21 °C Budapest

Ijesztő jóslat: ennyivel fizethetsz többet a benzinért

Pénzcentrum
2011. december 8. 20:13

Egy átlagos, benzint tankoló autós számára havi 7 858 forintos kiadásnövekedést, míg egy átlagos, gázolajat tankoló autósnak havi 11 480 forintos tehernövekedést jelentene, amennyiben a hordónkénti 150 dolláros olajár jóslatok beigazolódnak, vagyis a jelenlegi szintekről a benzin literenkénti ára 70, a gázolajé pedig 80 forinttal emelkedik.

Magas, tartósan 120 dollár feletti hordónkénti olajár jóslat érkezett az utóbbi hetekben a McKinsey szakértőitől, ráadásul a Nemzetközi Energia Ügynökség is felhívta a figyelmet egy olyan lehetőségre, melyben az olaj világpiaci ára 150 dollárig drágul. Szakértők eközben arra figyelmeztetnek, hogy a nyugati országok és Irán közötti feszültségek elmérgesedésével (és az olajkínálat kiesésével) az árfolyam akár 200 dollárig is repülhet.

A fekete arany árának ilyen jelentős mértékű emelkedése persze a hazai üzemanyagárakra is azonnali hatást fejtene ki, a 150 dolláros árfolyam a benzin esetében 70, a gázolajnál 80 forintos literenkénti drágulást okozna (persze minden egyéb, az üzemanyagárak változását befolyásoló tényező változatlanságát feltételezve).

Megvizsgáltuk, hogy az olajár és a forint árfolyamának változása az üzemanyagárak mozgásán keresztül mekkora többlet terhet, vagy adott esetben többlet megtakarítást jelent az autótulajdonosok számára. A spritmonitor.de adatbázisára támaszkodva 100 kilométerre vonatkozóan 8,9 literes benzin és 6,3-as gázolaj fogyasztást feltételeztünk egy átlagos autótulajdonos esetében, az éves megtett kilométer tekintetében pedig a benzines gépjárműveknél 15 000, a gázolajos autóknál pedig 25 000 kilométeres átlaggal kalkuláltunk.

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Amennyiben az olajár a több szakértő által is jelzett 150 dolláros szintekig drágul, az a jelenlegi forintárfolyam mellett havi szinten hozzávetőlegesen 7 858 forintos tehernövekedést jelent egy átlagosnak mondható benzines autó tulajdonosának. A forint árfolyama azonban az utóbbi hónapokban jelentős mértékben gyengült, a lejtmenetet megelőzően (nyáron) még a 190 forint/dolláros szinteken tartózkodott. Vagyis, ha az olajár 150 dollárig emelkedne, és a befektetői hangulat javulásával a forint árfolyama a 190-es szintekig erősödne vissza, úgy az az autósoknak már alacsonyabb mértékű, havi 2 733 forintos tehernövekedést jelentene.

Nem szabad persze azt a lehetőséget sem kizárni, hogy amennyiben az olajár a jelenlegi szintek közelében stagnálna és a forint a nyár végi szintekre erősödne vissza, az egy átlagos autósnak havi 3 758 forintos tehercsökkenést jelentene.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Amennyiben egy gázolajat tankoló autós 150 dolláros olajárral és a jelenleginek megfelelő devizaárfolyammal szembesül, az átlagosan havi 11 480 forintos tehernövekedést jelenthet számára. A 150 dolláros olajár mellett 190 forint/dolláros szintre erősödő fizetőeszközzel a tehernövekedés havi szinten 3 993 forintos, míg a jelenlegi olajárral, de nyár végi forint árfolyammal számolva a havi megtakarítás 5490 forintos lehetne.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm