Már mindenki Szlovákiában tankol?

Pénzcentrum
2010. május 7. 09:17

Bejött Szlovákiának a jövedéki adó év eleji drasztikus csökkentése, mivel márciusban az előző hónaphoz képest mintegy 30%-kal több üzemanyagot adtak el az országban - írja a Napi Gazdaság.

Sikerként könyvelheti el a szlovák kormány az elektronikus útdíj bevezetése miatt felkorbácsolódott fuvarozói indulatok csillapítása érdekében végrehajtott jelentős jövedéki adó csökkentést. A Fico-kabinet ugyanis korábban még mintegy 60-102 millió eurós bevételkiesést jósolt az intézkedés miatt, azonban már a márciusi üzemanyag-értékesítési adatok jelentős keresletnövekedést mutatnak.

Ennek hatására a válságot megelőző, 2008 márciusához képest is csupán egymillió euróval kevesebb adóbevétel folyt be gázolajból, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 7,2%-kal növekedtek a szlovák költségvetés jövedéki adóbevételei idén márciusban.

A gázolaj iránti kereslet 30 százalékos megemelkedése nagy valószínűséggel nem magyarázható csupán a szlovák kamionok nagyobb futási teljesítményével. Feltételezhetően a környező országok (Csehország, Ausztria és Magyarország) fuvarosai is előszeretettel tankolnak a szlovák kutaknál. Az EU-n belül ugyanis Luxemburg, Lengyelország, Spanyolország és Lettország után északi szomszédunknál a legolcsóbb a gázolaj. Mintegy öt forinttal olcsóbb, mint a hazai kutakon, és közel 15 forinttal kerül kevesebbe, mint a cseh benzinkutaknál.

Eközben arról is érkeznek hírek, hogy az elektronikus útdíj bevezetése is sikertörténet Szlovákiában. A rendszer ugyanis mintegy 38 millió euró bevételt hozott az államkasszának a január elsejei indulása óta eltelt négy hónapban, melyről részletesebben a következő cikkben olvashatsz: Milliárdokkal dobja meg az útdíj a szlovák büdzsét

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM