Nagy a baj: már ez sem enyhítene a lakáskrízisen

2019. október 18. 19:30

A rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása nem enyhítene a budapesti lakáspiaci helyzeten. A szabályozásnak bizonyított tényeken kellene alapulnia, valamint igazságos, és a jelenlegi helyzetnek megfelelő kellene legyen. Ezek a legfőbb eredményei a GKI Gazdaságkutató Zrt. által közzétett tanulmánynak. 

A kutatás a budapesti lakáspiacra ható különböző tényezőket vizsgálta meg. A lakhatási helyzetet nehezítő körülmények között a nagyvárosokban található ingatlanok iránti magas kereslet mellett az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány is meghatározó. Az új lakások építésébe, illetve a lakhatási célú projektek megvalósításába történő befektetés enyhíthetne a budapesti lakáspiacon kialakult nehézségeken. 

A tanulmány, amelyet a GKI Gazdaságkutató Zrt. készített az Airbnb megbízásából, a lakáspiacra ható kvantitatív tényezőket vizsgálta, így többek között az Airbnb-n történő rövidtávú lakáskiadás hatását is. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nem az Airbnb az egyik fő oka a budapesti albérletárak emelkedésének. Ebből következik, hogy a rövid távú lakáskiadások szigorú szabályozása nem javítana a lakáspiaci helyzeten. Továbbá, a szabályozásnak arányosnak kellene lennie, valamint lehetővé kell tennie, hogy az embereknek hasznuk legyen az otthonuk megosztásából. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a megfizethető lakhatás hiánya Budapesten leginkább a lakóépületekbe történő befektetés alacsony szintjének tudható be. Míg 2000 és 2010 között átlagosan 9.000 új lakás épült évente, addig 2010 óta ez a szám csupán 3.000. Tovább ront ezen a helyzeten, hogy az építkezés költségei drasztikusan emelkednek. Mindeközben sok önkormányzati tulajdonú lakás rossz állapotban van.

A tanulmány viszont megállapítja, hogy a rövidtávú lakáskiadás, mint például az Airbnb, szigorú szabályozásának nem lenne enyhítő hatása a Budapesten kialakult lakhatási helyzetre.

“Az olyan rövidtávú lakáskiadásra szolgáló platformok, mint például az Airbnb szigorú szabályozása nem oldja meg a budapesti lakhatási válságot. Ehelyett a szabályozásnak a tényeken kellene alapulnia, valamint megfelelőnek és észszerűnek kell lennie. A szigorú szabályozás veszélyeztetné azok pénzügyi biztonságát, akik gazdasági haszonra tettek szert a rövidtávú lakáskiadás által" - nyilatkozta Fazekas Bence (GKI Gazdaságkutató Zrt.).

Az Airbnb-n évi 180 napnál tovább kiadott lakások csupán 0,3 százalékát teszik ki a teljes budapesti lakáspiacnak. Továbbá az Airbnb-n kínált lakások többsége csak alkalmanként kerül kiadásra, nem állandó jelleggel, hiszen az Airbnb házigazdák többségé saját otthonát osztja meg a vendégekkel. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a rövidtávú lakáskiadás szigorú szabályozása csak a házigazdákra és a lakástulajdonosokra róna terheket. Ez többek között elodázhatná, vagy ellehetetleníthetné sok ingatlan szükséges felújítását, hiszen a házigazdák gyakran a rövid távú lakáskiadásból származó kis mértékű haszonból finanszírozzák ezen tételeket: Az Airbnb házigazdák jellemzően a rövidtávú kiadásból származó bevétel 27 százalékát fordítják általános költségekre, mint például felújítási munkákra és háztartási kiadásokra, valamint további 18%-át költik lakbérre, vagy lakáshitelük törlesztőrészletének fizetésére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 Az otthonuk alkalmankénti megosztása segít az embereknek, hogy egy kis bevételhez jussanak - különösen igaz ez az olyan nagyvárosokban, ahol nehéz a lakhatási helyzet. Partnerséget kötöttünk több mint 500 önkormányzattal, valamint szervezettel világszerte, hogy népszerűsítsük a turizmust, beszedjünk és átutaljunk adókat, és lehetővé tegyük az otthonmegosztást

- mondta Vladimir Beroun, Közép-Kelet Európáért felelős Public Policy manager. Ezen tanulmány az Airbnb által a GKI Gazdaságkutató Zrt. számára elérhetővé tett adatokon alapul. Ez pontosabb eredményeket tesz lehetővé, mint azoknál a tanulmányoknál, amelyeknél első kézből származó adatok helyett harmadik féltől származó információkra hivatkoznak és következésképpen hibásak.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem