13 °C Budapest

Tragédia: 1000 lakás vált romhalmazzá

Pénzcentrum
2011. július 29. 11:32

Nem meglepő módon elképesztően alacsony szintre süllyedt az idei év közepére a hazai lakáspiacon az átadott építési és használatba vételi engedélyek száma, ami pedig előre vetíti a következő negyedévek előreláthatóan hasonlóan alacsony teljesítményét is. Az építési engedélyek több mint 18%-kal esett vissza, míg a használatba vételi engedélyek száma 35%-ot is meghaladó mértékben csökkent az egy évvel ezelőtti, szinte történelmi mélypontnak emlegetett 2010 hasonló időszakához képest, legalábbis ez derül ki a KSH legújabb lakáspiaci statisztikájából.

A KSH legújabb lakáspiaci adatai szerint 2011 első félévében 5585 új lakás épült az országban, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 5877 volt, ami 36 százalékos csökkenést jelent 2010 első félévének adataihoz képest. Az eredmények persze nem okoznak különösebb meglepetést, hiszen az elmúlt negyedévek adataiból nem is lehetett másra következtetni, mint arra, hogy folytatódik a zuhanás a lakásépítési piacon.

 


A lakásépítéseknek és az építési engedélyeknek több mint fele a közép-magyarországi régióban koncentrálódik. A félév folyamán használatba vett lakások száma a megyei jogú városokban esett vissza a legnagyobb mértékben, 41 százalékkal. A fővárosban és a többi városban átlagos mértékű csökkenés következett be (36, illetve 37 százalékos), a községekben ennél kisebb arányban, 25 százalékkal esett vissza a lakásépítés.

 


Az új lakásépítési engedélyek esetében a korábbi időszaknál jóval erősebb (66%-os) volt a visszaesés Budapesten. A megyei jogú városokban 15, a többi városban 23 százalékos a kiadott engedélyek számának csökkenése. A községekben viszont úgy tűnik, hogy az építési kedv számottevően már nem fogyott tovább, mindössze 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Bár a közleményében erre külön figyelmet nem fordított a statisztikai hivatal, a Portfolio.hu megkeresésére kiderült, hogy 2010-ben több száz lakást tévesen regisztráltak két kerület rossz adatközlése miatt (a kerületek tévesen kétszer jelentettek be a hivatalnak egy-egy több mint száz lakásos projektet), így az utólag módosított -vagyis jelentősen csökkentett- adatokkal összehasonlítva is jelentősnek mondható a mostani visszaesés. Bár néhány száz lakás az aranyévekben nem okozott volna számottevő eltérést, a mai piacon azonban akár több mint 10%-os eltérést is jelenthet két ilyen "elírás".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 


Érdekesség, hogy 2011 első félévében 991 lakás szűnt meg, 5 százalékkal több, mint az előző időszakban. A megszűnés leggyakoribb oka a lakások avulása volt (50%).

A kiadott új építési engedélyek alapján 3295 lakóépület és 2169 nem lakóépület építését tervezik. Ez a lakóépületek esetében 10 százalékos, a nem lakóépületeknél 13 százalékos visszaesést jelent. A nem lakóépületek közül a mezőgazdasági épületekre kiadott engedélyek száma 21, a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyeké 26 százalékkal csökkent, az ipari épületekre kiadott engedélyeké azonban 10 százalékkal nőtt.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem