1 °C Budapest
Magyar fiatalok vallottak: erre szórják el a pénzüket

Magyar fiatalok vallottak: erre szórják el a pénzüket

2017. augusztus 26. 17:30

A 19-29 éves korosztályban szinte minden fiatalnak van okostelefonja: az idén már a 93 százalékuk rendelkezett ilyen eszközzel - derült ki egy friss felmérésből. Okostévéje azonban a fiatalok mindössze negyedének, és inkább a nőknek van. A felmérés szerint a fiatalok többsége ingyen szeretne filmeket nézni, átlagosan pedig havonta körülbelül 2100 forintot lennének hajlandóak fizetni a korlátlan online filmezésért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az okostelefon a legelterjedtebb eszköz a 19-29 évesek táborában: 2017 első negyedévében 93 százalékuk rendelkezett vele, ami 6 százalékpontos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Mindössze 7 százalékuk mondta, hogy nincs okostelefonja és nem is szeretne ilyet. A technikai eszközök közül a második helyen a tabletek végeztek, viszont arányuk 37-ről 35 százalékra csökkent 2017-re, harmadikként pedig az okostévék futottak be 26 százalékkal - derült ki a K&H fiatalok jóléti indexéből.

Bár okostévéje egyelőre kevés fiatalnak van, 41 százalékuk viszont szeretne. Az okostévé inkább a nők körében népszerű: 34 százalékuk használ ilyet, míg a férfiak körében csak 19 százalékos az arányuk. Ugyan az okosórák a negyedik helyen végeztek, de egyre népszerűbbek ebben a korosztályban. 2017 első negyedévében a fiatalok hatodának - 16 százalékának - volt ilyen eszköze, ez pedig jelentős növekedés az egy évvel korábbi 6 százalékhoz képest.

Az olyan technikai eszközök, mint az okoshűtő, a robotporszívó és az okosotthon-rendszer még kevésbé elterjedtek a háztatásokban, azonban az első két eszközt vásárolni tervezők aránya az előző évhez képest jelentősen, 12-13 százalékponttal nőtt.

A felmérés a netes filmnézési szokásokat is vizsgálta, az eredményekből pedig kiderült, hogy az érintettek 89 százaléka nem fizet azért, hogy online filmeket nézzen vagy letöltse azokat. A megkérdezett fiatalok 45 százaléka egyébként nem is lenne hajlandó fizetni a korlátlan netes filmezésért. Ugyanakkor azok, akik fizetnének, átlagosan havi 2150 forintos kiadást tartanának elfogadhatónak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idősebbeknek többet is megérne ez a szolgáltatás: a 19-25 évesek havi 1700 forintot, a 26-29 évesek viszont már 2850 forintot szánnának erre a célra. Ennél is többet, havi 5 ezer forintot viszont már csak 2 százalék adna ki. A fiatalok 69 százaléka még mindig szinkronnal nézi legszívesebben a filmeket, 31 százalék voksol csak az eredeti nyelves, magyar feliratos verziókra.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?