő árakra számít, az összesített prognózis 2 százalék körüli potenciális árcsökkenést mutat. A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 57 százaléka, stagnálásra 36 százaléka, növekedésre pedig 7 százaléka számít. A várható díjcsökkenés a korábbinál kisebb, 5 százalék körüli, Budapesten viszont elérheti a 8 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem