0 °C Budapest

Még nem késő igényelni - Jövőre csökkenhetnek a támogatások

Pénzcentrum
2007. november 7. 08:19

A tervek szerint decembertől a panellakók akkor is kérhetnek támogatást energiatakarékossági felújításra, ha a lakóközösség ehhez nem járult hozzá. Igaz, az így szerezhető pénz kevesebb, mint a panelprogramban, és máshol is kellene igényelni - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A NEP-2007 program keretében most még csak 1994 előtt, "hagyományos technológiával" készült épületek energiatakarékossági korszerűsítéséhez lehet támogatást kérni, mégpedig a már elkészült munkálatok kifizetett számláinak 15 százaléka, legfeljebb 265 ezer forint erejéig. Ám az idén erre a célra fordítható 2,4 milliárd forint költségvetési pénznek április óta csak a töredékére volt igény.

Eddig 770 millió forintot ítéltek oda. A korábban összetorlódott aktákat mára feldolgozták. A beérkezett 3477 kérvényből 3233-ra született támogatási határozat, és 1358 esetben, 2,1 milliárd forint erejéig kedvezményes hitelt is igényeltek az állami Magyar Fejlesztési Banktól, és az igénylők zöme kapott is.

Ha minden a tervek szerint alakul, decembertől tehát a panellakásokban élők egyedileg is igényelhetnek támogatást energiatakarékossági beruházásaikhoz. Az ÖTM kezelésében lévő panelprogramtól eltérően azonban nem az önkormányzaton keresztül, hanem közvetlenül az Energia Központ Kht.-nál. A NEP-2007 programon belül a panellakásban élőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a hagyományos otthonok lakóira: a felújítási számla 15 százalékára tarthatnak igényt. Ez alacsonyabb a panelprogram 33 százalékánál, ám attól eltérően a lakók a közösségtől függetlenül is igényelhetik. Ez leginkább azoknak éri meg, akiknek a szomszédai nem járultak hozzá az egész ház felújításához, így nem vehetik igénybe a panelprogram lehetőségeit.

Az eredetileg november elejére ígért változások másik célja az adminisztráció jelentős egyszerűsítése volt. Noha ezt az eredeti határidőre, illetve mértékben - az ügyvezető szerint elsősorban a jogszabályi kötöttségek miatt - nem sikerült megvalósítani, több ponton is változtatnak. E szerint például teljesen különálló paksaméta szolgál majd az energiatakarékossági, illetve megújuló energiás beruházások igénylésére. (Utóbbit már eddig is kérhették panelban lakók, de ez iránt évek óta kevesebben érdeklődnek.)

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Jövőre a NEP-2008 várhatóan kétmilliárd forintból gazdálkodhat. Arra a kérdésre, ez hogy áll össze - az idén megmaradt összeg ebbe beleértendő-e, vagy az hozzáadódik -, az ügyvezető nem kívánt kitérni. Mindazonáltal elképzelhető, hogy a GKM eredeti szándékaitól eltérően a feltételek szigorúsága okán "megspórolt" energiatakarékossági milliárdok maradványként beolvadnak a költségvetésbe, majd azt újra kiosztják. Ha így lesz, az állam jövőre gyakorlatilag lényegesen csökkenti az energiatakarékosságra fordított pénzeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06