17 °C Budapest

Gyárból álomlakás: a világ legszebb loftjai

Pénzcentrum
2008. szeptember 10. 13:00

A loftok története a 60-as, 70-es évekig nyúlik vissza, amikor a new yorki SoHo-ban, illetve a los angelesi "downtownban" megjelentek a fiatal művészek, és az addig ipari jellegű területből művész negyedet faragtak. A mai loftokat azonban már inkább csak a milliomosok engedhetik meg maguknak. A Forbes magazin összegyűjtötte a legszebbeket.

A felsorolásban az első helyen a new yorki SoHo-ban található, 283 négyzetméteres, három hálószobás, három fürdőszobás lakás található. Az épületet 1891-ben építették, több mint 3,5 méteres belmagasságú, és természetesen nem hiányozhat belőle a napjainkban divatosnak számító spa részleg sem. Az ingatlan értéke egyébként 5,95 millió dollár, vagyis több mint egy milliárd forint.

A második helyet egy chicagoi lakás nyerte el, egy 1984-ben épült és azóta alaposan felújított ipari létesítményben, ahonnan az óriási ablakokon keresztül tökéletes panoráma nyílik a városra. Egy hatalmas terasz, több fürdőszoba és a diófából készült is padló is hozzájárul ahhoz, hogy az ingatlan értéke megközelítse a 3 millió dollárt (500 millió forint).

A maga több mint ezer négyzetméternyi alapterületével, és 6 méteres belmagasságával szintén listás lett egy los angelesi loft. A lakás belsejét szinte mindenütt indiai tölgyfa borítja, a gerendák is ebből készültek, a konyhában carrarai márvány munkalapok találhatók, és az épület minden egyes helyiségéből közvetlen ki lehet lépni a hozzá tartozó hatalmas udvarra. Természtesen az ára is hátborzongató, közel két millió dollár (339 millió forint).

San Franciscoban a tervek szerint 4300 új, luxuskategóriás ingatlant építenek, melyből néhány már el is készült, így ez a 213 négyzetméteres, két hálószobás, 2,5 fürdőszobás penthouse is. A konyhát csúcskategóriás gépekkel szerelték fel, de a hanghatásra is figyeltek, így a mozikban ismert surround stereo berendezések is megtalálhatók benne. Az ott lakók kényelméről pedig 24 órás porta és szervíz szolgálat gondoskodik, mindezt 2,5 millió dollárért (424 millió forint).

Az atlantai Castleberry Hill negyedet 1985-ben történelmi negyeddé nyílvánították, azóta rengeteg művészeti galéria, étterem nyitotta meg itt kapuit, és egy bevásárló negyedet is tartalmaz, nem beszélve a rengeteg gyárépületből átalakított lakásról. Az egyik ilyen loft szintén gazdagítja a listán szereplők körét, elsősorban belső építészeti kvalitásai miatt. A lakáshoz tartozik egy kijárat a tetőtérre is, és egy közel 70 négyzetméteres pince is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Talán sokak számára furcsa gondolatnak tűnik egy volt vízerőműben élni, Minneapolisban azonban már ezt is megtehetik, hiszen egy 1879-es gyárépület került 2007-ben átalakításra, ami most egy 510 m2-es loftnak ad otthont, két hatalmas terasszal, és gyönyörű panorámával, mindezt 661 millió forintért.

Alacsonyabb árkategóriájú lakások is helyet kaptak azonban a listán, például a philadelphiai Hoopskirt nevű loftok, melyek az óvárosban találhatók, éttermek, művészeti galériák, üzletek szomszédságában. Ezekhez már 250-500 ezer dollárért (40 - 80 millió forint)hozzá lehet jutni.

Ezek a lakások láthatóan nem olcsók, sok ingatlanpiaci szakértő azonban kitűnő befektetési lehetőségként is ajánlja ezeket, mivel a kínálatuk véges (lévén, hogy régi gyárépületekből ki lehet fogyni).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?