Rekordmennyiségben fektettek be ingatlanba itthon

Pénzcentrum
2008. január 8. 13:24

A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantanácsadó közleménye alapján rekord összegű ingatlanbefektetési tranzakció történt Magyarországon 2007-ben, melyek összértéke meghaladta az 1,86 milliárd eurót. Az elmúlt évben befektetett összeg közel kétszerese a 2006-os évben befektetett összegnek, mely 0,98 milliárd euró volt. Az ingatlanbefektetések hazai növekedése túlszárnyalta a közép-európai régióban tapasztalt mértéket, amely a becslések szerint 25,5 százalék volt.

A német érdekeltségű befektetési alapok, mint az Oppenheim, a GLL, és az LB Immo továbbra is meghatározó beruházók Magyarországon, jóllehet a brit befektetők 2007-ben felülmúlták őket. A legnagyobb brit befektetők közé tartozik a kiskereskedelmi szektorban aktív aAim, Rockspring és a Mosaic. További jelentős befektető a JP Morgan, az irodai szektorban érdekelt osztrák Immoeast, illetve a kiskereskedelmi területen beruházó holland ING.

Tovább erősödött az elővételi ügyletek (forward sale) jelentősége a tavalyi évben, melynek során a fejlesztők a mostani időszakban, mely a piac csúcspontjának tűnik, próbálják meg értékesíteni a fejlesztéseiket. A közelmúltban a Plaza Centers eladta az Arena Plaza-t az aAim-nek, az Immoeast megvásárolta a Wallis-tól az Atrium Parkot, a Klépierre megvette a Corvin Átriumot, az IVG pedig két irodafejlesztést adott el az Oppenheim-nek. További ingatlanok, melyek gazdát cseréltek: a Skanska által fejlesztett Népliget Center és Raiffeisen által fejlesztett Arena Corner irodaházak.

A befektetési alapok közötti kereskedés is erős volt 2007-ben. A RREEF eladta a Park Atrium-ot a GLL-nek, a DEKA a Central Business Center-t értékesítette az Immoeast-nek, továbbá a DCM a három irodaházból álló portfolióját eladta a JP Morgan-nek.

Jelentős tulajdonosi átrendeződések történtek a kiskereskedelmi szektorban az elmúlt évben, mely szektor egyik nagy volumenű tranzakciója során az ING megvásárolta a Campona bevásárlóközpontot. A tavalyi év 1,86 milliárd eurós tranzakciós volumenéből a kiskereskedelmi szektor részesedése 43 százalék, míg az iroda 46 százalék, az ipari/logisztikai szektor pedig "csak" 10 százalék volt. Az ipari/logisztikai tranzakciók 200 millió eurós volumene nem változott, viszont a szektor piaci részesedése felére csökkent. Ezzel ellentétben az irodai szektor részesedése emelkedett, volumene 450 millió euróról 800 millió euróra növekedett.

Charles Taylor, a Cushman & Wakefield ügyvezető igazgatója hozzáfűzte:
"2007 rekord év volt Magyarországon a befektetések szempontjából. A hitelválság, mely számos európai országban lelassította a befektetési piacot, csekély hatással volt a hazai kereskedelmi ingatlanpiacra. A befektetési volumen 2007 utolsó negyedévében az éves teljes volumen 29 százaléka volt."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elsőrendű ingatlanok (prime) befektetési hozamai tovább csökkentek 2007-ben, habár kisebb mértékben. Az elsőrendű irodai hozamok az év során 6,1 százalékról 5,6 százalékra csökkentek. A kiskereskedelmi hozamok 6,0 százalékról 5,5 százalékra, míg az ipari/logisztikai hozamok 7,0 százalékról 6,75 százalékra estek.

Charles Taylor kiemelte: "Kevés bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy az elsőrendű ingatlanok hozamai emelkednének, mindamellett a másodrendű ingatlanok esetében várható a hozamok enyhülése, mely az európai piacok változásait tükrözi. 2008-ban továbbra is egészséges mértékű befektetést remélünk a befektetők részéről, akik várhatóan óvatossággal tekintenek a magyar piacra, mely a néhány szomszédos országnál gyengébb gazdasági növekedésnek köszönhető. Mindazonáltal több, befektetésre váró alappal rendelkező befektető bízik a magyar gazdaság működésében. Összességében Közép-Európában, és különösen Magyarországon a kiskereskedelemi szektor továbbra is jelentős befektetési lehetőségeket kínál."

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm