Ijesztő jóslat: ennyivel fizethetsz többet a benzinért

Pénzcentrum
2011. december 8. 20:13

Egy átlagos, benzint tankoló autós számára havi 7 858 forintos kiadásnövekedést, míg egy átlagos, gázolajat tankoló autósnak havi 11 480 forintos tehernövekedést jelentene, amennyiben a hordónkénti 150 dolláros olajár jóslatok beigazolódnak, vagyis a jelenlegi szintekről a benzin literenkénti ára 70, a gázolajé pedig 80 forinttal emelkedik.

Magas, tartósan 120 dollár feletti hordónkénti olajár jóslat érkezett az utóbbi hetekben a McKinsey szakértőitől, ráadásul a Nemzetközi Energia Ügynökség is felhívta a figyelmet egy olyan lehetőségre, melyben az olaj világpiaci ára 150 dollárig drágul. Szakértők eközben arra figyelmeztetnek, hogy a nyugati országok és Irán közötti feszültségek elmérgesedésével (és az olajkínálat kiesésével) az árfolyam akár 200 dollárig is repülhet.

A fekete arany árának ilyen jelentős mértékű emelkedése persze a hazai üzemanyagárakra is azonnali hatást fejtene ki, a 150 dolláros árfolyam a benzin esetében 70, a gázolajnál 80 forintos literenkénti drágulást okozna (persze minden egyéb, az üzemanyagárak változását befolyásoló tényező változatlanságát feltételezve).

Megvizsgáltuk, hogy az olajár és a forint árfolyamának változása az üzemanyagárak mozgásán keresztül mekkora többlet terhet, vagy adott esetben többlet megtakarítást jelent az autótulajdonosok számára. A spritmonitor.de adatbázisára támaszkodva 100 kilométerre vonatkozóan 8,9 literes benzin és 6,3-as gázolaj fogyasztást feltételeztünk egy átlagos autótulajdonos esetében, az éves megtett kilométer tekintetében pedig a benzines gépjárműveknél 15 000, a gázolajos autóknál pedig 25 000 kilométeres átlaggal kalkuláltunk.

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Amennyiben az olajár a több szakértő által is jelzett 150 dolláros szintekig drágul, az a jelenlegi forintárfolyam mellett havi szinten hozzávetőlegesen 7 858 forintos tehernövekedést jelent egy átlagosnak mondható benzines autó tulajdonosának. A forint árfolyama azonban az utóbbi hónapokban jelentős mértékben gyengült, a lejtmenetet megelőzően (nyáron) még a 190 forint/dolláros szinteken tartózkodott. Vagyis, ha az olajár 150 dollárig emelkedne, és a befektetői hangulat javulásával a forint árfolyama a 190-es szintekig erősödne vissza, úgy az az autósoknak már alacsonyabb mértékű, havi 2 733 forintos tehernövekedést jelentene.

Nem szabad persze azt a lehetőséget sem kizárni, hogy amennyiben az olajár a jelenlegi szintek közelében stagnálna és a forint a nyár végi szintekre erősödne vissza, az egy átlagos autósnak havi 3 758 forintos tehercsökkenést jelentene.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Amennyiben egy gázolajat tankoló autós 150 dolláros olajárral és a jelenleginek megfelelő devizaárfolyammal szembesül, az átlagosan havi 11 480 forintos tehernövekedést jelenthet számára. A 150 dolláros olajár mellett 190 forint/dolláros szintre erősödő fizetőeszközzel a tehernövekedés havi szinten 3 993 forintos, míg a jelenlegi olajárral, de nyár végi forint árfolyammal számolva a havi megtakarítás 5490 forintos lehetne.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?