21 °C Budapest

Megütötte az új koronavírus-járvány a magyar ingatlanpiacot: már érezhető a változás

2020. március 16. 14:02

A lakáspiacon is érzékelhető szinte azonnali változást hozott a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzet elrendelése, de az élet nem állt meg. A trendeket nézve a kereslet csökkenést mutat, de a kínálatban nincs érdemleges visszaesés, sőt. A magánszemélyek március 2-13. között 3,7 százalékkal több eladó lakáshirdetést adtak fel, mint az azt megelőző időszakban. A kevesebb vevőnek és az elmúlt pár hétben növekvő eladási kedv miatt megjelenő friss kínálatnak köszönhetően a lakáspiac új, átmeneti korszakának nyertesei azok a vevők lehetnek, akik a piacon maradnak.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a koronavírus-járvány a globális és a magyar gazdaságra milyen hatást gyakorol, de a hazai lakáspiac helyzetét már most befolyásolta - írja közleményében az ingatlan.com.

Azonnali reakció

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A járvány hatása gyorsan begyűrűzött a mindennapokba. A lakáspiacon állt meg az élet, de alapvető változásokat hozott az új helyzet. A személyes tapasztalatszerzés helyett még inkább felértékelődik a valós és részletes információkat tartalmazó online hirdetések szerepe. A vevők ugyanis egyre tudatosabban, az elérhető információk és képek alapos áttekintése után választanak majd ki egy-egy lakást, amely valóban érdekli őket." 

Az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődhet a következő időszakban, mivel a segítségükkel már csak valódi eladási vagy vételi szándék esetén működnek együtt a tulajdonosok vagy a vevőjelöltek. “A gyakorlatban arra számítunk, hogy sok tulajdonos és vevőjelölt nem feltétlenül akar minden lehetséges partnerrel közvetlenül tárgyalni, hanem az eddiginél nagyobb arányban bízhatnak meg közvetítőket, és a segítségükkel az eddiginél több üzlet jöhet létre." - tette hozzá a szakember. 

Felszálló ágban a kínálat

Az ingatlan.com összefoglalójából az eddigi trendek is láthatóak. A legfrissebb adatok szerint ugyanis a kereslet az elmúlt hetekben visszaesett, de a kínálat bővült. Az ingatlan.com adatai szerint a március 2-13. közti időszakban a magánszemélyek 3,7 százalékkal több eladó lakáshirdetést adtak fel, mint az azt megelőző időszakban. Az idén eltelt két és fél hónapban is bővült a kínálat a múlt év azonos időszakához viszonyítva, volt olyan hét, amikor 8-17 százalékkal nőtt a kínálat. 

“Összességében az látszik, hogy az idén megnőtt a piacon frissen megjelent eladó lakások száma. A vevők nagy lehetőséget kapnak ezzel. Jelentősebb árleszállítás a teljes piacot nézve nem várható, ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokkal gyakoribbá válhatnak az alkalmi vételek. Valamint a vásárlók többet alkudhatnak a tulajdonosok által megszabott árból, hiszen aki valóban értékesíteni szeretné ingatlanát, az most 10-15 százalékkal kevesebb vevőre hagyatkozhat, mint a veszélyhelyzet előtt. Fontos azonban, hogy a lakáspiac keresleti oldalán sem állt meg az élet. A kereslet csökkenése annak is köszönhető, hogy vannak, akik most elhalasztják lakásvásárlásukat, ráadásul a kevésbé komoly vételi szándékkal rendelkező ingatlanturisták is eltűnhetnek. Aki vevőként a piacon maradt, az komoly vételi szándékkal, hatékony üzletkötésre törekszik." - vázolta a következő időszakban várható fejleményeket az ingatlan.com szakembere. A kereslet tavaly kezdődő visszaesése miatt is egyre jobb pozícióba kerültek a vevők, a következő időszakban ez még inkább így lesz. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Új forgatókönyvet kap az albérletpiac

Az albérletpiacon pedig a lakáshotelek iránti kereslet lanyhulása hozhat komolyabb változást a következő időszakban. Balogh László azt mondta, hogy a koronavírus-járványnak egyik, már most látható hatása, hogy az idegenforgalomban komoly visszaesés jöhet. Ez pedig az elmúlt években rövid távú kiadásra szánt ingatlanok, vagyis a lakáshotelek tulajdonosait érinti. Körükben még nincs eladási pánik, ez jelenleg még nem is lenne indokolt. 

A szakember szerint a külföldi turisták számának visszaesése miatt a hosszabb távra kiadó lakásoknál lehet komolyabb kínálatbővülés. Az elmúlt két hétben a magánszemélyek és közvetítők több mint 4 százalékkal több lakást hirdettek meg kiadásra, mint az azt megelőző két hétben. Ha a lakáshotelek tulajdonosai a közép- illetve hosszútávú bérbeadást választják a rövid távú kiadás helyett, az elsősorban a budapesti belvárosi albérletpiacon mérsékelheti az árakat. 

Átmeneti lehet a visszaesés

Balogh László elmondta, hogy az ingatlanpiaci forgalomban a szokásosnál kevesebb adásvétel miatt visszaesés várható, de ez átmeneti jellegű lesz, és a veszélyhelyzet megszűnése után a piac gyorsan regenerálódhat. “Minden attól függ, hogy mennyire lesz elhúzódó hatású az egészségügyi világjárvány: ha a várakozások alapján több hónapig is eltart, akkor ennyi idő alatt akár több ezer lakásvásárlást is elhalaszthatnak. A helyzet lecsengése után viszont ezeket várhatóan gyorsan bepótolhatják az emberek, így a piaci visszapattanás akár pár héten alatt is megtörténhet. Emiatt azok a vevők, eladók és ingatlanközvetítők lesznek ennek az időszaknak a nyertesei, akik felkészülten kísérik figyelemmel a változásokat, és lendületből tudnak bekapcsolódni a piaci élénkülésbe." - tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem