12 °C Budapest

Két éven belül lakáshiány lehet!

Pénzcentrum
2010. április 23. 09:47

Egy nemrég készült felmérés a válság hatására leállított, és elhalasztott építkezések miatt két éven belül lakáshiányt jósol. A most induló projektek nagy része már a majdani hiányra apellál - írja a Népszabadság.

A Cordia Zrt. lakáspiaci analízise szerint a korábbiaknál jóval kevesebb új lakás készül el a következő másfél-két évben, a négy évvel ezelőttihez képest máris ötven százalékkal csökkent a kínálat, és 2011 végére már valós lakáshiánnyal kell számolni. Ez azt fogja jelenteni, hogy aki lakást keres, nem biztos, hogy talál megfelelőt, illetve olyat, amelybe azonnal beköltözhet.

Az utóbbi néhány évben folyamatosan induló építkezések eredményeként a vevők megszokták, hogy a szerződés megkötésétől számítva viszonylag gyorsan birtokba vehetik új otthonukat. Hamarosan azonban visszatérhet a régi "rendszer", amikor még a tervezőasztalról kellett, méghozzá lehetőleg mindenki előtt kiválasztani a megfelelőt, hiszen a projekt későbbi szakaszában már nem lesz miből válogatni.

A holland székhelyű Nanette-csoport már bele is vágott a Ferencvárosban egy majdnem ezerlakásos új lakópark építésébe, és meglepődve tapasztalták, hogy az értékesítés sikeres, már ősszel a válság előtti szintre szöktek a mutatók, amit ők a készlakások piacának kiapadásával magyaráznak.

Sidi Investments Kft. a 13. kerületben nyáron kezd bele az 328 lakásos ingatlan építésébe. Ők szintén várakozásaikkal ellentétben azt tapasztalták, hogy elsőként a legnagyobb alapterületű és a luxuslakásokat foglalták le. Ugyanez a cég a X. kerületben egy több mint ezerlakásos városnegyedet engedélyeztet éppen a Gyógyszergyár út mentén, ahová szállodát és irodaházakat is szánnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?