4 °C Budapest

Még nem késő igényelni - Jövőre csökkenhetnek a támogatások

Pénzcentrum
2007. november 7. 08:19

A tervek szerint decembertől a panellakók akkor is kérhetnek támogatást energiatakarékossági felújításra, ha a lakóközösség ehhez nem járult hozzá. Igaz, az így szerezhető pénz kevesebb, mint a panelprogramban, és máshol is kellene igényelni - írja a Népszabadság.

A NEP-2007 program keretében most még csak 1994 előtt, "hagyományos technológiával" készült épületek energiatakarékossági korszerűsítéséhez lehet támogatást kérni, mégpedig a már elkészült munkálatok kifizetett számláinak 15 százaléka, legfeljebb 265 ezer forint erejéig. Ám az idén erre a célra fordítható 2,4 milliárd forint költségvetési pénznek április óta csak a töredékére volt igény.

Eddig 770 millió forintot ítéltek oda. A korábban összetorlódott aktákat mára feldolgozták. A beérkezett 3477 kérvényből 3233-ra született támogatási határozat, és 1358 esetben, 2,1 milliárd forint erejéig kedvezményes hitelt is igényeltek az állami Magyar Fejlesztési Banktól, és az igénylők zöme kapott is.

Ha minden a tervek szerint alakul, decembertől tehát a panellakásokban élők egyedileg is igényelhetnek támogatást energiatakarékossági beruházásaikhoz. Az ÖTM kezelésében lévő panelprogramtól eltérően azonban nem az önkormányzaton keresztül, hanem közvetlenül az Energia Központ Kht.-nál. A NEP-2007 programon belül a panellakásban élőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a hagyományos otthonok lakóira: a felújítási számla 15 százalékára tarthatnak igényt. Ez alacsonyabb a panelprogram 33 százalékánál, ám attól eltérően a lakók a közösségtől függetlenül is igényelhetik. Ez leginkább azoknak éri meg, akiknek a szomszédai nem járultak hozzá az egész ház felújításához, így nem vehetik igénybe a panelprogram lehetőségeit.

Az eredetileg november elejére ígért változások másik célja az adminisztráció jelentős egyszerűsítése volt. Noha ezt az eredeti határidőre, illetve mértékben - az ügyvezető szerint elsősorban a jogszabályi kötöttségek miatt - nem sikerült megvalósítani, több ponton is változtatnak. E szerint például teljesen különálló paksaméta szolgál majd az energiatakarékossági, illetve megújuló energiás beruházások igénylésére. (Utóbbit már eddig is kérhették panelban lakók, de ez iránt évek óta kevesebben érdeklődnek.)

Jövőre a NEP-2008 várhatóan kétmilliárd forintból gazdálkodhat. Arra a kérdésre, ez hogy áll össze - az idén megmaradt összeg ebbe beleértendő-e, vagy az hozzáadódik -, az ügyvezető nem kívánt kitérni. Mindazonáltal elképzelhető, hogy a GKM eredeti szándékaitól eltérően a feltételek szigorúsága okán "megspórolt" energiatakarékossági milliárdok maradványként beolvadnak a költségvetésbe, majd azt újra kiosztják. Ha így lesz, az állam jövőre gyakorlatilag lényegesen csökkenti az energiatakarékosságra fordított pénzeket.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?