-6 °C Budapest

Dráguló Budapest, kivételes megyék: mi újság a lakáspiacon?

2015. április 23. 19:00

Budapesten kívül, több megyében is növekedtek az ingatlanárak. Tavaly 2013-hoz képest Budapesten közel 1 százalékos növekedés történt. Kivételes megyének számít például Győr-Moson-Sopron itt ugyanis szintén növekedtek az ingatlanárak. Azonban még mindig akadnak régiók ahol nagy csökkenés ment végbe.

Dráguló Budapest

Budapesten az ingatlanpiac élénkülése már 2014-ben is megindulni látszott, amit az értékesítési árak növekedése is alátámaszt. 2014-ben egy négyzetméternyi ingatlanért átlag 230 ezer Ft-ot kellett kiadnia a vevőnek, ami a 2013-as árhoz képest közel 1%-os növekedést jelent - derül ki az Otthontérkép közleményéből.

Az értékesítési átlagárak változását mutató térkép alapján könnyen megállapítható, hogy az árnövekedés differenciált volt az egyes kerületek szintjén. A térképen jól látható, hogy az értékesítési árak növekedése Budapest centrumában, Belváros-Lipótvárosban, Erzsébetvárosban és a XIII. kerületben, valamint a külső kerületek közül, a XVI., XVII., XVIII. és XXII. kerületekben volt legmagasabb. Az említett kerületekben a vásárlóknak 3%-kal is többet kellett fizetniük az ingatlanok négyzetméteréért 2014-ben.

A 2012-re vonatkozó értékesítési átlagárak felhasználásával kiderül az is, hogy a kerületek közül 2013-ban csak az I. kerület, a Belváros, Terézváros és a XVI. kerület tudta tartani a 2012-ben regisztrált értékesítési átlagárakat. 

Kivételes megyék

A térkép adatait megtekintve jól látszik, hogy 2014. évre Budapesten kívül még négy megyében (Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Csongrád Hajdú-Bihar) tudtak növekedni az értékesítési átlagárak, de egyes régiókban még az árak nagyobb mértékű csökkenése volt tapasztalható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha mélyebben is meg akarjuk vizsgálni a megyei árváltozások miértjét, érdemes a kistérségi adatokat is szemügyre venni. A kistérségi adatokból az is jól kivehető, az egyes megyék árnövekedése mennyire más képet mutat. Amíg a győri megyében 2014. évre minden kistérségben egyöntetűen nőttek az értékesítési árak, Csongrád megyére, Hajdú-Bihar megyére és Bács-Kiskun megyére ez az állítás már nem igaz, az említett megyék egyes kistérségeiben az árak még csökkentek is.

Az értékesítési árak az Otthontérképen 2012, 2013 évre is elérhetőek, ezekből az is kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az árak növekedése már két éve tart. A többi megyében az értékesítési árak csökkentek 2013-ban. Az olcsóbbá váló megyék közül a legnagyobb árcsökkenést az ország keleti régiója szenvedte el, ezekben a megyékben 2012-höz képest 10%-kal olcsóbban lehetett egy négyzetméter ingatlant vásárolni. Ezt a csökkenést csak Hajdú-Bihar megye tudta 2014. évre kompenzálni, itt az árak 1%-kal már növekedtek 2014-ben, a többi megyében az árcsökkenés kitartott.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?