17 °C Budapest

Küzdelem a penész ellen: a szellőztetés önmagában nem elég!

Pénzcentrum
2008. október 1. 05:40

A fűtési szezon beköszöntével a penész elleni harc is megkezdődött a lakásokban. Az elmúlt hetekben - talán az évszaknak megfelelő átlagtól nagyobb mértékben is - csökkent a hőmérséklet, ezért beindultak a kazánok és a konvektorok. A penész nem válogat, beférkőzik régi és új lakásokba egyaránt, amire lecsap, az pedig nem más, mint a megfelelő páratartalom.

A lakásunk szinte minden helyisége veszélyeztetett, mivel a fürdőszobában, a konyhában a vizes környezet, a szobákban pedig az ajtókra és ablakokra kicsapódó pára jelent veszélyt. Az esztétikai problémák mellett az egészségünkre is káros hatással van a penészgomba, a spórák belélegzése allergiás reakciókat válthat ki, de hosszú távon súlyosabb következményei is lehetnek.

A rendszeres és megfelelő szellőztetés sok esetben orvosolhatja a problémát, de makacsabb penészesedés esetén, vagy amikor az egyéb külső körülmények is kedvezőtlenül alakulnak, akkor más praktikákra is szükségünk lehet, hogy megszabaduljunk a kellemetlen lakótárstól.

A penész megtelepszik a szobában a falakon, a fürdőszobában a szaniterek peremén, a konyhában a mosogató (mosogatógép) környékén, az ajtókon és ablakokon kicsapódó pára mentén, de betelepedhet még a hűtőszekrényünkbe is. A mosógép és a mosogatógép ajtaját használat után hagyjuk nyitva, így azok ki tudnak száradni és nem jelenik meg a penész a belső felületükön.

A szobákban bizonyos időközönként érdemes ellenőrizni a bútorok hátlapját, az ágyneműtartót és az egyéb használati tárgyakat. A penészgomba a lakásunkban elegendő tápanyagot talál a növekedéshez. A hőmérséklet és a páratartalom kedvező alakulása esetén pedig intenzív, de annál kellemetlenebb burjánzásba kezdenek.

Az egyik ok, amelyre elsőként vissza lehet vezetni a penészesedés megjelenését, az a silány minőségű építőanyagok használata. Az építkezés során ehhez társuló kivitelezési hanyagság, a szigetelőanyagok nem megfelelő beépítése csak hatványozza a problémát. Új építésű és régi lakásoknál egyaránt kialakulhat hőhíd, amely a szerkezetnek egy olyan eleme, amely jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része.

A beton és a tégla eltérő hővezetési tényezővel rendelkezik, ezért egy téglalakásban a betonpillérek, a koszorúk és az áthidalók környezetében is megjelenhet a gyöngyöző fal. A jelenség később málló vakolathoz, közvetve a szerkezet gyengüléséhez is vezethet.

A szellőztetéssel elérhető eredmény mellett fontos a lakás szárazon és a páratartalom megfelelő szinten tartása. Az emberek számára a legkomfortosabbnak a 40-70 % közötti páratartalom számít, de 50 % felett a penész megjelenésének is nagyobb a valószínűsége. Az elégtelen szellőztetés, a rossz műszaki állapot és a vizes falak a penészgomba melegágya. Ha egyszer megjelenik a lakásunkban, akkor nem lehet csak egy egyszerű felületi kezeléssel eltüntetni.

A nagyáruházakban beszerezhető páramentesítő és légszűrő berendezések javítanak ugyan a helyzeten, de a rossz állapotban lévő lakásokban már ez sem segít. A páramentesítő az elért eredményhez képest meglehetősen drága, a légszűrőben pedig rendszeresen karban kell tartani a szűrőket és a csöveket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A csodaszerek kelléktára szinte végtelen, de mindenki másra esküszik. Valaki a drága gombaölő szerek mellett teszi le a voksát, míg mások szerint az egyszerű háztartási hypo hatása a legcélravezetőbb. Ezek használatakor mindenképpen húzzunk gumikesztyűt, permetezzük az anyagot rá, majd egy nedves ronggyal töröljük át a problémás felületeket.

A hosszabb távollétek esetén egy-egy alkalommal hagyjuk nyitva a szekrényajtókat - úgy a szobában, mint a konyhában - így azok nedvességtartalma a problémás szint alá csökken, így megakadályozható a cipőkre és a ruhákra való átterjedés.

A fűtési szezon idején sok lakásban gondot okoz a mosás utáni teregetés. Ahol tartozik a lakáshoz terasz, ott még hűvösebb időben is érdemes kivinni a ruhákat száradni, mert a szabad levegő áramlása jobban száríthat, mint egy forró radiátor közelsége. Amennyiben csak bent tudunk kiteregetni, úgy rendszeresen szellőztessük ki a lakást.

A szomszédunkban lévő üresen álló lakás tulajdonosa nem is gondolja, hogy milyen kellemetlenségeket okozhat, ha a hideg hónapokban fűtetlenül hagyja a lakását. Ilyen esetben a lakáselválasztó falon könnyen kicsapódhat a pára és megjelenhet rajta a penész. Előbb-utóbb ez további állagromláshoz, esetleg a vakolat lepergéséhez is vezethet. A szomszédunkat nem kényszeríthetjük arra, hogy az üresen álló lakását fűtse, ezért ilyenkor célszerű a problémás falra egy fűtőtestet szerelni.

A háztartásokon belül alkalmazott trükkös praktikák megismerése sokat segíthet, ha a penészesedés a mi lakásunkban is felüti a fejét. Aki biztosra szeretne menni, az azonnal felkeres egy szigetelési szakértőt, de érdemes a hasonló kellemetlenséget már leküzdő ismerősünkkel is beszélni.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?