23 °C Budapest

7 pénzügyi téma, amiről soha ne beszélj a gyerekkel

2017. február 6. 14:30

A pénzről beszélni a gyerekkel általában nem egyszerű feladat: úgy átadni az információkat, hogy azokat megértse, és eljusson hozzá az az üzenet is, amit a szülők át akarnak adni. Éppen ezért van néhány olyan téma a pénz világában, amiről jobb nem beszélni a gyerekkel.

Korábban már többször is foglalkoztunk azzal, mit érdemes minél hamarabb megtanítani a gyermekeknek a pénzről, a család gazdasági döntéseiről. Ez azért is fontos, mert, ahogy a viselkedést, az általános pénzügyi ismereteket, döntési mintákat is a gyermek elsősorban a szülőktől "lesi el", ők jelentik az első számú példát.

Arról azonban eddig még nem esett szó, hogy mi az, amiről jobb nem beszélni velük. Beth Kobliner új könyvében, amelyben a szülőknek ad tanácsot a gyermekek pénzügyi nevelésében, összegyűjtött hét dolgot, ami jobb, ha a "felnőttek dolga" marad.

1. Mennyit keresel

Kobliner azt javasolja, hogy ne osszuk meg a gyermekekkel, hogy pontosan mennyit is keresünk. Inkább arról essen szó, hogy általában az országban mennyit keresnek az emberek, mennyiből kell megélniük a családoknak, és ahhoz mérten a te családod nagyjából mennyivel gazdálkodhat több, vagy kevesebb pénzből. Ezzel sokkal jobban megérti a családi költségvetést, mintha csak egy pontos számot hallana a keresetedről.

2. Melyik szülő keres többet

A legtöbb családban mind a két szülő dolgozik, de azt nem kell tudnia a gyereknek, hogy melyiküknek magasabb a fizetése. Ebből egy kis gyermek csak azt szűrné le, hogy az egyik szülő hozzájárulása a családi költségvetéshez sokkal fontosabb, mint a másiké. Természetesen, ahogy a gyerekek nőnek, megtanulják, hogy egy orvos, vagy ügyvéd általában többet keres, mint egy tanár.

3. Mennyit teszel félre a nyugdíjas éveidre

A nyugdíjszámlák bonyolultak, még sok felnőttnek, nehogy a gyerekeknek. Valószínűleg nem értené meg, hogy miért kell megtakarítani egy csomó pénzt, és miért nem költitek el.

Amikor 10 éves voltam, a szomszéd kislány azt monda, hogy a szülei egy millió dollárt takarítottak meg a nyugdíjas éveikre. Az első gondolatom az volt, hogy hazudik. Természetesen ez egyáltalán nem elképzelhetetlen (felnőtt fejjel), de semmi jót nem hozott ez a plusz információ, és elég kellemetlen kimenetele lehetett volna az ügynek"

- írta a szerző.

4. Ki tartozik

Gyakran okoz zavart egy család életében egyébként is, ha az egyik rokon tartozik, erről a gyereknek viszont egyáltalán nem kell tudnia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Természetes, hogy irritál, ha egy kedves, de pénzügyek területén felelőtlen testvéred tartozik neked, de inkább elmegy nyaralni, minthogy azonnal törlesztené a tartozását. A gyermeknek viszont nem jó, ha tud erről, mert kialakulhat egy ellenséges érzete a nagybátyja felé, és még évekkel később is emlékezik majd az esetre, függetlenül attól, hogy már rég nem áll fenn a tartozás" - monda Kobliner.

5. Mennyit fizetsz a bébiszitternek

Legyen bizalmas az információ, hogy mennyit is fizetsz azért, hogy valaki vigyázzon a csemetédre. Egy ilyen "árcédula" alááshatja a bébiszitter tekintélyét, és az semmi jóhoz nem vezet.

6. Mennyibe került az ajándék

A gyerekek általában az ajándékot csak egy dimenzióban látják: ajándékot kapni nagyon örömteli és izgalmas dolog. A hozzá kapcsolódó költségekbe nem gondolnak bele, és nem is kell, hogy ez másként legyen. Ha tudnák, hogy egy ajándék drága volt, vagy olcsó, akkor az ferdítene a bennük kialakult értékrenden.
Az ajándék értékét nem mindig tükrözi az ár. Elvégre néha a kis ajándékok a legjobbak, például apa hazaállít két pizzával, és anya egész estére elfelejtheti a konyhát, több időt tölthet a családdal, vagy a pihenéssel.

7. Aggódsz, miből fogod egyetemre küldeni a gyereket

Egyetemre küldeni a gyereket minden szülőnek hatalmas büszkeség. De megtalálni annak a módját, hogy miből finanszírozza, rengeteg álmatlan éjszakát és szorongást jelent. Az egyetemről jobb csak középiskolában beszélni a gyerekkel. És akkor is érdemes elkerülni a túlzottan negatív szavakat, mert könnyen félreértheti, és úgy gondolja: nem tehet ekkora terhet a szüleire, inkább nem tanul tovább. Arról viszont tudhat, hogy a szülők tesznek félre az ő taníttatására.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM