31 °C Budapest
1,5 millió kéményt most azonnal fel kellene újtani

1,5 millió kéményt most azonnal fel kellene újtani

2016. november 9. 11:35

Kevesen foglalkoznak vele, pedig az  elhanyagolt kémények komoly veszélyt jelentenek.

Megnövekedett a kéménytüzek száma az elmúlt években a szilárd tüzelésű berendezést használó házakban a katasztrófavédelem közlése szerint. Az ok legtöbbször a nem megfelelő tüzelőanyag használata és a kémények karbantartásának hiánya. Pedig az előbbi nem csak, hogy jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet - hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Szilárd- és olaj tüzelőanyagok használata során korom- és kátrány rakódik le a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig a réteg vastagodásával a kémény belső keresztmetszetének szűkülését okozza.

Emiatt a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást, így szívóhatás alakul ki a kéményben és az égéstermék visszaáramlik a lakótérbe, füst, - illetve szén-monoxid mérgezést okozva. A kéményben lévő vastag korom és kátrányréteg intenzív fűtés esetén a nagy külső- és belső hőmérséklet különbség hatására belobbanhat, a tűz pedig könnyen átterjedhet az épület más részeire. Ezek a veszélyek meglepően sok helyen fenyegetnek:

a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. 2015-ös adatai szerint az ország négymillió kéményéből másfél millió azonnali felújításra szorulna.

A lecsapódó kondenzvíz okozta szétfagyás, az ellenőrizhetetlen működés, vagy épp a túl sok, vagy túl nagy teljesítményű tüzelőberendezés használata mind komoly veszélyeket hordoz - írja közleményében az újHázCentrum.

Hogyan lehet biztonságos a kémény?

Ahhoz, hogy egy kémény valóban biztonságos legyen, komoly figyelmet kell fordítani rá már a szakszerű tervezéstől kezdve. Ezt gépész tervező végzi, majd a tervet engedélyezteti az építési hatósággal és a kéményseprőkkel. A minőségi kéményhez elengedhetetlen az is, hogy a kivitelezést minősített szakember végezze.Az építés megkezdése előtt a tervezővel, felelős műszaki vezetővel egyeztetni kell a kéménytisztító ajtó és a füstcső csatlakozó helyét és irányát, valamint azt is, hogy ha arra szükség van, akkor milyen módon kell megerősíteni a kémény szabadon álló szakaszát. Emellett az illetékes kéményseprő szolgáltató javaslata alapján kell dönteni a második tisztító ajtó helyéről, ami a padlástérben vagy tetőjárdán helyezkedhet el.

Komplex, egyszerű és biztonságos megoldást jelentenek az előre gyártott kéményrendszerek. Ezek mára szinte elengedhetetlen részei egy modern háznak, hiszen az energiatakarékos fűtés ennek megfelelő, profi kéményt is megkövetel. A korszerű fűtéstípusokkal olyan égéstermékek jelentek meg, melyek ellen az egészségünk megőrzése érdekében jobban kell védekezni, ehhez pedig a professzionális és megfelelően karbantartott kémény is hozzájárul. A modern kéményrendszerek rendkívül biztonságosak, az építési idejük rövid, ráadásul még esztétikailag sem hagynak kívánni valót maguk után.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan válasszunk?

A kémény kiválasztásánál elsődlegesen figyelembe kell venni, hogy mennyi és milyen berendezést szeretnének belekötni. Az sem mindegy, hogy egy kémény milyen anyagból készül, bár minden, a piacon elérhető típusnak megvannak a maga előnyei. A kerámia kémény mellett, mint például a magyar Bakonytherm terméke, a természetes alapanyag és a könnyebb beépíthetőség szól, a beton elemekből készült kémény viszont tartósabb lehet. A tartósabb anyagokra ráadásul a gyártók összetettebb és hosszabb idejű garanciát adnak - hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői. Példa erre a Schiedel UNI Plus kéményrendszere, amelyre 30 év teljes körű garanciát vállalnak. A hatékony üzemeltetéshez az alapvető minőségi kritériumok mellett a hőszigetelés is nagyban hozzájárul. A fokozott hőszigetelésű Leier LSK kéményrendszerek üzemeltetése még takarékosabb, és az integrált hőszigetelésnek köszönhetően a kémény kerülhet akár a házfalon kívülre is. Ráadásul 33 éves garanciát vállalnak termékeikre.

Ahhoz, hogy a hosszútávon kielégítő és biztonságos működést biztosítani tudjuk, alapvető, hogy csak minősített terméket szabad beépíteni.

Ezen belül a teljesítménynyilatkozat tartalmát, és a gyártói garanciák közötti különbséget érdemes megnézni, de a széles választékban való eligazodáshoz érdemes szakértő segítségét kérni. A működtetés során az alapvető biztonságunk érdekében fontos, hogy a bekötött berendezéseket kizárólag az előírt függőanyagokkal működtessük, és ne feledkezzünk el a kémény érvényes előírások szerinti gyakoriságú szakszerű tisztíttatásról sem!

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?