23 °C Budapest

Drasztikus lakbéremelés: 90 százalékkal többet fizetnek a bérlők

Pénzcentrum
2007. október 20. 09:30

Drasztikus lakbéremelés mellett döntött a szombathelyi önkormányzat: a tulajdonában lévő 2400 lakás esetében 90 százalékkal növelte a fizetendő bérleti díjakat. Az önkormányzat illetékese, Vass Péter osztályvezető a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy a bérleti díjak ilyen mértékű növelésére azért volt szükség, mert azok már a lakóépületek fenntartási költségeit sem fedezték.

A fenntartás költségeinek átterhelésén kívül az önkormányzat célja a támogatási rendszer átalakítása, jelenleg ugyanis sok olyan család él önkormányzati bérlakásban, mely jövedelme alapján nem lenne jogosult szociális támogatásra. Az önkormányzat emellett azt is szeretné, ha a lakbér igazodna a lakás által kínált szolgáltatásokhoz.

A szociális juttatásra való jogosultság felső határát egyszemélyes háztartások esetében 122 085, kétfős háztartások esetében 189 910 forintban, háromfős családoknál 248 241 forintban, míg négytagúaknál 303 856 forintban határozta meg az önkormányzat. Az öt vagy annál több tagot tömörítő vagyoni közösségek esetében a még szociális juttatásra jogosító nettó jövedelem felső határa 339 125 forint lesz.

A támogatási rendszer átalakítása olyan módon történik, hogy a szociálisan rászorultak jövedelemarányos támogatásban részesüljenek, így például aki 43 ezer forint nettó jövedelemmel rendelkezik az a korábbi 5400 forintos lakbér helyett most is csak 6800 forintot fog fizetni havonta.

A valós és a támogatott lakbér közötti részt az önkormányzat finanszírozza majd, bár ez Vass Péter elmondása szerint bevételkiesést és nem kiadást jelent a szombathelyi önkormányzat számára. A város vezetése a plusz bevételt a lakóépületek korszerűsítésére és felújítására szeretné költeni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?