4 °C Budapest

KATARzis: megtisztul, vagy összeomlik a lakáspiac?

Pénzcentrum
2009. augusztus 13. 13:02

Egy frissen közzétett elemzés szerint összeomlás fenyegeti a dúsgazdag, sokak által a közel-keleti Luxemburgként aposztrofált Katar ingatlanpiacát. Az okok között szerepel a jelentős népességfogyás és a külföldi munkavállalók 2012-re tehető várható elvándorlása.

Az ország népessége már most 300 ezerrel alacsonyabb, mint a korábbi 1,9 milliós szint, ami már önmagában túlkínálatot eredményez a lakáspiacon. A folyamatban lévő ingatlan beruházások jövő évre várható befejezése tovább súlyosbíthatja a helyzetet.


Forrás: Propertywire

A kőolaj- és földgáz kitermeléshez és szállításhoz kapcsolódó infrastruktúra kiépítésének 2012-es befejezése számos külföldi munkavállaló elvándorlását eredményezheti. Dubaihoz hasonlóan az országban dolgozó munkaerő 90 %-át a külföldi munkavállalók teszik ki, akik többsége olyan fizikai dolgozó, akik a fejlesztések végeztével valószínűleg elhagyják Katart.

Már most 15 ezer üresen álló lakás van a fővárosban, a folyamatban lévő projektek befejezése és a népesség csökkenés miatt ez a szám tovább emelkedik majd a következő években. A lakásbérleti díjak az évekkel ezelőtti szintre eshetnek vissza, a hirdetések már most tele vannak ingatlanhirdetésekkel.

A hosszú távú szerződésekből eredő fokozatos pénzáramlás biztosítja az ország jólétét, az ingatlanpiacon azonban visszaesést várnak a szakértők.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16