25 °C Budapest

Társasházban laksz? Így lehet filléres a rezsid

2012. március 28. 14:34

Bár a társasházak gyakorta riadnak vissza a korszerűsítéstől a bekerülési költségek hallatán, ugyanakkor számos olyan pénzügyi lehetőség áll rendelkezésre, mely mankót jelent a társasházaknak a korszerűsítési beruházások megvalósításában. Éppen ezért, mint finanszírozó, nagymértékben hozzá akar járulni a társasházak felújításához az OTP Bank - mondta el Csonka Tibor, az pénzintézet társasházi pénzügyi szolgáltatásaiért felelős mikro- és kisvállalati igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Tavaly az OTP mintegy 14,7 milliárd forint hitelt közvetített ki a társasházaknak a különböző korszerűsítési munkálatok finanszírozására, s az igazgató elmondása szerint idén is minimum ilyen volumenű kihelyezést várnak. Mint elmondta, látva az energiadíjak folyamatos emelkedését, melyek egy háztartás bevételeinek akár 30-40 százalékát is kitehetik, egyértelmű, hogy az épületek korszerűsítése kell hogy prioritást élvezzen. A beruházás halogatásával ugyanis, a folyamatos állagromlásnak is köszönhetően évről-évre növekszik a társasházak energiavesztesége, ami az emelkedő energiaárak miatt elképesztő kiadást jelent a háztartásoknak.

Elszállt a rezsi, mit tehetünk?

Az Energiaklub egy 2011-es tanulmánya szerint a családi házakban csupán jobb hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével akár 60 százalékos energiamegtakarítás is elérhető (a kormány által remélt "mélyfelújítás" elérése). Ugyanakkor a tanulmány ehhez igen szigorú követelményeket határoz meg. Mint írják a homlokzatok esetében csak grafit vagy poliuretánhab alapú hőszigeteléssel érhető el, falazattól függően különböző vastagságban a 60 százalékos energiamegtakarítás, míg az ablakok tekintetében a 3 rétegű üvegezéssel bíró, 7 légkamrás keretek tudják biztosítani ezt a követelményt.

A panel és tégla társasházak esetében azonban a 60 százalékos megtakarítás eléréséhez az épülethéj felújítása mellett a fűtési rendszer korszerűsítése (1 csövesről 2 csöves rendszerre történő átállás és termosztatikus szelepek felszerelése) is szükséges. Tégla társasházak esetén ez kondenzációs kazánt jelent, míg a távfűtéses panel épületeknél (legalábbis, akik nem akarnak leválni a távfűtésről - a szerk.) a fűtés szabályozhatóvá tétele jöhet szóba. Mindazonáltal a távfűtéses épületeknél ez sem elegendő, vagyis a fentebb említetteken túl valamilyen megújuló energiaforrás alkalmazása is elengedhetetlen a 60 százalékos primerenergia-megtakarítás eléréséhez.

Ugyanakkor tény, hogy ezen felújítások költsége sokakat megrémíthet, hiszen akár több millió forintra is rúghatnak háztartásonként. Az OTP Bank kalkulációja szerint albetétenként 1,5-2 millió forint a bekerülési költsége egy komplex felújításnak. A fent is vázolt jobb hőszigetelés és nyílászárók ráadásul háztípustól függően 30-40-50 százalékkal növelik egy-egy beruházás költségét. Éppen ezért a legtöbb társasház csak a különböző pályázatokban bízhat. Ezek azonban el-elmaradoznak az utóbbi időben, illetve csak nagyon kevesek számára elérhetőek.


Ugyanakkor pályázaton kívül is van lehetőség állami támogatás igénybevételére. Azok a lakóközösségek, melyek valamilyen okból nem jutottak pályázati forráshoz, kamattámogatott hitelből, illetve a lakástakarékpénztári szerződéssel járó állami támogatásból valósíthatják meg a beruházásokat. Ráadásul ez a két fajta támogatás akár egyszerre is igénybe vehető. Ráadásul e finanszírozási konstrukciókat építési technológiától függetlenül, ingatlanfedezet bevonása nélkül is igényelhetik a társasházak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nyertes pályázathoz sem árt a hátszél

A pályázatokhoz szükséges önerő is kiegészíthető állami kamattámogatott hitellel. A különböző pályázatokon (Panel, ZBR, ÖKO) elnyert állami és önkormányzati támogatásokhoz szükséges önerő biztosításához vagy kiegészítéséhez többfajta hitelkonstrukció ius elérhető a pénzintézeteknél. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pályázati támogatással megvalósuló felújítás felgyorsításában is a banki források lehetnek a lakóközösségek segítségére. Amennyiben a lakóközösség állami, illetve önkormányzati támogatást nyert, de nem szeretné, hogy a késleltetetten kifizetett támogatás megérkezéséig is magas fűtés és melegvíz számlákat kelljen fizetni, célszerű igénybe venni a támogatás előfinanszírozási hitelt. Ebben az esetben a hitel visszafizetése a támogatásból, annak kiutalásakor történik, a felújításelőnyeit viszont jóval korábban élvezhetik a lakók.

 

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02