Nagy a baj: már ez sem enyhítene a lakáskrízisen

Nagy a baj: már ez sem enyhítene a lakáskrízisen

2019. október 18. 19:30

A rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása nem enyhítene a budapesti lakáspiaci helyzeten. A szabályozásnak bizonyított tényeken kellene alapulnia, valamint igazságos, és a jelenlegi helyzetnek megfelelő kellene legyen. Ezek a legfőbb eredményei a GKI Gazdaságkutató Zrt. által közzétett tanulmánynak. 

A kutatás a budapesti lakáspiacra ható különböző tényezőket vizsgálta meg. A lakhatási helyzetet nehezítő körülmények között a nagyvárosokban található ingatlanok iránti magas kereslet mellett az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány is meghatározó. Az új lakások építésébe, illetve a lakhatási célú projektek megvalósításába történő befektetés enyhíthetne a budapesti lakáspiacon kialakult nehézségeken. 

A tanulmány, amelyet a GKI Gazdaságkutató Zrt. készített az Airbnb megbízásából, a lakáspiacra ható kvantitatív tényezőket vizsgálta, így többek között az Airbnb-n történő rövidtávú lakáskiadás hatását is. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nem az Airbnb az egyik fő oka a budapesti albérletárak emelkedésének. Ebből következik, hogy a rövid távú lakáskiadások szigorú szabályozása nem javítana a lakáspiaci helyzeten. Továbbá, a szabályozásnak arányosnak kellene lennie, valamint lehetővé kell tennie, hogy az embereknek hasznuk legyen az otthonuk megosztásából. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a megfizethető lakhatás hiánya Budapesten leginkább a lakóépületekbe történő befektetés alacsony szintjének tudható be. Míg 2000 és 2010 között átlagosan 9.000 új lakás épült évente, addig 2010 óta ez a szám csupán 3.000. Tovább ront ezen a helyzeten, hogy az építkezés költségei drasztikusan emelkednek. Mindeközben sok önkormányzati tulajdonú lakás rossz állapotban van.

A tanulmány viszont megállapítja, hogy a rövidtávú lakáskiadás, mint például az Airbnb, szigorú szabályozásának nem lenne enyhítő hatása a Budapesten kialakult lakhatási helyzetre.

“Az olyan rövidtávú lakáskiadásra szolgáló platformok, mint például az Airbnb szigorú szabályozása nem oldja meg a budapesti lakhatási válságot. Ehelyett a szabályozásnak a tényeken kellene alapulnia, valamint megfelelőnek és észszerűnek kell lennie. A szigorú szabályozás veszélyeztetné azok pénzügyi biztonságát, akik gazdasági haszonra tettek szert a rövidtávú lakáskiadás által" - nyilatkozta Fazekas Bence (GKI Gazdaságkutató Zrt.).

Az Airbnb-n évi 180 napnál tovább kiadott lakások csupán 0,3 százalékát teszik ki a teljes budapesti lakáspiacnak. Továbbá az Airbnb-n kínált lakások többsége csak alkalmanként kerül kiadásra, nem állandó jelleggel, hiszen az Airbnb házigazdák többségé saját otthonát osztja meg a vendégekkel. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása csak a házigazdákra és a lakástulajdonosokra róna terheket. Ez többek között elodázhatná, vagy ellehetetleníthetné sok ingatlan szükséges felújítását, hiszen a házigazdák gyakran a rövid távú lakáskiadásból származó kis mértékű haszonból finanszírozzák ezen tételeket: Az Airbnb házigazdák jellemzően a rövidtávú kiadásból származó bevétel 27 százalékát fordítják általános költségekre, mint például felújítási munkákra és háztartási kiadásokra, valamint további 18%-át költik lakbérre, vagy lakáshitelük törlesztőrészletének fizetésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 Az otthonuk alkalmankénti megosztása segít az embereknek, hogy egy kis bevételhez jussanak - különösen igaz ez az olyan nagyvárosokban, ahol nehéz a lakhatási helyzet. Partnerséget kötöttünk több mint 500 önkormányzattal, valamint szervezettel világszerte, hogy népszerűsítsük a turizmust, beszedjünk és átutaljunk adókat, és lehetővé tegyük az otthonmegosztást

- mondta Vladimir Beroun, Közép-Kelet Európáért felelős Public Policy manager. Ezen tanulmány az Airbnb által a GKI Gazdaságkutató Zrt. számára elérhetővé tett adatokon alapul. Ez pontosabb eredményeket tesz lehetővé, mint azoknál a tanulmányoknál, amelyeknél első kézből származó adatok helyett harmadik féltől származó információkra hivatkoznak és következésképpen hibásak.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?