7 °C Budapest

Neked is vannak kedvenceid? Pedig csak úgy viszik a pénzt

2019. május 27. 14:40

Egy házikedvenc tartása nem csak rengeteg örömmel, hanem felelősséggel is jár, illetve jelentős kiadást is jelenhet éves szinten. A macska etetése, almolása, szórakoztatása, gyógyítása, és utaztatása együtt már akkor is nagy költséget jelentenek, ha nem számolunk a bútorok amortizációjával, összetört, tönkretett tárgyakkal, váratlan állatorvosi költségekkel.

Etetés: a nedves és száraz tápok, jutifalatok

A macskák számára, csakúgy mint legtöbb háziállatnak, a legjobb, ha változatos az étrendjük. A legtöbb gazdi száraz és nedves tápot egyaránt ad kedvencének, és sokan kedveskednek időnként prémium eledelekkel kedvenceiknek. Egyes cicáknak jut a konyhai maradékokból is.

Az, hogy mennyit eszik egy macska, sok mindentől függ: milyen az étvágya, hány kilós, milyen nemű. Az állat ízlése is meghatározza, száraz vagy nedves eledelből eszik-e többet. Viszont egy átlagos étvágyú macskáról elmondható, hogy 1 kg száraztáp elég neki egy hónapra, ha mellette nedves tápot is eszik. Természetesen itt is függ a minőségtől az elfogyasztott mennyiség: általános tapasztalat, hogy a prémium tápokból kevesebbet eszik a macska, cserébe azok drágábbak. Mindenki másfajta tápra esküszik: valaki a sajátmárkás tápokat tartja ár-érték arányban a legjobbnak, mások a drágább, márkás eledelekkel etetik a kedvencüket. Vannak objektív tesztek, de általános szabály.

Szupermarketek és drogériák saját márkás termékeit is 1200-1300 forintos kilós áron kapjuk meg, a szakáruházi termékeknek 2100-400 forint kilója. Ha a cicánknak valamilyen anyagcsere-problémája, vagy allergiája van, akkor az etetését ez meg tudja drágítani.

Éves szinten így 20-30 ezer forintot költünk el száraztápra.

A nedves eledelek közül van, aki alutasakossal, és van, aki konzerves kiszerelésű táppal eteti kedvencét. Egy átlagos macska a 100 grammos alutasakosból 2 megeszik naponta a száraztáp mellett. A tasakos macskatáp darabja 90-150 forint, tehát 65-110 ezer forintba kerül éves szinten.

A legtöbb gazdi csak néha vesz drágább, prémium terméket a cicájának, mondjuk gourmet lazacos eledelt, melyből 100 gramm 250 forint is lehet. Ha a cica ezt enné egész évben, akkor 180 ezer forint lenne a kiadásunk. Egy igazán jó cica még napi 1 prémium jutalomfalatot is megérdemel: ennek darabja nagyjából 75 forint, tehát egy évben körül belül 27 ezer forint lenne minden nap megjutalmazni a kedvencünket.

A konzerv eledelt (400 gramm körüli kiszereléssel) a legtöbb száraztápon is élő macska nem tudja egy nap alatt befalni. Egy konzerv inkább 2 napig tart ki, és a sajátmárkás termékek olcsóbbak is, mint az alutasakos kiszerelés. Az áruk 150-250 forint között mozog. Így egy évben a nedves táp 27-45 forint közötti kiadást jelent.

A cicánk etetésére tehát, ha csak száraz és nedves eledelt adunk neki, és semmi flancolást nem engedünk macskánknak, akkor is 47-75 ezer forint a kiadásunk. Ha az alutasakos eledelt szereti a kedvencünk, évi 70-140 ezer forintba kerül az etetése.

Macskaalom: tiszta udvar, rendes ház

Sok gazdi nem szán túl nagy összeget a macskaalomra, ám ezen a piacon is vannak jobb és rosszabb minőségű és prémium termékek is. Egy hónapban egy átlagos macska 10 kg almot használ el. Ha megelégszünk a saját márkás, nagy kiszerelésű, de nem a legrosszabb minőségű termékkel 700-800 forintból fedezhetjük kedvencünk almolását.

Ez éves szinten 8400-9600 forint.

Ha viszont levendulaillatú, hiper-szuper almot használunk, akkor ennek a duplája, vagy triplája is lehet, amit alomra költünk.

Egészség: oltások, cseppek, vitaminok, biztosítás

Attól függetlenül, hogy benti vagy kinti, illetve kijárhat-e a kedvencünk, vannak olyan oltások, amelyeket mindenképpen meg kell kapnia. Ezen túl az élősködőkkel szemben is meg kell védenünk kedvencünket, és a bolhacseppek, féregtelenítő szerek sem ingyen vannak. Egyes gazdik eleve vitaminos tápot vesznek kedvencüknek, mások pedig külön vásárolják az étrendkiegészítőt macskájuknak.

Javasolt oltások kinti, vagy kijáró macskáknak évente: leukózis és kombinált oltás, veszettség elleni oltás, FIP vakcina (fertőző hashártyagyulladás ellen). A lakásban egyedüli kedvencként élő macskáknak elég csak a kombinált és a veszettség elleni oltás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kombinált oltás és a veszettség együtt 10-11 ezer forint körül van, természetesen ez állatorvostól függ. A leukózis elleni oltás szinten ennyibe kerül, és ha még a biztonság kedvéért Lyme-kór ellen is beoltatnánk a kullancstámadásnak kitett macskát, az újabb 10 ezer forint.

A bolhacseppek éves költsége nagyjából 2500-5000 forint, a féreghajtó tabletta pedig 500-1500 forint lehet. A macskamultivitaminból 50 szem 500-600 forint.
Kedvencünk egészsége tehát 22-38 ezer forint is lehet, és akkor még nem beszéltünk az állatorvosi vizsgálat esetleges költségeiről, ahol már csak maga a vizsgálat 5-10 ezer forint. Ha pedig műtétre kerül a sor, egy bélelzáródás, gyomorcsavarodás, rekeszsérv műtét 100-150 ezer forintba is kerülhet. Így jobb, ha tartalékol a váratlan kiadásokra az, aki macskát tart.

Kevesen tudják, hogy létezik házikedvenc-biztosítás. Az általunk megkérdezett biztosítók közül egyedül az Aegonnál van lehetőség önálló biztosítást kötni a kisállatokra, a biztosítónak egyébként jelenleg 1 163 ilyen szerződése van. Emellett a lakásbiztosításokon beül további 7 660 darabot tartanak számon, ezek kiegészítő biztosításként köthetők.

Hozzánk leggyakrabban valamilyen baleset okán, krónikus vagy heveny megbetegedéssel, illetve allergiás tünetekkel érkeznek a kis kedvencek. Ezekkel kapcsolatban állítjuk ki egyébként a legtöbb, biztosítónak szánt igazolást is

- mondta el megkeresésünkre az Állatorvosi Rendelő a Sánta Kutyához.

Szórakozás: macskajátékok, kaparófák

Főként a lakásban tartott macskák igénylik a játékokat, hogy le tudják kötni magukat - illetve hogy ne a bútorainkat amortizálják. Éves szinten 2-3 játékot ha veszünk a cicának, a párszáz forintos műegerektől, a bojtos botokon át, a legegyszerűbb kaparófáig - akkor is éves szinten 1000-5000 forintot elköltünk a macskánk szórakozására. Még akkor is, ha jól elvan egy kartondobozzal, és tollaslabdával is.

Utazás: útlevél, szállítás, szállás, cicahotel, chip

Az utazás mindig komplikált ügy a macskásoknak, hiszen nem hagyhatják napokig otthon kedvencüket, amíg ők a Balatonon fürdőznek - már csak a felelősségérzet miatt sem. Azonban akárhogyan is döntenek a kedvenccel kapcsolatban: utaztatják, vagy marad otthon, mindenképpen lesz költsége.
Először is érdemes a cicát chippel ellátni, hátha kiszökik, amíg más vigyáz rá, vagy nyaralás alatt elkószál. Ez 8-9 ezer forint nagyjából az állatorvosnál. Aztán ha szállítani szeretnénk a cicát, szükségünk lesz egy hordozóra, mert például vonatra csak abban vihetjük fel az állatot. Macska után nem kell plusz jegyet fizetnünk, ahogy a buszon sem. Bizonyos légitársaságoknál a gépek fedélzetére 5 kg-ig vihető fel macska vagy más élő állat speciális szállításra alkalmas táskában.

Tehát ha kövér macskánk van, akkor csak a repülőgép csomagterében lesz lehetősége utazni, és még különdíjat is fizethetünk. Ezt a lehetőséget a gazdák kétszer meggondolják. Ha nem fapados járattal utazunk, akkor a repülőjegy költsége eleve nagyobb lesz. Ráadásul, utazáshoz érdemes macskaútlevelet csináltatni, amelynek költsége nagyjából 12 ezer forint.

Amennyiben az utazást megoldottuk, gondolnunk a szállásra is: a házikedvenc-barát szállások magasabb árkategóriába esnek, csakúgy, mint a macskabarát albérletek.

Ha a sok kényelmetlenség és 20-30 százalékkal magasabb költségeink miatt úgy döntünk, a nyaralás idejére otthon hagyjuk kedvencünket, akkor befizethetjük egy cicahotelbe, ahol gondoskodnak róla, amíg a gazdi távol van. Amennyiben az elhelyezésért fizetnünk kell, az átlagosan 10-12, egyes esetekben akár 15 százalékkal is megemelheti a nyaralásunk összköltségét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm