23 °C Budapest

Már mindenki Szlovákiában tankol?

Pénzcentrum
2010. május 7. 09:17

Bejött Szlovákiának a jövedéki adó év eleji drasztikus csökkentése, mivel márciusban az előző hónaphoz képest mintegy 30%-kal több üzemanyagot adtak el az országban - írja a Napi Gazdaság.

Sikerként könyvelheti el a szlovák kormány az elektronikus útdíj bevezetése miatt felkorbácsolódott fuvarozói indulatok csillapítása érdekében végrehajtott jelentős jövedéki adó csökkentést. A Fico-kabinet ugyanis korábban még mintegy 60-102 millió eurós bevételkiesést jósolt az intézkedés miatt, azonban már a márciusi üzemanyag-értékesítési adatok jelentős keresletnövekedést mutatnak.

Ennek hatására a válságot megelőző, 2008 márciusához képest is csupán egymillió euróval kevesebb adóbevétel folyt be gázolajból, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 7,2%-kal növekedtek a szlovák költségvetés jövedéki adóbevételei idén márciusban.

A gázolaj iránti kereslet 30 százalékos megemelkedése nagy valószínűséggel nem magyarázható csupán a szlovák kamionok nagyobb futási teljesítményével. Feltételezhetően a környező országok (Csehország, Ausztria és Magyarország) fuvarosai is előszeretettel tankolnak a szlovák kutaknál. Az EU-n belül ugyanis Luxemburg, Lengyelország, Spanyolország és Lettország után északi szomszédunknál a legolcsóbb a gázolaj. Mintegy öt forinttal olcsóbb, mint a hazai kutakon, és közel 15 forinttal kerül kevesebbe, mint a cseh benzinkutaknál.

Eközben arról is érkeznek hírek, hogy az elektronikus útdíj bevezetése is sikertörténet Szlovákiában. A rendszer ugyanis mintegy 38 millió euró bevételt hozott az államkasszának a január elsejei indulása óta eltelt négy hónapban, melyről részletesebben a következő cikkben olvashatsz: Milliárdokkal dobja meg az útdíj a szlovák büdzsét

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?