5 °C Budapest

Golfparadicsom lesz Magyarországból?

Pénzcentrum
2007. december 13. 15:39

Évente több ezer golfpálya és gyakorlóhely jön létre a világban, ezzel párhuzamosan milliós nagysággal nő a golfozók száma. Ilyen szempontból vezető szerepet tölt be Írország, Spanyolország és Portugália. Ezen országok példájából tanulva Magyarországon is fellendülhet az egyébként pangó ingatlanpiac, sőt kétszámjegyű áremelkedés is várható bizonyos szegmensekben - nyilatkozta Erdei Bálint, a Budapest Gate marketingért és értékesítésért felelős vezetője. Mindemellett a Magyar Turizmus Zrt szakemberei úgy vélik, az ilyen típusú fejlesztések nagymértékben segíthetik a golfturizmus fejlesztését. - tette hozzá Sztojanovits Kristóf, a Zrt. termék -csoportvezetője a ma tartott ingatlanpiaci konferencián.

A stagnáló ingatlanpiacból egyértelműen kitörési pontot jelentenek azok a projektek, amelyek nem pusztán "négy falat" kínálnak vevőiknek. Ezek közül is különösen nagy sikere lehet azoknak a zöldövezeti projekteknek, amelyek vidéken, esetleg a főváros környékén épülnek.

A 75 milliárd Ft beruházással épülő Budapest Gate megfigyelései szerint: az ilyen beruházások közül csak azok lehetnek sikeresek, amelyek kiváló közlekedési lehetőségekkel rendelkeznek. Az ilyen projektekkel szemben alapkövetelmény az autópályák közelsége és a megfelelő busz és vonat járatok megléte is. Ezekre már csak azért is szükség van, mert a jövőben egyre több család akar majd Budapest vonzáskörzetébe költözni. (Ezt bizonyítják a számadatok is. Ingatlanpiaci marketingkutatások szerint 1990 óta Budapest lakóinak száma több mint 14-15 %- kal csökkent.

Nemcsak lakni érdemes, befektetni is

A golfpályák közelében épülő új lakások piacán akár 30 százalékkal magasabb árak is elérhetők, mint máshol. Sőt, a sikeres projektek első vásárlói 34 százalékkal fizetnek kevesebbet mint akik a beruházás második vagy harmadik évében szállnak be - tette hozzá Erdei Bálint, a KPMG nemzetközi tanácsadói cég felmérésére hivatkozva.

A Budapest Gate szakembere szerint: ezek a számadatok elsősorban a befektetői céllal vásárlókat vonzzák, de a Bicske határában épülő projekt ebből a szempontból is egyedi. A befektetők azt szeretnék elérni, hogy évente százas nagyságrendben költözzenek ide olyan családok, akik a túlzsúfolt Budapestről "menekülnek" a városkörnyéki agglomerációba, így itt nemcsak a turisták kedvelt helyszíne lesz az új golfpálya környéke, hanem valódi, városi élet költözhet majd a Budapest Gate-be.

Spanyolország

Spanyolország a világ második legkedveltebb turista célpontja, a turisták száma minden évben folyamatosan növekszik. 2005-ben 55,6 millió turista látogatott el Spanyolországba. A Spanyol Turisztikai Minisztérium arra számít, hogy 2025-re 3 millió külföldi érkezik Spanyolországba, hogy letelepedjen, ez a mai szám háromszorosa. Spanyolország az első célpont azon fiatal befektetőknek, akik számára túl magasak az árak saját országukban és Spanyolországot használják befektetési eszköznek, hogy tőkéjüket megsokszorozzák. Spanyolország a tengerentúli ingatlan befektetők egyik legkedveltebb célpontja.

Főképp buy-to-let befektetők vásárolnak Spanyolországban golf pályákhoz közeli ingatlanokat. (Costa del Sol=Costa del golf) A buy-to-let megoldás magas haszonnal jár, aminek következtében egyre növekszik és bővül a turista ipar. (Megveszik az ingatlant, fél évre kiadják, melyből fedezik a lakás kiadásait, majd az év többi részében ingyen laknak benne.)A közeljövőben az ingatlan árak emelkedése folytatódni látszik mind a kedvelt partokon, mind pedig a könnyen megközelíthető szigeteken. Szakértők szerint az árak növekedése folytatódni fog, jóllehet kisebb mértékben, mint az elmúlt években.

Costa del Sol és Costa Blanca kedvelt turista régióiban az árak relatíve magasak maradnak, és a nagy kereslet miatt megtartják értéküket, illetve értékük közép és hosszú távon folyamatosan emelkedik. Több száz golfpálya található Spanyolországban, többségükben Málagan és Algecirason, Costa del Solon. Ezen a tengerparton, Costa Almerían található Európa első sivatagi golfpályája. A Country Life magazin felmérése szerint a megkérdezettek egy tizede fontolgatja a Spanyol ingatlan piacra való belépést. Azok közül, akik már vásároltak külföldön ingatlant, több mint egy negyedük állította, hogy már befektettek a spanyol ingatlan piacon. Ennek oka a könnyű és megfizethető megközelíthetőség, illetve az ország gazdasági stabilitása. A befektetők nagy része nyaralónak használja a spanyol ingatlanokat, de sokan ki is adják őket vagy öreg napjaikban ide akarnak visszavonulni. A Daily Telegraph szerint Spanyolország egy "lifestyle" úti cél a külföldi ingatlan befektetők számára.

Portugália

Az elmúlt pár évben Portugália Európa legolcsóbb áraival büszkélkedhet a mindennapi életben. Az egy főre eső bevétel az európai átlag feléről több, mint 75%-ra emelkedett és továbbra is emelkedni látszik, ennek eredménye képen fenntartani és gondozni az itteni ingatlanokat, a többi országgal összehasonlítva, kifejezetten olcsó. A tőke növekedési ráták évi 10% körül vannak és a bérletből származó jövedelmek maximum 10%-os hozama a Portugália központi területein teljes mértékben megvalósítható. A pénz főleg az olyan fejlődő piacok felé megy, mint az elsöprő népszerűségű Silver Coast.

A portugál Silver Coast (Costa de Prata) régió kivételes alkalmi vételeket nyújt az ingatlan piacon. Európa harmadik legtöbb profitot ígérő beruházásaként tartják számon az itteni ingatlanokat. A régió gazdasága folyamatosan virágzik és az ingatlan piacot állandó tőke növekedés jellemzi. A Silver Coast régióban legalább, stabil, évi 10% tőkenövekedés figyelhető meg az ingatlanpiacon. Ez a terület olcsóbb, mint az ország többi része, bár továbbra is kivételes befektetési lehetőséget nyújt a tengeren túli ingatlan befektetők számára. A régiót erős gazdaság és emelkedő ingatlan árak jellemzik.

Az új luxus golf ingatlanok Algrave felé tolódnak, hogy kiszolgálhassák azt a növekvő, külföldiekből álló réteget, akik hosszú távú befektetéseket terveznek. Ezen felül, ez a fokozatosan kialakuló befektetési trend új növekvő piacot teremt Portugália eddig kevésbé felfedezett területein, kb. 30%-kal olcsóbb, mint Algrave-ben, mostanra erős növekedési potenciállal bír. Magas a brit jelenlét a portugál ingatlanpiacon (kb. 100.000 brit nyaraló tulajdonos). Sok angol dönt úgy, hogy ingázik Anglia és Portugália között.

A Turismo de Portugal's Golf Plan (2007-2009) becslései szerint a szektor 21%-os mindent átfogó növekedésre számíthat, ami a jövőben 2 billió € állami bevételt eredményez és Portugáliát világszínvonalú golf helyszínné változtatja. A Portugal Masters rendezvényt azzal a szándékkal indítják, hogy azonnal Európa egyik vezető golfbajnokságává váljon. A terv célja máról holnapra több, mint 1,4 millió külföldi turista idevonzása és 1,7 millió golfmérkőzés generálása. A Turismo de Portugal a teljes befektetés 52%-át biztosítja (25 millió €), a fennmaradó 48%-ot magánszemélyek és cégek nyújtanák.

Összegzés

Mindkét ország Európa vezető golfturisztikai helyszíneként ismert, Spanyolországban egyre több tengeren túli, Portugáliában pedig nagy számban brit befektetők vásárolnak ingatlanokat. Spanyolországban jellemzően by-to-let célból vásárolnak golfpályához közeli ingatlanokat, Portugáliában főleg második otthonként, nyaralóként használják őket. Mindkét országban a golfpályáiról híres régiók jelentős összegeket fektetnek a golfturizmus fejlesztésébe, a golfos, country club életérzés népszerűsítésébe és a régió golfos imázsának ismertté tételébe. 

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?