Még több devizakárosultat menthet meg az Eszközkezelő

MTI
2013. április 23. 09:35

Többen és könnyebben csatlakozhatnak az Otthonvédelmi Akcióterv részét képező NET-programhoz, miután az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) előterjesztését a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-vel kapcsolatos egyes jogszabályok módosításáról - közölte a fejlesztési tárca.

Az NFM hétfői közleményében ismerteti: a hiteladósok megsegítésére létrehozott program keretében a rászorulóknak lehetőségük van arra, hogy az eszközkezelőn keresztül felajánlják az állam részére ingatlanjaikat, s azokat ezzel egyidejűleg kedvező feltételek mellett bérbe vegyék. A 2013. évi költségvetési törvényben az eszközkezelő ingatlanvásárlásaira 33 milliárd forint áll rendelkezésre, ami az átlagos bekerülési értéket figyelembe véve hozzávetőleg tízezer ingatlan megvásárlására elegendő.

A jogosultsági feltételeket a kormány tavaly több alkalommal is szélesítette annak érdekében, hogy a rendszer minél igazságosabban működjön - emlékeztet a tárca. A mostani felülvizsgálat érinti a szociális feltételeket és az ingatlanra vonatkozó szabályokat is, és elsődleges célja, hogy a gyakorlati tapasztalatokat szem előtt tartva még tovább bővülhessen a NET Zrt. programjába bekerülők köre.

A módosításoknak köszönhetően a házastársi vagy élettársi kapcsolat mellett már a hozzátartozói viszony is megalapozza majd a hiteladós jogosultságát. Eddig az aktív korúak ellátásában részesülők feleltek meg a feltételeknek. Az új szabályok révén azonban azok is részt vehetnek a programban, akik nem részesülnek ugyan ilyen ellátásban, de jogszabály szerint jogosultak rá. Bővül továbbá a jogosulti kör a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is.

A felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedik. A visszavásárlási jog időtartama is növekszik, a jelenlegi 2 év helyett 5 évig áll majd fenn a jogosultság.

A hiteladósok továbbra is hitelintézetüknél - a hitelt folyósító bank vagy követeléskezelő fiókjánál - kezdeményezhetik a programba való bekerülést - írja a tárca.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A NET Zrt. januári közlése szerint az idén 13 ezer új ingatlan felajánlására számít, de várhatóan csak 10 ezerre köt adásvételi szerződést, mivel az utolsó negyedévben beérkező felajánlások pénzügyi teljesítése automatikusan áttolódik a következő évre. A társaság 2012-ben 1970 ingatlanügyletet fogadott be, 2014 végéig pedig összesen 25 ezer ingatlant vásárolhat meg a magyar állam javára.

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm