3 °C Budapest
Nagy a baj: már ez sem enyhítene a lakáskrízisen

Nagy a baj: már ez sem enyhítene a lakáskrízisen

2019. október 18. 19:30

A rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása nem enyhítene a budapesti lakáspiaci helyzeten. A szabályozásnak bizonyított tényeken kellene alapulnia, valamint igazságos, és a jelenlegi helyzetnek megfelelő kellene legyen. Ezek a legfőbb eredményei a GKI Gazdaságkutató Zrt. által közzétett tanulmánynak. 

A kutatás a budapesti lakáspiacra ható különböző tényezőket vizsgálta meg. A lakhatási helyzetet nehezítő körülmények között a nagyvárosokban található ingatlanok iránti magas kereslet mellett az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány is meghatározó. Az új lakások építésébe, illetve a lakhatási célú projektek megvalósításába történő befektetés enyhíthetne a budapesti lakáspiacon kialakult nehézségeken. 

A tanulmány, amelyet a GKI Gazdaságkutató Zrt. készített az Airbnb megbízásából, a lakáspiacra ható kvantitatív tényezőket vizsgálta, így többek között az Airbnb-n történő rövidtávú lakáskiadás hatását is. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nem az Airbnb az egyik fő oka a budapesti albérletárak emelkedésének. Ebből következik, hogy a rövid távú lakáskiadások szigorú szabályozása nem javítana a lakáspiaci helyzeten. Továbbá, a szabályozásnak arányosnak kellene lennie, valamint lehetővé kell tennie, hogy az embereknek hasznuk legyen az otthonuk megosztásából. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a megfizethető lakhatás hiánya Budapesten leginkább a lakóépületekbe történő befektetés alacsony szintjének tudható be. Míg 2000 és 2010 között átlagosan 9.000 új lakás épült évente, addig 2010 óta ez a szám csupán 3.000. Tovább ront ezen a helyzeten, hogy az építkezés költségei drasztikusan emelkednek. Mindeközben sok önkormányzati tulajdonú lakás rossz állapotban van.

A tanulmány viszont megállapítja, hogy a rövidtávú lakáskiadás, mint például az Airbnb, szigorú szabályozásának nem lenne enyhítő hatása a Budapesten kialakult lakhatási helyzetre.

“Az olyan rövidtávú lakáskiadásra szolgáló platformok, mint például az Airbnb szigorú szabályozása nem oldja meg a budapesti lakhatási válságot. Ehelyett a szabályozásnak a tényeken kellene alapulnia, valamint megfelelőnek és észszerűnek kell lennie. A szigorú szabályozás veszélyeztetné azok pénzügyi biztonságát, akik gazdasági haszonra tettek szert a rövidtávú lakáskiadás által" - nyilatkozta Fazekas Bence (GKI Gazdaságkutató Zrt.).

Az Airbnb-n évi 180 napnál tovább kiadott lakások csupán 0,3 százalékát teszik ki a teljes budapesti lakáspiacnak. Továbbá az Airbnb-n kínált lakások többsége csak alkalmanként kerül kiadásra, nem állandó jelleggel, hiszen az Airbnb házigazdák többségé saját otthonát osztja meg a vendégekkel. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása csak a házigazdákra és a lakástulajdonosokra róna terheket. Ez többek között elodázhatná, vagy ellehetetleníthetné sok ingatlan szükséges felújítását, hiszen a házigazdák gyakran a rövid távú lakáskiadásból származó kis mértékű haszonból finanszírozzák ezen tételeket: Az Airbnb házigazdák jellemzően a rövidtávú kiadásból származó bevétel 27 százalékát fordítják általános költségekre, mint például felújítási munkákra és háztartási kiadásokra, valamint további 18%-át költik lakbérre, vagy lakáshitelük törlesztőrészletének fizetésére.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 Az otthonuk alkalmankénti megosztása segít az embereknek, hogy egy kis bevételhez jussanak - különösen igaz ez az olyan nagyvárosokban, ahol nehéz a lakhatási helyzet. Partnerséget kötöttünk több mint 500 önkormányzattal, valamint szervezettel világszerte, hogy népszerűsítsük a turizmust, beszedjünk és átutaljunk adókat, és lehetővé tegyük az otthonmegosztást

- mondta Vladimir Beroun, Közép-Kelet Európáért felelős Public Policy manager. Ezen tanulmány az Airbnb által a GKI Gazdaságkutató Zrt. számára elérhetővé tett adatokon alapul. Ez pontosabb eredményeket tesz lehetővé, mint azoknál a tanulmányoknál, amelyeknél első kézből származó adatok helyett harmadik féltől származó információkra hivatkoznak és következésképpen hibásak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?