Küzdelem a penész ellen: a szellőztetés önmagában nem elég!

Pénzcentrum
2008. október 1. 05:40

A fűtési szezon beköszöntével a penész elleni harc is megkezdődött a lakásokban. Az elmúlt hetekben - talán az évszaknak megfelelő átlagtól nagyobb mértékben is - csökkent a hőmérséklet, ezért beindultak a kazánok és a konvektorok. A penész nem válogat, beférkőzik régi és új lakásokba egyaránt, amire lecsap, az pedig nem más, mint a megfelelő páratartalom.

A lakásunk szinte minden helyisége veszélyeztetett, mivel a fürdőszobában, a konyhában a vizes környezet, a szobákban pedig az ajtókra és ablakokra kicsapódó pára jelent veszélyt. Az esztétikai problémák mellett az egészségünkre is káros hatással van a penészgomba, a spórák belélegzése allergiás reakciókat válthat ki, de hosszú távon súlyosabb következményei is lehetnek.

A rendszeres és megfelelő szellőztetés sok esetben orvosolhatja a problémát, de makacsabb penészesedés esetén, vagy amikor az egyéb külső körülmények is kedvezőtlenül alakulnak, akkor más praktikákra is szükségünk lehet, hogy megszabaduljunk a kellemetlen lakótárstól.

A penész megtelepszik a szobában a falakon, a fürdőszobában a szaniterek peremén, a konyhában a mosogató (mosogatógép) környékén, az ajtókon és ablakokon kicsapódó pára mentén, de betelepedhet még a hűtőszekrényünkbe is. A mosógép és a mosogatógép ajtaját használat után hagyjuk nyitva, így azok ki tudnak száradni és nem jelenik meg a penész a belső felületükön.

A szobákban bizonyos időközönként érdemes ellenőrizni a bútorok hátlapját, az ágyneműtartót és az egyéb használati tárgyakat. A penészgomba a lakásunkban elegendő tápanyagot talál a növekedéshez. A hőmérséklet és a páratartalom kedvező alakulása esetén pedig intenzív, de annál kellemetlenebb burjánzásba kezdenek.

Az egyik ok, amelyre elsőként vissza lehet vezetni a penészesedés megjelenését, az a silány minőségű építőanyagok használata. Az építkezés során ehhez társuló kivitelezési hanyagság, a szigetelőanyagok nem megfelelő beépítése csak hatványozza a problémát. Új építésű és régi lakásoknál egyaránt kialakulhat hőhíd, amely a szerkezetnek egy olyan eleme, amely jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része.

A beton és a tégla eltérő hővezetési tényezővel rendelkezik, ezért egy téglalakásban a betonpillérek, a koszorúk és az áthidalók környezetében is megjelenhet a gyöngyöző fal. A jelenség később málló vakolathoz, közvetve a szerkezet gyengüléséhez is vezethet.

A szellőztetéssel elérhető eredmény mellett fontos a lakás szárazon és a páratartalom megfelelő szinten tartása. Az emberek számára a legkomfortosabbnak a 40-70 % közötti páratartalom számít, de 50 % felett a penész megjelenésének is nagyobb a valószínűsége. Az elégtelen szellőztetés, a rossz műszaki állapot és a vizes falak a penészgomba melegágya. Ha egyszer megjelenik a lakásunkban, akkor nem lehet csak egy egyszerű felületi kezeléssel eltüntetni.

A nagyáruházakban beszerezhető páramentesítő és légszűrő berendezések javítanak ugyan a helyzeten, de a rossz állapotban lévő lakásokban már ez sem segít. A páramentesítő az elért eredményhez képest meglehetősen drága, a légszűrőben pedig rendszeresen karban kell tartani a szűrőket és a csöveket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A csodaszerek kelléktára szinte végtelen, de mindenki másra esküszik. Valaki a drága gombaölő szerek mellett teszi le a voksát, míg mások szerint az egyszerű háztartási hypo hatása a legcélravezetőbb. Ezek használatakor mindenképpen húzzunk gumikesztyűt, permetezzük az anyagot rá, majd egy nedves ronggyal töröljük át a problémás felületeket.

A hosszabb távollétek esetén egy-egy alkalommal hagyjuk nyitva a szekrényajtókat - úgy a szobában, mint a konyhában - így azok nedvességtartalma a problémás szint alá csökken, így megakadályozható a cipőkre és a ruhákra való átterjedés.

A fűtési szezon idején sok lakásban gondot okoz a mosás utáni teregetés. Ahol tartozik a lakáshoz terasz, ott még hűvösebb időben is érdemes kivinni a ruhákat száradni, mert a szabad levegő áramlása jobban száríthat, mint egy forró radiátor közelsége. Amennyiben csak bent tudunk kiteregetni, úgy rendszeresen szellőztessük ki a lakást.

A szomszédunkban lévő üresen álló lakás tulajdonosa nem is gondolja, hogy milyen kellemetlenségeket okozhat, ha a hideg hónapokban fűtetlenül hagyja a lakását. Ilyen esetben a lakáselválasztó falon könnyen kicsapódhat a pára és megjelenhet rajta a penész. Előbb-utóbb ez további állagromláshoz, esetleg a vakolat lepergéséhez is vezethet. A szomszédunkat nem kényszeríthetjük arra, hogy az üresen álló lakását fűtse, ezért ilyenkor célszerű a problémás falra egy fűtőtestet szerelni.

A háztartásokon belül alkalmazott trükkös praktikák megismerése sokat segíthet, ha a penészesedés a mi lakásunkban is felüti a fejét. Aki biztosra szeretne menni, az azonnal felkeres egy szigetelési szakértőt, de érdemes a hasonló kellemetlenséget már leküzdő ismerősünkkel is beszélni.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem