11 °C Budapest

Tűzijáték? Buli? Petárda? Nekik mindez igazi rémálom

2017. december 30. 18:05

Tűzijáték, duda, trombita: a legtöbb ember számára a szilveszter éjszaka az önfeledt mulatozásról szól. Csakhogy miközben ők jól érzik magukat, kiskedvenceik halálra ijednek.

Szilveszterkor a kutyatartók többsége tesz valamilyen óvintézkedést a tűzijáték és a petárdázás miatt, hogy megóvja háziállatát - derült ki a CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból.  A kiskedvencek a legtöbb megkérdezett esetében családtagnak, igazi társnak számítanak: a kutyát tartók 77 százaléka, míg a macskát tartók 68 százaléka nyilatkozott így. A kutyások többsége, 54 százaléka mégis inkább a kertben tartja a kutyát, és csak 12 százalék azok aránya, akik csak sétálni viszik ki háziállatukat, egyébként velük él a lakásban. A macskák nagyobb szabadságot élveznek, a gazdáik 48 százaléka mondta azt, hogy kint is és bent is lehet kedvencük.

Márpedig az ünnepek a szilveszteri tűzijáték és petárdázás miatt komoly veszélyt jelenthetnek a kint tartott vagy kijáró házikedvenceinkre.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata szerint a petárdázások hatására minden évben nagyon sok kutya szökik el otthonról. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült állatok az utcán számukra idegen és veszélyekkel teli környezetbe kerülnek, akár autóbaleset áldozatává válhatnak, vagy később nem találnak vissza otthonukba.

Nem véletlen tehát, hogy a kutatásban megkérdezett állattartók döntő többsége, 81 százaléka ilyenkor különösen figyel háziállatára jellemzően úgy, hogy vagy beengedi a lakásba (40 százalék) vagy bezárja egy biztonságos helyre (29 százalék), illetve egyéb óvintézkedéseket tesz.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyenkor érdemes az állatok mikrocsipjét és az állattartó személyes adatait ellenőriztetni az állatorvosnál, hogy ha az óvintézkedések ellenére az állat mégis elkóborol, vissza lehessen juttatni a gazdájához. Emellett jól jöhet a nyakörvre illesztett biléta a gazdi nevével és telefonszámával. A szolgálat arra is emlékeztet, hogy ilyenkor a macskákra is érdemes odafigyelni, mert számukra is stresszt jelent ez az időszak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm