3 °C Budapest
Milliárdokat érő festményre bukkantak egy poros padláson

Milliárdokat érő festményre bukkantak egy poros padláson

2017. június 10. 15:05

Egy eredeti Jackson Pollock festményt találtak egy arizónai férfi poros padlásán. A tulajdonos akár tízmillió dollárt (2,75 milliárd forintot) is kaphat a képért egy közelgő árverésen. Lehet, hogy a mi padlásunkon is lapul valami különlegesség? A régi lomokból nehéz kiszűrni, mi értékes is mi nem. Mutatjuk, hogyan kezdj neki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sosem lehet tudni, hogy az elfeledett, régi poros padláson milyen értékes holmik rejtőznek. Egy arizónai férfi otthonában most például egy eredeti Jackson Pollock festményt találtak, amiért csaknem 2,75 milliárd forintnak megfelelő dollár ütheti majd a markát a közelgő árverésen.

A szerencsés férfi egyébként egy másik tárgyat szeretett volna elárvereztetni, ezért hívott lakásába egy szakembert, aki a poros padláson talált rá festményre, ami egyből felkeltette a figyelmét. Később hívtak egy igazságügyi szakértőt és egy magánynyomozót is felbéreltek, hogy felderítsék a kép eredetét - írja a 24.hu.

Nálatok mi lapul a padláson?

Persze nem mindenkinek van otthon padlása vagy pincéje, de az bárkivel könnyen előfordulhat, hogy megörököl egy ingatlant az elhunyt holmiaival együtt. Ilyenkor nehéz eldöntenünk,  melyik tárgy értékes és melyik nem, ezért a legjobb, ha felhívunk néhány antikváriumot, antikvitást, hogy felbecsültessük, van-e bármilyen értékes holmi a lakásban.

Ezzel nem veszítünk semmit, csak nyerhetünk: a legtöbb cég és szakember ugyanis ingyen elvégzi az értékbecslést.

Ha a becsüs talál valamit, a helyszínen árajánlatot tesz, sőt, a legtöbb esetben, ha sikerül megegyeznie a régiségkereskedőnek és az örökösnek, segítenek a teljes hagyaték elszállításában is.

Németh Balázs, a Németvölgyi Antikvárium alapítója néhány héttel ezelőtt például egy lelakott, kacatokkal teli lakásban bukkant rá egy Weöres Sándor, valamint egy másik, Tamási Áron által dedikált könyvre - pedig amikor beléptek, nem sok esélyt látott rá, hogy találnak ott bármilyen értékes holmit.

Ezeket például ő néhány tízezer forintért tovább tudja adni gyűjtőknek, de ha esetleg egy József Attila által dedikált kötetet találnának valahol, akkor milliós bevétel üthetné az örökös markát. Ilyen értékes könyvritkaságokat persze ritkán találnak, de van rá példa.

Sok a kókler, bevett gyakorlat, hogy a hagyatékfelvásárlással foglalkozó cégek egy klasszikus - akár több ezer darabból álló - házi könyvtárért nagyjából százezer forint körüli összeget adnak

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Jakó Csaba, aki Szegeden vezet egy antikváriumot.

Épp ezért ő is azt javasolja, minél több szakembertől kérjünk értékbecslést. Ha az örökösök gyorsan és meggondolatlanul továbbadnak az örökségen, könnyen megeshet, hogy az kaszál majd nagyot, akihez a hagyaték került, az örökösök pedig tíz-, de akár százezreket is bukhatnak.

A bútorokkal, dísztárgyakkal, családi porcelánnal egyébként ugyanaz a helyzet, mint a könyvekkel. A régiségkereskedők többsége ingyen házhoz megy és felméri a tárgyak értékét.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?