22 °C Budapest

2500 Ft-os havi fűtésszámla: megéri pelletre váltani!

Pénzcentrum
2008. október 8. 09:45

A most építetett ceglédi pelletgyár avató ünnepségén arról számoltak be a szakemberek, hogy ezzel a technológiával akár 30 ezer forintból megoldható egy 60 négyzetméteres lakás éves fűtése. A fahulladékból készült granulátum magasabb fűtőértékkel rendelkezik, mint a gáz, miközben a kazán hatásfoka eléri a 92 %-ot - írja a Magyar Nemzet.

A növekvő energiaárak idején minden költségtakarékos megoldás felkelti az érdeklődők figyelmét. A gyár a facsemetétől a hamuig tartó út minden fázisában hasznosítja a fát. A fűrészpor szárítása után egy présgép összepréseli az anyagot, melynek végterméke az apró fahurka.

A kazánok a hagyományos 40-50 %-os hatásfokkal szemben a pelletbe zárt energia 92 %-át hasznosítja, az égés közben egy kilogramm pelletből egy gramm hamu keletkezik. Egy tonna pellet ára 30 ezer forint, mely a szekértők szerint egy 60 négyzetméteres lakás egy éves fűtési igényét fedezi. Ugyanakkor a technológia alkalmazásához speciális kazánt kell beszerezni, melynek költsége eléri az egymillió forintot.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm