4 °C Budapest

Az üvegszálas tapéta forradalmasíthatja a lakásfelújítást

2009. május 3. 10:02

Gondolta-e , hogy mi mindenre lehet az üvegszálat használni? Készül ebből az anyagból elektronikus jeleket vívő kábel, fénytovábbító vezeték, csónak. Az üvegszálból készült szövetet, melyet eleinte az épületek külső megerősítő burkolóanyagaként, a festés alapjaként használtak. Ez a rendkívül erős anyag, amelynek meglepően jó a kopásállósága és a szilárdsága, az egyre kifinomultabb feldolgozási eljárásoknak köszönhetően alkalmas lett belső terek burkolására is. Forrás: ingaltan.net

A skandináv országokban már régen alkalmazzák az üvegszálból készült szövetet, melyet eleinte az épületek külső megerősítő burkolóanyagaként, a festés alapjaként használtak. Ez a rendkívül erős anyag, amelynek meglepően jó a kopásállósága és a szilárdsága, az egyre kifinomultabb feldolgozási eljárásoknak köszönhetően fokozatosan egyre igényesebb felületi struktúráltságúvá vált, ennek köszönhetően alkalmas lett belső terek burkolására is.

Ma már szövésmintázata a textiltapétákhoz hasonló, maga a tapéta pedig számos előnnyel bír, így a változatos szövési mintáknak köszönhetően az üvegszálas szövettapéták egy újabb, korszerű burkolóanyaggal bővítik a különféle falburkolati anyagok választékát. Napjainkban az egyik legkedveltebb nagyszilárdságú falburkolat fajta, amelynek az élettartama eléri a 15-20 évet is. A jól elkészített, üvegszövet tapétás falakat nem lehet megunni, hiszen "átváltoztatásához" csupán egy szimpla, faljavítgatásoktól mentes átfestés szükséges. Ezt pedig a legkülönfélébb módon lehet a divathoz és berendezéshez is igazodóan kivitelezni.

De milyen is ez a szokatlan előnyöket biztosító speciális tapéta? Alapanyaga finom üvegszál, amelyet különböző vastagságú fonallá sodornak, majd változatos szövetté alakítanak át. A fehér alapszínű, úgynevezett natúr üvegszálas szövettapéta a vizsgálatok során nehezen égőnek, illetve éghetetlennek, a korrózióval, vegyszerekkel szemben is ellenállónak bizonyult. Így a rosszul szigetelt, nedves falak sem károsítják a felragasztott üvegszövet tapétákat.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?