Emiatt a bírság miatt most már mindenki jobban figyel

Emiatt a bírság miatt most már mindenki jobban figyel

2014. október 1. 11:05

Évről-évre kevesebb halálos áldozatot követel a szén-monoxid mérgezés. Ez főként annak köszönhető, hogy egyre többen engedik be a kéményseprőket, hogy ellenőrizhessék a kéményeket - hangzott el a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. október 1-jei sajtótájékoztatóján.

A fűtési szezon indulását megelőzően a fővárosi lakosságot minél szélesebb körben tájékoztatni kell a kémény- és tüzelőberendezések fokozott használatában rejlő veszélyekről. A tájékoztatásnak és a pótdíj bevezetésének köszönhetően azonban csökken a balesetek, illetve a halálos kimenetelű szén-monoxid mérgezések száma is. A pótdíj összege egyébként megegyezik a szolgáltatás díjával, így ha büntetésre kerül a sor amiatt, hogy valaki nem engedte elvégezni az ellenőrzéseket, annyit kell fizetnie egy extra alkalommal, amennyit amúgy is fizet a szolgáltatásért általában.

2010-ben 150 ezer háztartásba, 2014-ben pedig már csak 48 ezer háztartásba nem tudtak bejutni a kéményseprők. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb háztartásban van veszély.

- mondta el Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

A pótdíj mellett az is hozzájárult ahhoz, hogy idén már a lakások 91 százalékába bejutottak, hogy a kéményseprők honlapján lehet regisztrálni és emlékeztetőt kérni arról, mikor érkeznek hozzánk ellenőrzésre. Így először egy e-mailt, majd egy SMS-t is kapunk az időpontról

- tájékoztatott Kovács Balázs, a FŐKÉTÜSZ ügyvezető igazgatója. Kovács elmesélte azt is, hogy a 2015-ben bevezetésre kerülő új kéményseprő törvény után a szakma végleg átalakul, már inkább egy technikusi feladatokat ellátó, műszeres tevékenység lesz, nem a régi kotróseprűs eljárás.

Tavaly 270 esetben kellett szén-monoxid szivárgáshoz riasztani a katasztrófavédelmet. Ebből 237 ember került mérgezéssel kórházba, és 12 ember vesztette életét, egy sem Budapesten. Pedig a mérgezés, a halálesetek elkerülhetők.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • tüzelőberendezés,
 • kémény,
 • kályha,
 • kandalló,
 • gázsütő,
 • gázkazán,
 • gáz vízmelegítő
 • vegyes tüzelésű kazán,
 • fürdőszobai ventilátor (!),
 • szagelszívó (!),
 • vagy akár ruhaszárító gépek is okozhatják.

A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt.

Tippek, hogy elkerüld a mérgezést

 • Rendszeresen ellenőriztesd a kéményeket, a kazánokat, kályhákat. Ezeket mindig szakemberrel szereltesd be, vizsgáltasd felül!
 • Szerezz be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmeztet (ez néhány ezer forintos tétel)!
 • Ügyelj arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!
 • Rendszeresen szellőztesd a tüzelő- fűtőberendezések helyiségeit!
 • Ha szagelszívót, szárítót, vagy fürdőszobai ventillátort veszel, ellenőriztesd őket, ugyanis ezek visszaszívhatják az égésterméket. Ezért minden esetben össze kell hangolni a működésüket a többi berendezéssel.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?