18 °C Budapest
7 pénzügyi téma, amiről soha ne beszélj a gyerekkel

7 pénzügyi téma, amiről soha ne beszélj a gyerekkel

2017. február 6. 14:30

A pénzről beszélni a gyerekkel általában nem egyszerű feladat: úgy átadni az információkat, hogy azokat megértse, és eljusson hozzá az az üzenet is, amit a szülők át akarnak adni. Éppen ezért van néhány olyan téma a pénz világában, amiről jobb nem beszélni a gyerekkel.

Korábban már többször is foglalkoztunk azzal, mit érdemes minél hamarabb megtanítani a gyermekeknek a pénzről, a család gazdasági döntéseiről. Ez azért is fontos, mert, ahogy a viselkedést, az általános pénzügyi ismereteket, döntési mintákat is a gyermek elsősorban a szülőktől "lesi el", ők jelentik az első számú példát.

Arról azonban eddig még nem esett szó, hogy mi az, amiről jobb nem beszélni velük. Beth Kobliner új könyvében, amelyben a szülőknek ad tanácsot a gyermekek pénzügyi nevelésében, összegyűjtött hét dolgot, ami jobb, ha a "felnőttek dolga" marad.

1. Mennyit keresel

Kobliner azt javasolja, hogy ne osszuk meg a gyermekekkel, hogy pontosan mennyit is keresünk. Inkább arról essen szó, hogy általában az országban mennyit keresnek az emberek, mennyiből kell megélniük a családoknak, és ahhoz mérten a te családod nagyjából mennyivel gazdálkodhat több, vagy kevesebb pénzből. Ezzel sokkal jobban megérti a családi költségvetést, mintha csak egy pontos számot hallana a keresetedről.

2. Melyik szülő keres többet

A legtöbb családban mind a két szülő dolgozik, de azt nem kell tudnia a gyereknek, hogy melyiküknek magasabb a fizetése. Ebből egy kis gyermek csak azt szűrné le, hogy az egyik szülő hozzájárulása a családi költségvetéshez sokkal fontosabb, mint a másiké. Természetesen, ahogy a gyerekek nőnek, megtanulják, hogy egy orvos, vagy ügyvéd általában többet keres, mint egy tanár.

3. Mennyit teszel félre a nyugdíjas éveidre

A nyugdíjszámlák bonyolultak, még sok felnőttnek, nehogy a gyerekeknek. Valószínűleg nem értené meg, hogy miért kell megtakarítani egy csomó pénzt, és miért nem költitek el.

Amikor 10 éves voltam, a szomszéd kislány azt monda, hogy a szülei egy millió dollárt takarítottak meg a nyugdíjas éveikre. Az első gondolatom az volt, hogy hazudik. Természetesen ez egyáltalán nem elképzelhetetlen (felnőtt fejjel), de semmi jót nem hozott ez a plusz információ, és elég kellemetlen kimenetele lehetett volna az ügynek"

- írta a szerző.

4. Ki tartozik

Gyakran okoz zavart egy család életében egyébként is, ha az egyik rokon tartozik, erről a gyereknek viszont egyáltalán nem kell tudnia.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Természetes, hogy irritál, ha egy kedves, de pénzügyek területén felelőtlen testvéred tartozik neked, de inkább elmegy nyaralni, minthogy azonnal törlesztené a tartozását. A gyermeknek viszont nem jó, ha tud erről, mert kialakulhat egy ellenséges érzete a nagybátyja felé, és még évekkel később is emlékezik majd az esetre, függetlenül attól, hogy már rég nem áll fenn a tartozás" - monda Kobliner.

5. Mennyit fizetsz a bébiszitternek

Legyen bizalmas az információ, hogy mennyit is fizetsz azért, hogy valaki vigyázzon a csemetédre. Egy ilyen "árcédula" alááshatja a bébiszitter tekintélyét, és az semmi jóhoz nem vezet.

6. Mennyibe került az ajándék

A gyerekek általában az ajándékot csak egy dimenzióban látják: ajándékot kapni nagyon örömteli és izgalmas dolog. A hozzá kapcsolódó költségekbe nem gondolnak bele, és nem is kell, hogy ez másként legyen. Ha tudnák, hogy egy ajándék drága volt, vagy olcsó, akkor az ferdítene a bennük kialakult értékrenden.
Az ajándék értékét nem mindig tükrözi az ár. Elvégre néha a kis ajándékok a legjobbak, például apa hazaállít két pizzával, és anya egész estére elfelejtheti a konyhát, több időt tölthet a családdal, vagy a pihenéssel.

7. Aggódsz, miből fogod egyetemre küldeni a gyereket

Egyetemre küldeni a gyereket minden szülőnek hatalmas büszkeség. De megtalálni annak a módját, hogy miből finanszírozza, rengeteg álmatlan éjszakát és szorongást jelent. Az egyetemről jobb csak középiskolában beszélni a gyerekkel. És akkor is érdemes elkerülni a túlzottan negatív szavakat, mert könnyen félreértheti, és úgy gondolja: nem tehet ekkora terhet a szüleire, inkább nem tanul tovább. Arról viszont tudhat, hogy a szülők tesznek félre az ő taníttatására.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?