Két éven belül lakáshiány lehet!

Pénzcentrum
2010. április 23. 09:47

Egy nemrég készült felmérés a válság hatására leállított, és elhalasztott építkezések miatt két éven belül lakáshiányt jósol. A most induló projektek nagy része már a majdani hiányra apellál - írja a Népszabadság.

A Cordia Zrt. lakáspiaci analízise szerint a korábbiaknál jóval kevesebb új lakás készül el a következő másfél-két évben, a négy évvel ezelőttihez képest máris ötven százalékkal csökkent a kínálat, és 2011 végére már valós lakáshiánnyal kell számolni. Ez azt fogja jelenteni, hogy aki lakást keres, nem biztos, hogy talál megfelelőt, illetve olyat, amelybe azonnal beköltözhet.

Az utóbbi néhány évben folyamatosan induló építkezések eredményeként a vevők megszokták, hogy a szerződés megkötésétől számítva viszonylag gyorsan birtokba vehetik új otthonukat. Hamarosan azonban visszatérhet a régi "rendszer", amikor még a tervezőasztalról kellett, méghozzá lehetőleg mindenki előtt kiválasztani a megfelelőt, hiszen a projekt későbbi szakaszában már nem lesz miből válogatni.

A holland székhelyű Nanette-csoport már bele is vágott a Ferencvárosban egy majdnem ezerlakásos új lakópark építésébe, és meglepődve tapasztalták, hogy az értékesítés sikeres, már ősszel a válság előtti szintre szöktek a mutatók, amit ők a készlakások piacának kiapadásával magyaráznak.

Sidi Investments Kft. a 13. kerületben nyáron kezd bele az 328 lakásos ingatlan építésébe. Ők szintén várakozásaikkal ellentétben azt tapasztalták, hogy elsőként a legnagyobb alapterületű és a luxuslakásokat foglalták le. Ugyanez a cég a X. kerületben egy több mint ezerlakásos városnegyedet engedélyeztet éppen a Gyógyszergyár út mentén, ahová szállodát és irodaházakat is szánnak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?