23 °C Budapest

KATARzis: megtisztul, vagy összeomlik a lakáspiac?

Pénzcentrum
2009. augusztus 13. 13:02

Egy frissen közzétett elemzés szerint összeomlás fenyegeti a dúsgazdag, sokak által a közel-keleti Luxemburgként aposztrofált Katar ingatlanpiacát. Az okok között szerepel a jelentős népességfogyás és a külföldi munkavállalók 2012-re tehető várható elvándorlása.

Az ország népessége már most 300 ezerrel alacsonyabb, mint a korábbi 1,9 milliós szint, ami már önmagában túlkínálatot eredményez a lakáspiacon. A folyamatban lévő ingatlan beruházások jövő évre várható befejezése tovább súlyosbíthatja a helyzetet.


Forrás: Propertywire

A kőolaj- és földgáz kitermeléshez és szállításhoz kapcsolódó infrastruktúra kiépítésének 2012-es befejezése számos külföldi munkavállaló elvándorlását eredményezheti. Dubaihoz hasonlóan az országban dolgozó munkaerő 90 %-át a külföldi munkavállalók teszik ki, akik többsége olyan fizikai dolgozó, akik a fejlesztések végeztével valószínűleg elhagyják Katart.

Már most 15 ezer üresen álló lakás van a fővárosban, a folyamatban lévő projektek befejezése és a népesség csökkenés miatt ez a szám tovább emelkedik majd a következő években. A lakásbérleti díjak az évekkel ezelőtti szintre eshetnek vissza, a hirdetések már most tele vannak ingatlanhirdetésekkel.

A hosszú távú szerződésekből eredő fokozatos pénzáramlás biztosítja az ország jólétét, az ingatlanpiacon azonban visszaesést várnak a szakértők.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem