28 °C Budapest

Milliárdos infrastruktúra-fejlesztés Zuglóban!

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 16:03

Budapest XIV. kerület Zugló képviselő-testülete jóváhagyta a Zuglói Önkormányzat és az Echo Investment közötti előszerződésre vonatkozó előterjesztést, amely a lengyel Echo Investment ingatlanberuházó által a Bosnyák téren megvalósítandó MUNDO-Zugló Kerületközponthoz kapcsolódó közmű és közterületi közlekedési fejlesztési beruházásokat szabályozza. Ezekből az Echo Investment nettó 1,2 milliárd forint, míg az önkormányzat feladatkörébe tartozó beruházások fedezésére az önkormányzat bruttó 500 millió forint értékű közcélú építési beruházást vállal.

Kedden Budapest XIV. kerület Zugló képviselő-testülete jóváhagyta a Zuglói Önkormányzat és az Echo Investment közötti előszerződésre vonatkozó előterjesztést. Az előszerződés az Echo Investment és a Zuglói Önkormányzat által a MUNDO-Zugló Kerületközponthoz kapcsolódó közmű és közterületi közlekedési fejlesztési beruházásokat szabályozza.

Bár a beruházó Echo Investment vállalatnak nincsen szerződéskötési kötelezettsége az önkormányzattal, csupán a közterületi közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatban terheli egyeztetési kötelezettség az önkormányzattal, a szerződés a felek kötelezettségvállalását tisztább és ellenőrizhetőbb keretekbe foglalja. Az előzetes költségbecslés alapján a közmű és közterületi közlekedési fejlesztési beruházások összege nettó 1,7 milliárd forint, amelynek nagy részét a beruházó Echo Investment vállalja.

Az önkormányzat bruttó 500 millió forint értékű vállalása azokra a feladatokra terjed ki, amelyek egyébként is az önkormányzat feladatkörébe tartoznak, és ezek elvégzését a Polgármesteri Hivatal célszerűen egyidőben kívánja kivitelezni a MUNDO kialakításával. A befektetőre és az önkormányzatra háruló közmű és közterületi közlekedési fejlesztési beruházások pontos és részletes feladatait a felek a 2008. október 31-ig aláírásra kerülő szerződésben határozzák meg.

A beruházó kötelezettségvállalása a kerületközpont és amellett a szükséges közcélú építési beruházások elvégzésére is kiterjed. A társadalmi ügyekért és közvetlen környezetért felelősséget érző beruházó fontosnak tartja a közmű és közterületi közlekedési fejlesztési kiterjesztését, hogy ezzel is hozzájáruljon Zugló egészének fejlődéséhez és fejlesztéséhez.

Az Echo Investment Zugló szívében valósítja meg a MUNDO-Zugló Kerületközpont óriásberuházást. A modern épületkomplexum újszerű közösségi térként szolgál majd Zugló és a környező kerületek lakosainak, ahol egyaránt lehet hivatalos ügyeket intézni, vásárolni és szórakozni, emellett pedig az irodaépület helyi és budapesti telephelyű cégek számára kínál irodabérlési lehetőséget.

A MUNDO-Zugló Kerületközpont terveinek elkészítésére az Echo Investment - szerződési kötelezettségeinek eleget téve - szerződést kötött egy építész stúdióval, a Bánáti Hartvig Építész Irodával. A Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács, Budapest legmagasabb építészeti fóruma, 2008 júniusában elfogadta a MUNDO építészeti terveit. A kivitelezés megkezdéséhez szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van; az Echo Investment júliusban beadta az építési engedélykérelmet, amelynek megszerzése után elkezdődik a beruházás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az építési terület átvétele október 1-jén várható, a beruházó ezután elvégzi a szükséges tereprendezést és a bontás előkészítését. Az önkormányzattal folytatott egyeztetések értelmében a tanuszoda 2009. június 15-ig üzemel; az önkormányzat jelenleg készíti elő a Zuglói kisiskolások számára legmegfelelőbb megoldást a tanuszoda jövőbeli pótlására.

A MUNDO-Zugló Kerületközpont terveit az Echo Investment a MOFO-BH Studio építészeivel együtt a következő hetekben mutatja be Zugló képviselő-testületének, valamint a sajtónak.

A lengyel befektető 2006 júniusában vásárolta meg a zuglói önkormányzattól a budapesti Bosnyák tér közelében található 6,8 hektáros területet, ahol a 40 milliárd forint összértékű beruházás a tervek szerint 65.000 négyzetméter alapterületű kereskedelmi egységet és 30.000 négyzetméter iroda részt foglal majd magában. A bevásárlóközpont 2.000 (köztük 400 P+R), az irodakomplexum pedig 500 parkolóhelyet biztosít majd.

A kerületközpont építése 2009 tavaszán kezdődik, első fázisának átadása 2010 negyedik negyedévében várható. Az Echo Investment a MUNDO bérbeadásával a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadót bízta meg. A fő kivitelező kiválasztását célzó tendert várhatóan 2008 őszén írják ki.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?