23 °C Budapest
Óvatosan a kerti égetéssel: csúnya bírság lehet a vége

Óvatosan a kerti égetéssel: csúnya bírság lehet a vége

2016. szeptember 25. 10:02

Az ősz nemcsak a kellemes napsütésről és a kirándulásokról szól, hanem a kert rendezéséről és a falevelek összegyűjtéséről is - ezzel mindenki tisztában van, aki családi házban lakik. De mi legyen a kerti hulladékokkal? Égessük el vagy komposztáljuk? Szabályok és hasznos tanácsok.

Budapesten az ősz végéig rendszeresen begyűjti a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. a zöldhulladékot. Nyár eleje óta azonban új lebomló lombgyűjtő zsákokat vezetett be a társaság. A levegő minőségét rontó avarégetés helyett érdemes tehát inkább komposztálni - mondta az InfoRádiónak Dorogi Gabriella, a társaság kommunikációs vezetője.

 2006 óta gyűjtjük rendszeresen a zöldhulladékot Budapesten, tavasztól őszig, márciustól novemberig. 19 zöldövezetes kerület van a városban, mivel a belvárost nem kell számolni, hiszen itt nem képződik zöldhulladék

- ismertette a kommunikációs vezető.

Elmondta, hogy a kerti zöldhulladék mennyisége tavaly és 2014-ben is több mint 18 ezer tonna volt, amiből 8 ezer tonna komposztot állítottak elő.
Eddig hagyományosan az FKF-es zsákokban lehetett a zöldhulladékot gyűjteni, ebben azonban nyáron változás történt. Azóta a hulladékudvarokban és az ügyfélszolgálati irodákban vásárolhatók meg a zsákok, illetve a www.fkf.hu honlapon lehet utánanézni, hogy hol kaphatók.

Remélem, hogy hamarosan a viszonteladói partnereinkhez is kerülnek az új zsákokból. Ez volt a korábbi gyakorlat is, csak az új zsákok gyártása felborította egy kicsit az évünket - mesélte Dorogi Gabriella.

Elmondta: az új, lebomló zsákot gyártani sem tudták azonnal, hiszen nem volt még ebben sok tapasztalat. 

Kezdetben problémák adódtak az új zsákokkal, mert túl gyorsan lebomlottak. Most már elértük azt a minőséget, amit nyugodtan használhat bárki, ám amíg nem használják, hűvös, száraz helyen kell tárolni. A jelenlegi ára 235 forint.

Pusztazámorban, a Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálják az összegyűjtött zöldhulladékot.

Itt korábban olyan rendszert kellett működtetnünk, amelyben a beérkezett zöldhulladékot átrostáltuk darálás után, hogy kiszedjük belőle a műanyagzsák-darabokat. Amióta biológiailag lebomló zöldhulladék-gyűjtő zsákba gyűjtik a lakosok a hulladékot, már nincs erre szükség, emiatt sokkal könnyebben lehet komposztálni a begyűjtött zöldhulladékot

- indokolta a változást az FKF kommunikációs vezetője.

Hangsúlyozta, hogy száz százalékos értékű komposztot kapnak, és az előállított komposzthoz a kisekreksdelemben bárki hozzájuthat.

Arra a kérdésre, hogy az is elképzelhető, hogy idővel annyira gazdaságos lesz ez a tevékenység, hogy már a zsákokért sem kell fizetni - hiszen behozza az árát az összegyűjtött zöldhulladék - Dorogi Gabriella úgy válaszolt: itt még nem tartunk.

"Igazából nem is a zsákokért kell fizetni, hanem a szolgáltatás díja van benne a zsák árában. Az, hogy kimegy az autó, begyűjti, és kivisz azt Pusztazámorba" - magyarázta.

"De egyelőre a komposztálás folyamata és maga a begyűjtés is olyan sok pénzbe kerül, hogy ha értékesítjük is az összes komposztot, amit a zöldhulladékból előállítottunk, még mindig nem nyereséges a társaságunknak" - közölte a kommunikációs vezető.

Hangsúlyozta, hogy mivel abszolút felelősségteljes, környezettudatos a társaság, ezért céljuk, hogy minél kevesebb zöldhulladék kerüljön a lerakókba, és minél többet tudjanak visszaadni a természetnek.

Elmondta, hogy a kerületi önkormányzatok is szoktak felajánlani közösségi komposztálókat, emellett pedig mindenki maga is belevághat a kertjében a komposztálásnak. Ez utóbbinál még zsákokat sem kell vásárolni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ha valaki fel tudja használni zöldhulladékot a kertjében, akkor azt hiszem, vétek is lenne, ha nem használná ki ezt a lehetőséget"
- véli a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

Avarégetés

Avart égetni csak a vonatkozó szabályok betartásával lehet. Ha valaki ezeket nem tartja be, bírságra számíthat, hiszen ezzel tüzet okozhat, és veszélyeztetheti mások értékeit.

Belterületen úgy lehet bármit égetni, ha az illetékes önkormányzat ezt a saját rendeltében megengedi. Ha ezt az önkormányzat nem engedi meg, akkor a belterületen, illetve a zártkerti kiskertekben ez a fajta hulladékégetés tilos

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzmegelőzési Főosztályának vezetője.

Elmondta, hogy vannak olyan önkormányzatok, amelyek csak egy héten egy napon engedik az avarégetést, és olyanok is, amelyek egy napszakban, egy adott órában engedik.

"A kertes házban élőknek kötelessége, hogy az avart vagy eltávolítsák, vagy rendezetten tárolják, komposztálják, mivel tűzveszélyes lehet" - hangsúlyozta Érces Ferenc.

"A szabály szerint a raktározásra szánt területet mindig szárazavar-mentesen kell tartani, mivel ha valahol tűz keletkezik, akkor az avar átviheti a tüzet" - indokolta.

Akkor is számos szabályt be kell tartani, ha akkor égetjük az avart, amikor azt az önkormányzat engedi.

"Mindenképpen kell lennie a közelben olyan eszköznek, amellyel a tűz terjedését meg lehet akadályozni, legyen olyan alkalmas szerszám, amivel felügyelni lehet az égetést, és mindenképpen olyan körülmények között kell az avart égetni, hogy ebből tűz, kár ne történjen"
- sorolta a főosztályvezető.

Hangsúlyozta: a katasztrófavédelemnek nem az a célja, hogy megbírságoljon valakit, hanem az, hogy ne legyen tűz.

"Ennek ellenére a hatóságnak kötelessége, hogy tűzvédelmi bírsággal sújtsa azt, aki még ha engedélyezett időben is, de tüzet okozott - például azért, mert nem megfelelően vagy nem megfelelő eszközökkel végezte az égetést -, és emiatt oda kivonultak a tűzoltó egységeink. A bírság idén a korábbi 200 forint helyett 50 ezer forint" - közölte Érces Ferenc.

Elmondta, hogy idén szeptember 6-áig 3687 szabadtéri tűzesetet regisztráltak, míg az előző évben ugyaneddig az időpontig 7236 volt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzmegelőzési Főosztályának vezetője ezt a változást biztatónak tartja, bár hozzátette, hogy azt az időjárás is befolyásolja.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44