5 °C Budapest

Ennyiért adhatod ki balatoni nyaralódat

Pénzcentrum
2012. június 29. 15:04

Javában zajlik a fesztiválszezon Magyarországon, a különböző kulturális, zenei és gasztronómiai rendezvények pedig jelentős lökést adnak az adott környék nyaralóbérleti piacának is. A Balatonnál éppen ezért egyre többen vásárolnak kiadási céllal nyaralót.

Nagy lökést adnak a nyaralóbérleti piacnak az egyre csak szaporodó zenei, kulturális, gasztronómiai rendezvények, amelyek jelentős többletkeresletet generálnak a szálláshelyeket kiadó ingatlantulajdonosok számára, és az árakra is érezhető hatást gyakorolnak - derül ki az OTP Ingatlanpont helyzetértékeléséből. "A nagyobb vidéki fesztiválok - mint például a jelenleg is zajló soproni Volt, a zamárdi Balaton Sound, vagy éppen a tokaji Hegyaljának - esetében a helyi szállodák és panziók mellett a fennmaradó szállásigényeket nagyrészt a nyaraló-, üdülő- és lakásbérlések fedezik. Ilyenkor a szokásos árnál 10-15 százalékkal többet is elkérhetnek a tulajdonosok a pár napos bérletért" - mondja Kosztolánczy György, atársaság ügyvezető igazgatója.

"Mivel Sopronban kevés a nyaraló vagy üdülő, inkább családi házat, lakást vagy szobát vesznek ki azok, akik néhány napra, esetleg egy hétre szeretnének bérelni maguknak szállást a Volt fesztiválra. A tapasztalatok szerint még most is vannak szabad helyek a városban és a környező településeken" - osztja meg tapasztalatait Bogár András, az társaság Északnyugat Magyarországért felelős régióvezetője. Az árak változók, egy családi házat a fesztivál teljes időtartamára 50 ezer forintért lehet kibérelni, szobát vagy kisebb lakást fejenként és éjszakánként már 2-3 ezer forinttól lehet találni, az ár a tartózkodás idejének és az elszállásolandók létszámának függvényében változhat. "A rendkívül élénk kínálat ellenére sok helyi ingatlantulajdonos azonban ódzkodik attól, hogy fesztiválozóknak adja ki üdülőjét, lakását, attól tartva, hogy esetleg leamortizált állapotban kapja majd azt vissza" - árnyalja a képet a régióvezető.

Míg Sopronban még a fesztivál ideje alatt sem reménytelen szállást találni, addig Zamárdiban ez szinte lehetetlen küldetés. "Két héttel a Balaton Sound kezdete előtt már csak a szálláshelyek 5-7 százaléka szabad a rendezvények idejére" - számol be Simon Amarilla, atársaság Balatonért felelős régióvezetője. Tapasztalatai szerint az ingatlantulajdonosok magasabb áron hirdetik meg ezt az időszakot, ám a rendezvény időpontjának közeledtével már rugalmasabb az árképzés, egyedi alkukat, vagy akár meghirdetett csomagajánlatokat lehet találni a kínálatban. "Akinek sikerült időben szállást foglalnia, az fejenként és éjszakánként 3700-5000 forintért találhatott magának szállást" -mondja a régióvezető.

A nyaralóbérlés elsősorban a fiatalok, baráti társaságok, illetve a nagycsaládosok körében népszerű, a tapasztalatok szerint ezt a megoldást nagy átlagban legalább 3-4 éjszaka és 4 főnél nagyobb társaság esetén szokták favorizálni, az ennél rövidebb időszakra szóló, vagy kisebb létszámú társaságok által történő foglalások elsősorban a rendezvényturizmus eredményei. A piac az ország hagyományos üdülőövezeteire, illetve turisztikailag frekventált környékeire koncentrálódik.

"A Balatonnál elsődleges szempont a tótól való távolság, így a parttól több mint 3-4 kilométerre található kertvárosi részekben már nem egyszerű nyaralót kiadni. Gyakorlatilag minden típusú ingatlanra létezik kereslet, nagyon kedveltek például azok az egyéni nyaralók, amelyek kis telken, önálló házként funkcionálnak, általában 2 hálószobával rendelkeznek, 60 négyzetméter körüli alapterülettel, 4-6 fő elhelyezésére kényelmesen alkalmasak. Nem keresettek viszont már a 300 négyzetméter körüli nagy házak, amelyek minden szintjén minden használható négyzetméterét valahogy szobává alakították. Alapvető elvárás a legegyszerűbb környezetben is a tisztaság, a világos szobák, külön tusoló és mosdó" - mondja a trendekről Simon Amarilla. Újra hódit a tónál a vízparti, új építésű fejlesztéseken való üdülőapartman bérbeadása, sokan vásárolnak ilyen okból ingatlanokat. "Nem véletlen, hogy a Balaton környéki eladások közel 10 százaléka már befektetési céllal történik" - számol be a régióvezető.

Győr-Moson-Sopron megyében a jelenleg is zajló Volt fesztiváltól függetlenül is élénk az üdülőbérleti piac. "Főként a Fertő-tónál, illetve a mosoni Duna környékén találhatók nagy számmal nyaralók, üdülők, amelyeket a tulajdonosaik előszeretettel adnak bérbe tavasszal, nyáron és ősszel azokban a periódusokban, amikor nem használják őket. A tónál jellemzően előforduló faházakat napi 5 ezer forinttól lehet már bérelni 4 főre, a komolyabb, kertes téglanyaralók 10-15 ezer forinttól érhetők el naponta, de ezek már 6-8 fő kényelmes elszállásolására is alkalmasak" - mondja Bogár András. A régióvezető szerint a térségben 10-15 évvel ezelőtt sokan vettek befektetési, kiadási céllal üdülőt, jellemzően a Fertő-tó határhoz közeli részén, ez azonban manapság kevéssé jellemző az általános gazdasági feltételek, illetve a hitelszűke következtében.

 

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?