12 °C Budapest

Nem kell a külföldieknek a pesti lakás!

Pénzcentrum
2009. február 4. 12:15

Negatív rekordokat döntögetnek a külföldiek lakásvásárlásai Budapesten. Tavaly csak 500 lakást vettek a fővárosban. A rossz eredménynek egyetlen haszonélvezői azok a magyarok lehetnek, akik a pénzpiaci válság ellenére is tervezik új lakás vásárlását. Hogy pontosan kik is lesznek ők, még nem tudják pontosan behatárolni a lakóparkok marketingesei. Annyi azonban bizonyos, hogy az új célcsoport olyan lakásokhoz is hozzájuthat, amelyeket korábban csak azután nézhettek meg a magyarok, ha az már egyetlen külföldinek sem kellett.

Ennek oka, hogy a külföldiek, mondjuk egy panorámás penthouse lakásért jóval többet is hajlandók voltak fizetni, mint a hazai vásárlók. Ők már az építkezés előtt, tervezőasztalról megvették ezeket az otthonokat. Az ilyen vevők azonban mára szinte eltűntek a piacról. Így szinte biztos, hogy évekre elbúcsúzhatunk azoktól az ír, angol, svájci, spanyol, német és osztrák vásárlóktól, akik évente 3-5000 lakást is megvettek Budapesten - nyilatkozta Szili Balázs, a Forest Hill lakópark igazgatója.

Ezt mutatják a statisztikai adatok is. A BM Önkormányzati Főosztály adatai szerint: 2001-2003 között külföldi állampolgárok Magyarországon összesen 16 181 ingatlant vásároltak meg, tehát átlag kb. ötezret. A KSH adatai szerint 2003-ban pedig 3175 lakást vettek a külföldiek, 2005-ben 3663 eladott lakással már ez a szám állandósulni látszott. Az összes lakáseladás 3-4%-át tették ki a külföldiek beruházásai, egészen 2007-ig.

A KSH és a BM adatai ellenére nehéz megmondani, hogy hány lakás is került pontosan külföldiek kezére, mert sokan cégük nevére vették az ingatlant. A Forest Hill becslése szerint: kb. 3000 -3800 körüli a nevesíthető lakások száma évente, a maradékon a cégek osztoztak. 2008-ban azonban drasztikusan csökkent a külföldiek vásárlása. Az elmúlt 8 évben ennek az évnek az eladási statisztikái voltak a legrosszabbak: kb. 500 lakás kerülhetett külföldiek kezébe.

Kucsma Viktória, a Pasarét Residence értékesítési vezetője is hasonlóan vélekedik. Szerinte ennek a változásnak egyetlen célcsoport örülhet: az a vásárló, aki most akar új lakásba költözni, azok közül a lakások közül is választhat, amelyeket korábban fel sem ajánlottak volna neki, mert azokat a külföldiek már az építkezés előtt elkapkodták volna. Így a jövőben több panorámás, penthouse-, loftlakás, stb. lehet majd magyar kézben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezekhez Szili Balázs hozzátette: 2009-ben biztos, hogy a magyar ingatlanpiacon el lehet majd adni külföldieknek lakást, ez persze nem biztos, hogy meghaladja majd az 500-as számot. A beruházó abban bízik, hogy a Nyugat-Európából érkező befektetők helyett, újabb célcsoportok is megjelennek a piacon, például Ázsiából.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm