Ennyire fájhat a fejed a magyar rezsiáraktól

Ennyire fájhat a fejed a magyar rezsiáraktól

2015. június 1. 14:01

A múlt héten tette közzé az Eurostat az Európai Unió lakossági energiaárait, amiből kiderül az is, hogy Magyarországon a rezsicsökkentések után mennyire számít drágának a háztartási energia.

Euróban számolva 100 kWh elektromos energia után nagyjából annyit fizetünk, mint a régiós országok, de mivel egy kicsivel kisebb rajta a közteher, a bruttó ár Bulgária után a második legalacsonyabb az Unióban. (Amúgy a 11 legolcsóbb ország mind 2004-ben vagy utána csatlakozott az unióhoz, és az áramáruk 11-15 euró között van (kivéve Bulgária, ott csak 9 euró).

A pénztárcánknak persze annak függvényében fáj ez az ár, hogy milyen az ország átlagos relatív árszínvonala, ezért itt a vásárlóerő-paritáson számolt adatokból készült grafikont mutatjuk. Mint láthatjuk, az áram árszintje vásárlóerő-paritáson számolva hajszálra megegyezik az uniós átlaggal. (Ennek persze közgazdasági tartalma kevés, hiszen a termék külkereskedelmi forgalomra kerül, az ára jórészt a világpiacon határozódik meg, vagyis hogy ez az ár fair-e, nem a PPS-alapú mutató dönti el.)

A gázárak esetében látszólag hasonló a helyzet, hiszen itt is a második legalacsonyabb árszintet tudhatjuk magunkénak, Románia után. Viszont az áraink nagyobb mértékben vannak lemaradva az uniós átlagtól, így a vásárlóerő-paritáson számolt árban is az EU-átlag alatt vagyunk.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?