Lejárt az extra profit ideje!

Pénzcentrum
2008. április 18. 08:30

Az Európai Bizottság várhatóan néhány héten belül felkéri a magyar kormányt az erőművekkel régebben kötött összes hosszú távú áramvásárlási szerződés egyoldalú felmondására. Az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a 90-es évek végi erőmű-privatizációkhoz kapcsolódó megállapodások révén az erőművek részesülnek-e az unió szabályaiba ütköző úgynevezett bújtatott állami támogatásban. Egy másik eljárásban azt tekintik át, hogy az MVM honi piaci ereje és kivételes áram-nagykereskedelmi helyzete akadályozza-e a szabad verseny kialakulását - írja a Népszabadság.

Ha az EU felbontatja az összes szerződést, visszájára fordulhat a helyzet.. Az MVM ugyanis az eddigi forgalma zömét kitevő, általa "versenyképesnek" tartott erőművekkel már új megegyezéseket kötött úgy, hogy partnereinek gyakorlatilag nem volt ésszerű választási lehetőségük mondjuk az MVM és egy másik áram-nagykereskedő között. Az MVM bizonyára nem sokat vitatkozott a saját tulajdonában lévő, a magyar áramforgalom zömét kitevő Paksi Atomerőművel. Viszonylag hamar megegyezett a német RWE-többségű, széntüzelésű Mátrai Erőművel is. Majd mostanára két kisebb gáztüzelésű erőművel, a francia Budapesti Erőművel, illetve a svájci Csepeli Erőművel is létrejött a megállapodás. Az új, titkos szerződések az érdekelt felek szerint abszolút EU-kompatibilisek, mert "csak" ötéves futamidejűek, a piaci áraknál pedig állítólag alacsonyabb tarifákat fixálnak, és az MVM szerint kiegyensúlyozták a kockázatokat. Az EU egyelőre nem kíván véleményt formálni az új szerződésekről.

Ha tehát az EU az új szerződések "elődeit" megszünteti, semmi gond: életbe lép az új. Bár az EU a friss szerződéseket is megvizsgálhatja, de csak egy újabb menetben, ami szintén több év.

Brüsszel az általa kiszámított "burkolt állami támogatás" visszafizetésére kötelezi majd az erőműveket. Az így kialakuló tartozások és az esetleg bíróságon megítélt és behajtott követelések összevetéséből a büdzsé még akár nyerhet is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20