18 °C Budapest

Drasztikus lakbéremelés: 90 százalékkal többet fizetnek a bérlők

Pénzcentrum
2007. október 20. 09:30

Drasztikus lakbéremelés mellett döntött a szombathelyi önkormányzat: a tulajdonában lévő 2400 lakás esetében 90 százalékkal növelte a fizetendő bérleti díjakat. Az önkormányzat illetékese, Vass Péter osztályvezető a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy a bérleti díjak ilyen mértékű növelésére azért volt szükség, mert azok már a lakóépületek fenntartási költségeit sem fedezték.

A fenntartás költségeinek átterhelésén kívül az önkormányzat célja a támogatási rendszer átalakítása, jelenleg ugyanis sok olyan család él önkormányzati bérlakásban, mely jövedelme alapján nem lenne jogosult szociális támogatásra. Az önkormányzat emellett azt is szeretné, ha a lakbér igazodna a lakás által kínált szolgáltatásokhoz.

A szociális juttatásra való jogosultság felső határát egyszemélyes háztartások esetében 122 085, kétfős háztartások esetében 189 910 forintban, háromfős családoknál 248 241 forintban, míg négytagúaknál 303 856 forintban határozta meg az önkormányzat. Az öt vagy annál több tagot tömörítő vagyoni közösségek esetében a még szociális juttatásra jogosító nettó jövedelem felső határa 339 125 forint lesz.

A támogatási rendszer átalakítása olyan módon történik, hogy a szociálisan rászorultak jövedelemarányos támogatásban részesüljenek, így például aki 43 ezer forint nettó jövedelemmel rendelkezik az a korábbi 5400 forintos lakbér helyett most is csak 6800 forintot fog fizetni havonta.

A valós és a támogatott lakbér közötti részt az önkormányzat finanszírozza majd, bár ez Vass Péter elmondása szerint bevételkiesést és nem kiadást jelent a szombathelyi önkormányzat számára. A város vezetése a plusz bevételt a lakóépületek korszerűsítésére és felújítására szeretné költeni.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24