Társasházban laksz? Így lehet filléres a rezsid

2012. március 28. 14:34

Bár a társasházak gyakorta riadnak vissza a korszerűsítéstől a bekerülési költségek hallatán, ugyanakkor számos olyan pénzügyi lehetőség áll rendelkezésre, mely mankót jelent a társasházaknak a korszerűsítési beruházások megvalósításában. Éppen ezért, mint finanszírozó, nagymértékben hozzá akar járulni a társasházak felújításához az OTP Bank - mondta el Csonka Tibor, az pénzintézet társasházi pénzügyi szolgáltatásaiért felelős mikro- és kisvállalati igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Tavaly az OTP mintegy 14,7 milliárd forint hitelt közvetített ki a társasházaknak a különböző korszerűsítési munkálatok finanszírozására, s az igazgató elmondása szerint idén is minimum ilyen volumenű kihelyezést várnak. Mint elmondta, látva az energiadíjak folyamatos emelkedését, melyek egy háztartás bevételeinek akár 30-40 százalékát is kitehetik, egyértelmű, hogy az épületek korszerűsítése kell hogy prioritást élvezzen. A beruházás halogatásával ugyanis, a folyamatos állagromlásnak is köszönhetően évről-évre növekszik a társasházak energiavesztesége, ami az emelkedő energiaárak miatt elképesztő kiadást jelent a háztartásoknak.

Elszállt a rezsi, mit tehetünk?

Az Energiaklub egy 2011-es tanulmánya szerint a családi házakban csupán jobb hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével akár 60 százalékos energiamegtakarítás is elérhető (a kormány által remélt "mélyfelújítás" elérése). Ugyanakkor a tanulmány ehhez igen szigorú követelményeket határoz meg. Mint írják a homlokzatok esetében csak grafit vagy poliuretánhab alapú hőszigeteléssel érhető el, falazattól függően különböző vastagságban a 60 százalékos energiamegtakarítás, míg az ablakok tekintetében a 3 rétegű üvegezéssel bíró, 7 légkamrás keretek tudják biztosítani ezt a követelményt.

A panel és tégla társasházak esetében azonban a 60 százalékos megtakarítás eléréséhez az épülethéj felújítása mellett a fűtési rendszer korszerűsítése (1 csövesről 2 csöves rendszerre történő átállás és termosztatikus szelepek felszerelése) is szükséges. Tégla társasházak esetén ez kondenzációs kazánt jelent, míg a távfűtéses panel épületeknél (legalábbis, akik nem akarnak leválni a távfűtésről - a szerk.) a fűtés szabályozhatóvá tétele jöhet szóba. Mindazonáltal a távfűtéses épületeknél ez sem elegendő, vagyis a fentebb említetteken túl valamilyen megújuló energiaforrás alkalmazása is elengedhetetlen a 60 százalékos primerenergia-megtakarítás eléréséhez.

Ugyanakkor tény, hogy ezen felújítások költsége sokakat megrémíthet, hiszen akár több millió forintra is rúghatnak háztartásonként. Az OTP Bank kalkulációja szerint albetétenként 1,5-2 millió forint a bekerülési költsége egy komplex felújításnak. A fent is vázolt jobb hőszigetelés és nyílászárók ráadásul háztípustól függően 30-40-50 százalékkal növelik egy-egy beruházás költségét. Éppen ezért a legtöbb társasház csak a különböző pályázatokban bízhat. Ezek azonban el-elmaradoznak az utóbbi időben, illetve csak nagyon kevesek számára elérhetőek.


Ugyanakkor pályázaton kívül is van lehetőség állami támogatás igénybevételére. Azok a lakóközösségek, melyek valamilyen okból nem jutottak pályázati forráshoz, kamattámogatott hitelből, illetve a lakástakarékpénztári szerződéssel járó állami támogatásból valósíthatják meg a beruházásokat. Ráadásul ez a két fajta támogatás akár egyszerre is igénybe vehető. Ráadásul e finanszírozási konstrukciókat építési technológiától függetlenül, ingatlanfedezet bevonása nélkül is igényelhetik a társasházak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyertes pályázathoz sem árt a hátszél

A pályázatokhoz szükséges önerő is kiegészíthető állami kamattámogatott hitellel. A különböző pályázatokon (Panel, ZBR, ÖKO) elnyert állami és önkormányzati támogatásokhoz szükséges önerő biztosításához vagy kiegészítéséhez többfajta hitelkonstrukció ius elérhető a pénzintézeteknél. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pályázati támogatással megvalósuló felújítás felgyorsításában is a banki források lehetnek a lakóközösségek segítségére. Amennyiben a lakóközösség állami, illetve önkormányzati támogatást nyert, de nem szeretné, hogy a késleltetetten kifizetett támogatás megérkezéséig is magas fűtés és melegvíz számlákat kelljen fizetni, célszerű igénybe venni a támogatás előfinanszírozási hitelt. Ebben az esetben a hitel visszafizetése a támogatásból, annak kiutalásakor történik, a felújításelőnyeit viszont jóval korábban élvezhetik a lakók.

 

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem