21 °C Budapest
Eddig jobban megérte lakást bérelni...

Eddig jobban megérte lakást bérelni...

2015. február 4. 10:03

Tavaly már minden negyedik lakásbérlőt sújtott szegénység - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Eddig jobban megérte lakást bérelni, mostantól viszont inkább a lakásvásárlással járhatunk jól - írja a Világgazdaság.

A lakástulajdonosok 13,8 százaléka, a bérlők 25,4 százaléka esett bele a relatív jövedelmi szegénység kategóriába. (Ebbe tartoznak azok a háztartások, akik nem érik el a mediánjövedelem 60 százalékát.) A tendencia azonban mindkét esetben romló: négy év alatt a tulajdonosoknál 2 százalékponttal növekedett a szegénységi arány, a bérlőknél viszont ugyanebben az időszakban több mint 7 százalékpontos a növekedés.

A válság sem fordította meg jelentősen a gondolkodást: ha szabadon döntheti el az ember, hogy lakást vegyen-e vagy béreljen, akkor valószínűleg a vásárlást fogja választani. Egy lakás árának 6-7 százaléka az éves bérleti díj, vagyis most ekkora éves hozamot kellene elérni egy befektetésen, hogy jobban megérje lakást bérelni, mint venni, ha stagnáló ingatlanárakkal számolunk. Miután  emelkedni fognak az árak, ezért még nagyobb hozamot kellene elérni, amit biztonságos befektetéssel alig lehet, így méginkább megéri a vásárlás.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?