8 °C Budapest

Új lakást vennél? Nincs jó hírünk: csillagászati árakra számíthatsz

2018. április 16. 16:02

Nincs könnyű dolga annak, aki most szeretne új építésű lakást vásárolni: Budapesten átlagos négyzetméterára 793 ezer forint, az egy évvel ezelőtt tapasztalt 677 ezer forinthoz képest ez 17 százalék emelkedés. Vidéken sem sokkal jobb a helyzet, átlagosan 414 ezer forintos négyzetméterárakra kell készülni.

Budapesten a legtöbb új lakás továbbra is a XI. (8600 db) és a XIII. kerületben (8360 db) épül az ujotthon.hu legfrissebb felmérése szerint. Nem véletlenül, hiszen a legtöbb beruházás szintén e két kerületben található: a XIII.-ban 88, míg a XI.-ben 52 új társasház épül, ugyanakkor a III. kerület a projektek számát tekintve (51 darab) beérte a XI. kerületet. A legtöbb eladásra szánt lakás is a XI. és XIII. kerületben van: összesen 9,2 ezer, ami az eladásra váró új építésű állomány 60,1 százaléka.

A szabad lakások 47,4 százalékát, összesen 7230 lakást hirdetnek aktívan a beruházók online piactereken. A többi lakás még a tervezés fázisában tart és még nincsen meghirdetve, vagy csak regisztrálni lehet az érdeklődőknek. Tavaly márciushoz képest az ingatlanfejlesztők által épített újlakás kínálat 28 százalékkal nőtt Budapesten, míg az eladatlan lakások aránya 10 százalékkal csökkent egy év alatt.

Az újlakás piacon 2018. márciusában még elérhető legolcsóbb (360 ezer Ft/m2) és a legmagasabb áron (2,5 millió Ft/m2) kínált ingatlanok fajlagos ára közötti közel hatszoros volt a különbség.

A fővárosban az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 793 ezer forint,

az egy évvel ezelőtt tapasztalt 677 ezer forinthoz képest ez 17 százalék emelkedés. Nagyítóval kellett keresni azt a még megvásárolható 15 db lakást, melynek kínálati ára nem érte el a négyzetméterenként 400 ezer forintot.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A négyzetméterenként fél millió forint alatt kínált fővárosi új építésű lakások a teljes kínálat mindössze 3,8 százalékát teszik ki. Az olcsó lakások szinte kivétel nélkül a külső pesti kerületekben vannak. A fővárosban kínált újépítésű lakások 85 százaléka 500 ezer és 1 millió Ft/m2 ársávban kínálják a beruházók. A belső pesti és a budai kerületekben a kínálat nagyobb része 750 ezertől egy millió forint négyzetméterenkénti kínálati ársávban található, addig a külső pesti kerületekben félmilliótól 750 ezer Ft/m2 között kínálják az újépítésű társasházi lakásokat.

A fővárosban az ujotthon.hu felmérése alapján mintegy 548 lakás érhető el a bűvös 1 millió Ft/m2 felett. Az I. és V. kerületben szinte csak e felett kapható új lakás, de a II. kerületre, Pesthidegkút-Máriaremetei városrész kivételével szintén ez az árszint a jellemző, ahogyan a XII. kerület Alkotás úttól távolabb eső beruházásainál, valamint a pesti oldalon, a VI. kerület belső részén is.

A fővárosban a legnagyobb lakásszámú projektek közül kiemelkedik a Property Market 2,5-3 ezer lakásos BudaPartja a XI. kerületi Kopaszi gáton. A Cordia beruházásban megvalósuló Sasad Resortban 950 lakás építése várható. Egyenként több mint 900 lakás építése várható a Biggeorge Property Sasad Liget és a Budai Bolero lakóparkokban, melyek legújabb ütemét idén első negyedévben adták át.

A jelenleg még vevőre váró új építésű lakások közül a legtöbb a XI. kerületben található. A képet árnyalja, hogy itt van a fent említett legnagyobb fővárosi lakásberuházás is, igaz ennek első két üteméből közel 500 lakást már meghirdetett eladásra a beruházó. Az ujotthon.hu elemzése szerint nem panaszkodhatnak azok sem, akik a XIII. kerületben keresik új társasházi lakásukat, hiszen 3,7 ezer felett van a még megvásárolható ingatlanok száma, míg 500-1000 közötti új társasházi lakóingatlan között válogathat, aki a III., a IV., a VIII., a IX., a X. kerületben szeretne vásárolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A három legnagyobb beruházóhoz köthető az épülő és tervezett lakások 25 százaléka, összesen közel 7600 lakás. "A CORDIA, a Biggeorge Property és a Metrodom a legnagyobb lakásfejlesztők a fővárosban, de annak ellenére, hogy összességében e három céghez építi a fővárosban meghirdetett új építésű társasházi lakások számának majd’ negyedét, nem ők rendelkeznek a legnagyobb arányban eladatlan lakásokkal." - mondta Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon.hu elemzője.

Budapesten kívül is van élet

A vidéki megyei jogú városokban közel háromszáz (pontosan 288 darab) projektet építenek vagy terveznek, melyek keretén belül közel 9000 lakás építése várható a következő egy-két évben. A legtöbb lakás Győrben fog felépülni, majdnem 1500 darab, de Debrecenben is 1240 lakás építése van kilátásban. Szegeden a megközelítőleg ezer lakás építése a közel 500 lakásosra tervezett Cédrus liget lakóparknak köszönhető, mely a legnagyobb lakóingatlan fejlesztés a vidéki városokban. Az egy évvel korábbi felméréshez képest 33%-kal kínálnak több lakást a vidéki beruházók, miközben a szabad lakások aránya csak úgy, mint Budapesten, csökkent és jelenleg 51,3%.

A vidéki városokban az újlakás kínálat átlagos négyzetméterára 414 ezer Ft/m2,

ami a fővárosi kerületek átlagos árszintjének a fele, valamint tavalyhoz képest 7%-os növekedést jelent ( Budapesten 17%-os árnövekedés volt). A legdrágább városok Sopron (481 ezer Ft/m2), illetve Székesfehérvár és Kecskemét (460 ezer Ft/m2).

A vidéki városokban már négyzetméterenként 220 ezer forinttól elérhetők újépítésű lakások és a legdrágább lakás négyzetméterára sem éri el az 1 millió forintot. A megyei jogú városokban kínált lakások 43%-át 400 ezer forint alatt kínálják a beruházók. A négyzetméterenként 500 ezer forint felett kínált lakások aránya mindössze 13%. Ugyanakkor jelentős különbség van a városok között, hiszen amíg a kevésbé frekventált városokban 400 ezer Ft/m2 felett kínált lakásárak elvétve fordulnak elő, addig Kecskemét új lakás portfoliójának szinte egésze, Sopron Székesfehérvár és Győr nagy részé 400 ezer Ft/m2-nél drágább kínálati áron van a piacon.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm