17 °C Budapest

Robbani fog a lakáspiac - még fillérekért lehet venni

Pénzcentrum
2008. január 22. 13:00

A központosítás jelentette akadályok ellenére egyre gyakrabban jelennek meg ingaltanbefektetők az utolsó, még érintetlen európai ingatlanpiacon, a még mindig tervgazdasági rendszerben működő Fehéroroszországban. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a külföldi állampolgárok és a devizakülföldi társaságok sem jogosultak ingatlan vásárlásra.

A külföldiek vásárlási tilalma alól egyetlen kibúvót az jelent, ha az adott társaság vagy magánszemély egy belorusz vállalaton keresztül vásárolja meg a kiszemelt ingatlant. A Colliers International Belarus vezetője szerint az országban mindenkinek ki kellett alakítania egy sajátos stratégiát arra, hogy részt vehessen bizonyos ügyletekben.

A piac érintetlenségét biztosítja, hogy minden 150 ezer dollárnál nagyobb értékű ingatlan adásvételi szerződést személyesen hagy jóvá a miniszterelnök, Alexander Lukashenko. A föld, így az felépítmény alatt található telek megvásárlására azonban egyáltalán nincs lehetőség, az ugyanis állami tulajdonban van.

A földtulajdon kérdése a nyugat-európai befektetők többségénél visszatartó erőként jelentkezik, a telek vételi ára fejében ugyanis még a belorusz társaságok is csak 50 éves bérleti szerződést kapnak. A nyugat európai fejlesztők helyét ezért Fehéroroszország esetében a szomszédos orosz beruházók veszik át, akik nem riadnak vissza a helyi tulajdonviszonyoktól.

Forrás: www.milnefamilytree.co.uk 


Pontosan ezért az új fejlesztések esetében a befektetők többsége általában orosz nemzetiségű. Mivel nincs hivatalos határ a két ország között, a tőke is szabadabban áramlik, mint ahogy más országokban lehetséges volna.

A helyi vállalkozókkal tárgyaló nyugati befektetőkre az eltérő tárgyalási szokások mellett az építés területén található bürokrácia is riasztóan hat, ugyanis az építkezés minden lépését magas díjak és hosszadalmas engedélyeztetési eljárás kíséri. Ennek fényében érthető, hogy az államilag szabályozott építőipar nem képes megfelelni a gyorsan növekvő kereslet által felállított követelményeknek.

A túlszabályozottság mellett az építési minőség is hagy némi kívánnivalót maga után: csupán a megépült ingatlanok töredéke felel meg a nemzetközi standardok szerinti A minősítésnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ország fővárosában, Minszkben az elmúlt két évben megduplázódtak az ingatlanárak. Míg 2005-ben még 1000 eurós (260 ezer forintos) négyzetméterenkénti áron lehetett lakáshoz jutni, addig manapság az átlag már 2000 euró (520 ezer forint) körül alakul. A több szobás lakások esetében a négyzetméterárak enyhén az átlag felett alakulnak.

Az árak növekedés azonban tovább folytatódhat, sőt akár szárnyalás is elképzelhető, amennyiben a központilag szabályozott ingatlanpiacon nem történik radikális fordulat. A kereslet ugyanis, a befektetői kör érdeklődésének és a lakossági jövedelem emelkedésének köszönhetően jelentősen bővült az elmúlt időszakban.

Az új fejlesztések 80 százalékában még manapság is panelek épülnek, a városokban ez a legjellemzőbb ingatlantípus. A városok határait átlépve azonban a családi házak vannak többségben a piacon.

Az ingatlanárak leggyorsabban Minszk esetében növekednek, ahol az emelkedés mértéke elérheti az évi 25-30 százalékot. A régióba tartozó nagyvárosokhoz képest azonban még mindig olcsón vásárolhatunk Európa ezen eldugott szegletében. Minszkben körülbelül a Moszkvai árak egyharmadáért már ingatlanhoz juthatunk, az ingatlanárak azonban nem csak az orosz fővárosban, de Rigában és Tallinban is jelentős meghaladják a Belorussziában jellemzőt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30