1 °C Budapest

25 milliárdból újulhat meg Budapest legendás közparkja

MTI
2012. november 23. 20:03

2015 szeptemberére elkészül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) helyet adó Ludovika Campus a VIII. kerületi Orczy kertnél. A 24,5 milliárd forintos, még az idén induló beruházáshoz kapcsolódó két építészpályázat pénteki budapesti eredményhirdetésén Fürjes Balázs kormánybiztos bejelentette, azt javasolja a kormánynak, hogy a költségekből közel 20 milliárd forintot a kormány európai uniós forrásból biztosítson.

A kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa és az egyetem az építész szakmai szervezetekkel közösen két nyílt pályázatot hirdetett még szeptemberben; az egyik egy ötletpályázat volt a teljes környezet- és parkrendezésre, míg a másik egy - mindenki számára nyitott - sportkomplexum tervezésére.

Előbbi ötletpályázat első díját a Művészetek Palotáját is tervező Zoboki Gábor és csapata, míg utóbbi tervpályázat első díját a Papp László Budapest Sportarénát és a Pannonhalmi Főapátság fogadóépületét is tervező Skardelli György és csapata nyerte.

A kormány idén döntött arról, hogy újjáépíti a józsefvárosi Ludovika történelmi épületegyüttesét és ezzel együtt megújítja az Orczy kertet. A fejlesztést a kormány májusban kiemelt európai uniós projektté nyilvánította.

A tervek között új épületek is szerepelnek, így az megvalósulhat az NKE egységes elhelyezése. A beruházásról kiadott tájékoztató szerint a Ludovika Campus beruházás révén újjászületik Budapest egyik legnagyobb közparkja, és Józsefvárosban egy hektárral nő a zöldfelület, az állandó rendőri jelenlét pedig erősíti a közbiztonságot, bővülnek a budapestiek kulturális-szabadidős lehetőségei, megújul egy hanyatló városrész.

A beruházás előkészítéseként már lezajlott a Pollack Mihály tervezte Ludovika épület teljes tervezési munkája, az építési engedélyek már megvannak, így 2013 elején elindulhat a kivitelezés.

Zoboki Gábor és csapata ötletpályázatának méltatásában egyebek mellett az áll, hogy a pályamű egyszerre tiszteli a történeti múltat, alkalmaz XXI. századi, kortárs megoldásokat, és elégíti ki a közpark és az oktatási tevékenység működésének igényeit.

A Skardelli György és csapata által készített tervről pedig azt írták, az első helyezését annak köszönhetik, hogy úgy ötvözik a modern egyetemi sportközpontot a megújuló, mégis történelmi környezettel, hogy az harmonikus egységet képez. A kortárs építészeti alkotás jól illeszkedik a történeti környezetbe, az áttetsző, könnyed, világos és fegyelmezett épületszerkesztés eredményeként jó kompozíció születik, amely egyenrangúan nyitott a park és a külső környezet felé is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?