20 °C Budapest

2,5 millió forintot ad ajándékba lakásfelújítóknak az állam

Pénzcentrum
2014. március 10. 13:31

Míg Magyarországon még mindig nincs hír a 2013 decemberében Németh Lászlóné által idén februárra ígért Panel III lakás-felújítási támogatási programról, addig Ausztriában átfogó energetikai felújítási programot hirdettek meg. Az alpesi országban 30 százalék állami támogatást adnak a lakásfelújításokhoz, egy háztartás akár 2,5 millió forintot is kaphat támogatásban. Idén nagyjából 20 ezer osztrák háztartás részesülhet a támogatásból, amelyet márciustól a bankokon keresztül lehet igényelni.

Ausztriában újraindultak a lakásfelújítási energetikai támogatások: összesen 100 millió euró (31,2 milliárd forint) támogatást kínálnak lakások és vállalkozások energiahatékonysági felújítására. A felújításokhoz 30 százalékos vissza nem térítendő támogatást lehet kapni. Egyszerűbb beruházásoknál legfeljebb 3000 euró (0,9 millió forint) igényelhető, az ún. "klima:aktiv" standardot teljesítő átfogó mély-felújításoknál pedig 6000 euró (1,8 millió forint). A lakás energiatanúsítványának elkészítésére külön 300 euró (100 ezer forint) támogatás igényelhető.

Az osztrák program sok szempontból eltér a Magyarországon 2014 februárjára ígért Panel III programtól. Nem csak a panelházakra, hanem minden háztípusra vonatkozik, és többlet-támogatással ösztönzi az átfogó mélyfelújításokat. Bár maga a program nem tartalmaz kedvezményes hiteleket az önrész előteremtésére, a támogatásokat a bankokon keresztül lehet igényelni, ami megkönnyíti az ügyintézést, és a szükséges kiegészítő hitelek megszerzését. Végül: az osztrák program már valósággá vált, a magyar program pedig még csak ígéret - hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEHI) közleménye.

"Az osztrák kormány a program bejelentésekor kifejezetten kiemelte, hogy a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés egyik legjobb módja az energiahatékonysági beruházások elősegítése. Reméljük, hogy a magyar kormány is mielőbb felismeri ezt, és ígéretek helyett valódi támogatási programokat indít" - kommentálta a programot dr. Bart István, a MEHI ügyvezető igazgatója.

 

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?