10 °C Budapest

Még több devizakárosultat menthet meg az Eszközkezelő

MTI
2013. április 23. 09:35

Többen és könnyebben csatlakozhatnak az Otthonvédelmi Akcióterv részét képező NET-programhoz, miután az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) előterjesztését a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-vel kapcsolatos egyes jogszabályok módosításáról - közölte a fejlesztési tárca.

Az NFM hétfői közleményében ismerteti: a hiteladósok megsegítésére létrehozott program keretében a rászorulóknak lehetőségük van arra, hogy az eszközkezelőn keresztül felajánlják az állam részére ingatlanjaikat, s azokat ezzel egyidejűleg kedvező feltételek mellett bérbe vegyék. A 2013. évi költségvetési törvényben az eszközkezelő ingatlanvásárlásaira 33 milliárd forint áll rendelkezésre, ami az átlagos bekerülési értéket figyelembe véve hozzávetőleg tízezer ingatlan megvásárlására elegendő.

A jogosultsági feltételeket a kormány tavaly több alkalommal is szélesítette annak érdekében, hogy a rendszer minél igazságosabban működjön - emlékeztet a tárca. A mostani felülvizsgálat érinti a szociális feltételeket és az ingatlanra vonatkozó szabályokat is, és elsődleges célja, hogy a gyakorlati tapasztalatokat szem előtt tartva még tovább bővülhessen a NET Zrt. programjába bekerülők köre.

A módosításoknak köszönhetően a házastársi vagy élettársi kapcsolat mellett már a hozzátartozói viszony is megalapozza majd a hiteladós jogosultságát. Eddig az aktív korúak ellátásában részesülők feleltek meg a feltételeknek. Az új szabályok révén azonban azok is részt vehetnek a programban, akik nem részesülnek ugyan ilyen ellátásban, de jogszabály szerint jogosultak rá. Bővül továbbá a jogosulti kör a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is.

A felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedik. A visszavásárlási jog időtartama is növekszik, a jelenlegi 2 év helyett 5 évig áll majd fenn a jogosultság.

A hiteladósok továbbra is hitelintézetüknél - a hitelt folyósító bank vagy követeléskezelő fiókjánál - kezdeményezhetik a programba való bekerülést - írja a tárca.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A NET Zrt. januári közlése szerint az idén 13 ezer új ingatlan felajánlására számít, de várhatóan csak 10 ezerre köt adásvételi szerződést, mivel az utolsó negyedévben beérkező felajánlások pénzügyi teljesítése automatikusan áttolódik a következő évre. A társaság 2012-ben 1970 ingatlanügyletet fogadott be, 2014 végéig pedig összesen 25 ezer ingatlant vásárolhat meg a magyar állam javára.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?