8 °C Budapest

Még nem késő igényelni - Jövőre csökkenhetnek a támogatások

Pénzcentrum
2007. november 7. 08:19

A tervek szerint decembertől a panellakók akkor is kérhetnek támogatást energiatakarékossági felújításra, ha a lakóközösség ehhez nem járult hozzá. Igaz, az így szerezhető pénz kevesebb, mint a panelprogramban, és máshol is kellene igényelni - írja a Népszabadság.

A NEP-2007 program keretében most még csak 1994 előtt, "hagyományos technológiával" készült épületek energiatakarékossági korszerűsítéséhez lehet támogatást kérni, mégpedig a már elkészült munkálatok kifizetett számláinak 15 százaléka, legfeljebb 265 ezer forint erejéig. Ám az idén erre a célra fordítható 2,4 milliárd forint költségvetési pénznek április óta csak a töredékére volt igény.

Eddig 770 millió forintot ítéltek oda. A korábban összetorlódott aktákat mára feldolgozták. A beérkezett 3477 kérvényből 3233-ra született támogatási határozat, és 1358 esetben, 2,1 milliárd forint erejéig kedvezményes hitelt is igényeltek az állami Magyar Fejlesztési Banktól, és az igénylők zöme kapott is.

Ha minden a tervek szerint alakul, decembertől tehát a panellakásokban élők egyedileg is igényelhetnek támogatást energiatakarékossági beruházásaikhoz. Az ÖTM kezelésében lévő panelprogramtól eltérően azonban nem az önkormányzaton keresztül, hanem közvetlenül az Energia Központ Kht.-nál. A NEP-2007 programon belül a panellakásban élőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a hagyományos otthonok lakóira: a felújítási számla 15 százalékára tarthatnak igényt. Ez alacsonyabb a panelprogram 33 százalékánál, ám attól eltérően a lakók a közösségtől függetlenül is igényelhetik. Ez leginkább azoknak éri meg, akiknek a szomszédai nem járultak hozzá az egész ház felújításához, így nem vehetik igénybe a panelprogram lehetőségeit.

Az eredetileg november elejére ígért változások másik célja az adminisztráció jelentős egyszerűsítése volt. Noha ezt az eredeti határidőre, illetve mértékben - az ügyvezető szerint elsősorban a jogszabályi kötöttségek miatt - nem sikerült megvalósítani, több ponton is változtatnak. E szerint például teljesen különálló paksaméta szolgál majd az energiatakarékossági, illetve megújuló energiás beruházások igénylésére. (Utóbbit már eddig is kérhették panelban lakók, de ez iránt évek óta kevesebben érdeklődnek.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jövőre a NEP-2008 várhatóan kétmilliárd forintból gazdálkodhat. Arra a kérdésre, ez hogy áll össze - az idén megmaradt összeg ebbe beleértendő-e, vagy az hozzáadódik -, az ügyvezető nem kívánt kitérni. Mindazonáltal elképzelhető, hogy a GKM eredeti szándékaitól eltérően a feltételek szigorúsága okán "megspórolt" energiatakarékossági milliárdok maradványként beolvadnak a költségvetésbe, majd azt újra kiosztják. Ha így lesz, az állam jövőre gyakorlatilag lényegesen csökkenti az energiatakarékosságra fordított pénzeket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem