11 °C Budapest

Okosan a papírokkal! Meglepetés a bankfiókban...

Pénzcentrum
2007. október 30. 05:40

A lakásvásárlás körüli döntések egyik legfontosabb elemeként bankot és lakáshitel-konstrukciót választunk. A döntés százezrekbe kerülhet, akár a kamatokról, akár a kezelési költségről, akár a választott devizanemről legyen szó. Az alapvető elemek között azonban van egy, amely az erős verseny közepette is megosztja a bankokat, ez pedig nem más mind a jövedelemigazolás. A következőkben annak nézünk utána bővebben, hogy hogyan módosítja a jövedelemigazolás megléte vagy meg nem léte a lakáshitelek költségeit a különböző konstrukciók esetében.

Az amerikai hitelesek példáját látva, ahol az úgynevezett "nindzsa hitelek" esetében a hitelintézetek jövedelemigazolás nélkül biztosítottak magas finanszírozási arányt, egyértelművé válik, hogy a rossz jövedelmi helyzetben lévők számára forrást nyújtani bizony kockázatos, sok esetben életveszélyes dolog. A közelmúltban több amerikai hitelintézet is csődöt jelentett a hitelportfoliójában bekövetkezett nagyarányú bedőlések miatt.

Hazánkban a hitelezési gyakorlat, ahogy azt a Magyar Nemzeti Bank is kiemelte, kifejezetten konzervatív, a verseny csak nemrégiben vezetett oda, hogy megjelentek az első önrész nélküli konstrukciók. A 100 százalékos finanszírozási arányt a bankok azonban továbbra is szigorú jövedelemvizsgálathoz kötik, pontosan a fent leírt kockázat kiküszöbölése érdekében.

Ez nem jelenti azt, hogy itthon nem kaphatnánk jövedelemigazolás nélkül hitelt. A pénzintézetek többsége biztosítja ügyfelei számára a jövedelem vizsgálatának mellőzését, ez azonban egyetlen esetben sem járhat együtt az ingatlan teljes vételárának finanszírozásával. Vagyis, ha nincs jövedelemigazolás, akkor legalább megfelelő önrész szükségeltetik a hitelfelvételhez.

A kereskedelmi bankok azonban, ahogy az válaszaikból is kiderül, különböző "büntetőtételeket" alkalmaznak azon ügyfeleikkel szemben, akik a jövedelmük eltitkolása mellett szeretnének hitelhez jutni, vagyis különböző eszközökön, díjtételeken keresztül árazzák be az ezzel járó kockázatot.

Különbség a törlesztőrészletekben: csak elvétve fordul elő

A válaszadó bankok közül csak három: a Raiffeisen, az Allianz és az UniCredit Bank jelezte, hogy kockázati felárat alkalmaz a jövedelemigazolás nélküli hitelkonstrukciók választókkal szemben. Ez a hitelfelvevők számára annyit jelent, hogy a bankok számára kockázatosabbnak bizonyuló ügyfelek magasabb havi törlesztőrészletet fizetnek, mint azok akik úgy vélik, hogy jövedelmük bevallásával érdemes csökkenteni terheiket.

Az alábbi táblázatokban foglaltuk össze, hogy öt-, illetve tízmillió forintos hitelösszeg esetében hogyan alakulnak a hitelek törlesztőrészletei a jövedelemigazolás meglétének vagy nem létének függvényében, ha a futamidőt 20 évről 35 évre nyújtjuk.


A táblázatokban szereplő törlesztőrészletek arról tanúskodnak, hogy a legnagyobb felárral a Raiffeisen Bank dolgozik, melynél 35 éves futamidő és 5 millió forint esetén a jövedelemigazolás nélküli konstrukciót választó ügyfél 17 százalékkal fizet többet, mint a jövedelem megadását választó hitelfelvevő. A másik két felárral dolgozó bank esetében a kockázati díj mértéke kisebb, a törlesztőrészleteket tekintve kedvezőtlenebbnek mondható konstrukció esetében az ügyfelek 3-5 százalékkal fizetnek többet havonta.

Az UniCredit Bank a kedvezményes időszakban nem alkalmaz kockázati felárat, így a törlesztőrészletek a két konstrukció esetében az akció időtartama alatt megegyeznek.

Van, amikor nincs is...

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kockázati felár azonban nem az egyetlen eszköz a bankok kezében. A táblázatok ugyanis arról is árulkodnak, hogy vannak pénzintézetek, így K&H és a Budapest Bank is, amelyek egyáltalán nem folyósítnak jövedelemigazolás nélküli hiteleket.

A Budapest Bank kiemelte, hogy minden a bank szolgáltatásait igénybe venni szándékozó hitelfelvevőnek legalább a minimálbér összegéről szóló jövedelemigazolást kell a hiteligényléshez csatolnia.

Finanszírozási arány és folyósítási jutalék - itt húznak a bankok

A válaszadó bankok többsége azonban nem a kockázati feláron és nem is a hitelnyújtás jövedelemigazoláshoz kötésén keresztül kezeli kockázatát, hanem az elérhető finanszírozási arány korlátozásán, illetve a front-end költségek, vagyis az első törlesztésig felmerülő költségek, differenciálásán keresztül.

A CIB, az OTP és az Inter-Európa Bank eltérő folyósítási jutalékot alkalmaz a kétféle konstrukció esetében. Utóbbi 2007. november 5-vel szünteti meg a jövedelemigazolás nélküli konstrukciók esetében használt kockázati felárat. Így különbség már csak a folyósítási jutalékban lesz, amely a kockázatosabbnak minősített hitelek esetében a normál 1 százalékról 2 százalékra emelkedik.

Az MKB és az FHB a finanszírozási arány csökkentésén keresztül kezeli a felmerült kockázatot. Az FHB-nél kérdésünkre elmondták, hogy a hitelösszeg maximuma a jövedelemigazolás nélküli konstrukciók esetében a hitelbiztosítéki érték 40-50 százalékára csökken, míg jövedelemigazolás mellett ez az arány 70-80 százalék.

A hitelbiztosítéki érték az az érték, melyet a bank az értékbecslő által megállapított forgalmi értékből elfogad, vagyis amin az ingatlant, mint fedezetet nyilvántartja. Ez az FHB esetében általában a forgalmi érték 80-90 százalékát éri el.

Az Erste a korábbiakban elmondottakkal szemben nem a finanszírozási arányt, hanem a maximális hitelösszeget korlátozza: míg a jövedelemigazolást is benyújtó ügyfelek esetében a bank nem alkalmaz korlátot, addig a kockázatosabb konstrukció esetében a hitelösszeg felső plafonja 50 millió forint.

Mindent összvetve elmondhatjuk, hogy a jövedelemigazolás nem létéből fakadó kockázatot kezelésére és beárazására minden hazai bank megalkotta a maga eszközét, a jövedelemigazolás nélküli hitelt választóknak azonban érdemes jól meggondolniuk, hogy melyik bank konstrukciója mellett döntenek, az ugyanis hosszú távon több száz ezer forintba kerülhet számukra.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 25. 09:01
A Vodafone elfogadta a határozat tartalmát.
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?