Olcsóbb lehet a fűtés az avasi lakótelepen is

MTI
2012. április 12. 16:02

Mérséklődhet a távfűtés tarifája Miskolcon a következő fűtési szezontól annak köszönhetően, hogy egy biomassza tüzelésű fűtőmű már munkába állt, és geotermikus hőenergiát is csatlakoztatnak a távfűtési rendszerhez - mondta Nyíri László, a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Mihő Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A 2011-2012. fűtési idényben változott a távhőszolgáltatási díjtételek megállapítására vonatkozó szabályozás, a tarifát 2011. április 15-től a nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg úgy, hogy előtte minden év augusztus 31-ig a Magyar Energia Hivatal megküldi az árváltoztatásra szóló javaslatát a miniszternek - emlékeztetett a jogszabályra az igazgató.

Korábban: "Elmaradtál a rezsivel? Így kapcsolnak ki a szolgáltatásból"

Nyíri László elmondta: a Mihő bízik abban, hogy a hivatal figyelembe veszi a megvalósult energetikai beruházások költségcsökkentő hatását árjavaslatának kidolgozásakor.

Miskolcon február óta működik a 780 millió forint beruházással felépített 3 megawatt kapacitású biomassza tüzelésű fűtőmű, amely évente mintegy 4,5 ezer tonna biomasszát használ fel, és így egymillió köbméter földgáz takarítható meg. A hejőcsabai lakótelep lakásait pedig rekultivált hulladéktelepből nyert biogázzal fűtik, itt a földgáz megtakarítás évente meghaladja a 377 ezer köbmétert.

A Mihő ugyanakkor a Miskolc Geotermia Zrt.-vel közösen nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a geotermikus hőenergia minél hamarabb csatlakozhasson a távhőszolgáltatói rendszerre, ami tovább csökkentheti a távhő árát. A Miskolchoz közeli Mályi és Kistokaj térségében feltárt geotermikus forrásnak köszönhetően ugyanis a borsodi a megyeszékhely Magyarországon az elsők között juthat olcsó, környezetkímélő energiához.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Első körben az avasi lakótelepen mintegy 10 és félezer panellakás és 200 kereskedelmi létesítmény, illetve több intézmény csatlakozhat a geotermikus hővel felfűtött távfűtési rendszerhez. Ezen beruházásoknak köszönhetően a távhőszolgáltatás földgáz-függősége Miskolcon csökkenhet - mondta az igazgató.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a meteorológiai előrejelzés adatait figyelembe véve április 15-től várhatóan szakaszos fűtési módban biztosítják a távhőszolgáltatást, napközben kikapcsolják, majd a hűvösebb esti órákban újraindítják a fűtést.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem