Még több devizakárosultat menthet meg az Eszközkezelő

MTI
2013. április 23. 09:35

Többen és könnyebben csatlakozhatnak az Otthonvédelmi Akcióterv részét képező NET-programhoz, miután az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) előterjesztését a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-vel kapcsolatos egyes jogszabályok módosításáról - közölte a fejlesztési tárca.

Az NFM hétfői közleményében ismerteti: a hiteladósok megsegítésére létrehozott program keretében a rászorulóknak lehetőségük van arra, hogy az eszközkezelőn keresztül felajánlják az állam részére ingatlanjaikat, s azokat ezzel egyidejűleg kedvező feltételek mellett bérbe vegyék. A 2013. évi költségvetési törvényben az eszközkezelő ingatlanvásárlásaira 33 milliárd forint áll rendelkezésre, ami az átlagos bekerülési értéket figyelembe véve hozzávetőleg tízezer ingatlan megvásárlására elegendő.

A jogosultsági feltételeket a kormány tavaly több alkalommal is szélesítette annak érdekében, hogy a rendszer minél igazságosabban működjön - emlékeztet a tárca. A mostani felülvizsgálat érinti a szociális feltételeket és az ingatlanra vonatkozó szabályokat is, és elsődleges célja, hogy a gyakorlati tapasztalatokat szem előtt tartva még tovább bővülhessen a NET Zrt. programjába bekerülők köre.

A módosításoknak köszönhetően a házastársi vagy élettársi kapcsolat mellett már a hozzátartozói viszony is megalapozza majd a hiteladós jogosultságát. Eddig az aktív korúak ellátásában részesülők feleltek meg a feltételeknek. Az új szabályok révén azonban azok is részt vehetnek a programban, akik nem részesülnek ugyan ilyen ellátásban, de jogszabály szerint jogosultak rá. Bővül továbbá a jogosulti kör a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is.

A felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedik. A visszavásárlási jog időtartama is növekszik, a jelenlegi 2 év helyett 5 évig áll majd fenn a jogosultság.

A hiteladósok továbbra is hitelintézetüknél - a hitelt folyósító bank vagy követeléskezelő fiókjánál - kezdeményezhetik a programba való bekerülést - írja a tárca.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A NET Zrt. januári közlése szerint az idén 13 ezer új ingatlan felajánlására számít, de várhatóan csak 10 ezerre köt adásvételi szerződést, mivel az utolsó negyedévben beérkező felajánlások pénzügyi teljesítése automatikusan áttolódik a következő évre. A társaság 2012-ben 1970 ingatlanügyletet fogadott be, 2014 végéig pedig összesen 25 ezer ingatlant vásárolhat meg a magyar állam javára.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?