Melyik a világ legdrágább városa? Sosem találnád ki...

2010. november 23. 10:02

Idén is összeállították a világ legdrágább városainak listáját. A felmérés készítői 214 várost vizsgáltak, melyekben -legalább regionális szinten- összpontosul az üzleti élet. Több mint 200 termék és szolgálatás árait hasonlították össze. A TOP 10-ben meglepetésre nincs amerikai város, afrikai azonban három is.

A lista legnagyobb meglepetése, hogy a világ legdrágább városa a világ egyik legszegényebb országában, Angolában található. Az ország fővárosa, az olajban fürdő Luanda végzett ugyanis a 2010-es lista élén.


Nagyobb térképre váltás

Nathalie Constantin-Métral, a rangsort készítő Mercer piackutató cég elemzője szerint tévhit az, hogy Afrikát olcsó kontinens lenne. "Ahhoz, hogy a nemzetközi cégek dolgozói oda költözzenek, meg kell nekik teremteni ugyanazt az életszínvonalat, melyet hazai környezetben kapnak. Egyes afrikai városokban ezen szolgáltatások árai irreálisan magasak lehetnek, főleg ami a biztonságos lakhatást és az egészséges élelmiszereket illeti" - magyarázta.

Luandán kívül további két afrikai város is bekerült a Top 10-be. A harmadik helyet N´Djamena, Csád fővárosa szerezte meg, míg a hetediken Libreville, Gabon fővárosa végzett. Mindhárom város környékén gazdag nyersanyag-lelőhelyek találhatók, melyek vonzzák az olaj- és bányacégeket. Ezeknek a vállalatoknak azonban ki kell építeniük a szükséges infrastruktúrát, s ez bizony nem olcsó mulatság.

 

A világ legdrágább városai 2010-ben(Forrás: Mercer)


New York tavaly még a nyolcadik helyen állt, ám az amerikai dollár gyengülése miatt idén csak a 27. lett. Mélyre zuhant Los Angeles és Washington D.C. is, az Egyesült Államok fővárosa a 111. helyen áll.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az európai városok közül előkelő helyen végzett Moszkva, Genf, Zürich és Koppenhága. Ázsiában elsősorban Tokió, Oszaka és Hongkong emelkedik ki. Constantin-Métral szerint azonban míg Európában és Ázsiában a helyi lakosságot hasonló kiadások terhelik mint az idegeneket, Afrikában ez nem így van. "Sok ember azt hiszi, hogy ha egy város drága, mellette kellemes is. A legújabb kutatás azonban ezt a mítoszt megcáfolja."

Forrás: SITA/Bumm.sk


Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25