25 °C Budapest
Összeállt az Elmű és az Erste: családi házakat újítanának fel

Összeállt az Elmű és az Erste: családi házakat újítanának fel

MTI
2014. szeptember 8. 17:01

Három hónapos szűk körű kísérlet után országosan elindul az Elmű-Émász enHome nevű üzletága, amely a lakosságnak kínál komplex energetikai felújítást, illetve napelemes kiserőművet - jelentette be Marie-Theres Thiell, a német RWE magyarországi cégcsoportjának igazgatósági elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

A komplex felújítás a ház hőszigetelését, a gépészet cseréjét, valamint napelemek felszerelését jelenti - közölte Papp András üzletágvezető.

A beruházáshoz az Erste Bank nyújt hitelt, jelzálogfedezettel 6 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm), míg jelzálogfedezet nélkül 14-15 százalékos thm mellett lehet hozzájutni a Zöld Hitelhez - vázolta a finanszírozást Jelasity Radován, a bank elnök-vezérigazgatója.

Egy projekt úgy indul, hogy az Elmű-Émász honlapján egy tesztet kitöltve meghatározhatók a ház energetikai jellemzői. Amennyiben a tulajdonos elakad, akkor telefonos segítséget kérhet, illetve a cég személyes felmérésre kiküldi a szakembereit.

A tervezést, a hatósági engedélyezést is a cég végzi, de a kivitelezésbe már alvállalkozókat is bevon. Így alvállalkozók hőszigetelik a házat, szerelnek fel hőszivattyút, illetve cserélik kondenzációsra a meglévő rossz hatásfokú gázkazánt. Aki napelemes kis erőművet is fel akar szereltetni a háza tetejére, azt már újra az Elmű-Émász szakemberi végzik el.

Újságírói kérdésre Papp András elmondta, hogy 10 éves távlatban 100-200 ezer lakás energetikai felújítását akarják elvégezni ebben a konstrukcióban.

Jelasity Radován arra is kitért, hogy a Zöld Hitelhez jelenleg is jár állami támogatás. A 6 százalék alatti thm kedvező, mivel a piaci átlag jelenleg 7,11 százalék. A hitel futamideje 2-30 év, a nagysága pedig 1-50 millió forint. A hitel felvételét semmilyen költség nem terheli, így még az értékbecslés díját is visszatéríti a bank.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átlagos hitel nagysága várhatóan 1-5 millió forint lesz. Egy ekkora beruházás - ilyen alacsony thm mellett - már belátható időn belül megtérül.

A társaság megversenyeztette a beszállítókat, így a napelem rendszereket például egy német és egy magyar cég szállítja.

Összehasonlításként említette Papp András, hogy Németországban 40 ezer megawatt beépített kapacitású napelem termel áramot, ez a magyar fogyasztás tízszerese.

 

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?