2 °C Budapest

Tökremennek az eladhatatlan kastélyok: nincs megoldás?

Pénzcentrum
2007. október 12. 09:00

Hazánkban körülbelül 2000 kastély és kúria található, melynek nagy része önkormányzati tulajdonban van, csak egyes épületeket sikerült már értékesíteni. Az önkormányzatok azonban nem rendelkeznek kellő forrással arra, hogy az egyre romló állapotú építményeket felújítsák, de sok esetben még az állagmegóváshoz szükséges karbantartáshoz sincs meg a pénz - írja a Napi.

Így van ez Erdőtelken is, ahol az önkormányzat több éve próbálkozik a copf stílusban épült Buttler-kastély értékesítésével. Egyszer már talált vevői a heves megyei település önkormányzata, de a vállalkozást, amely 24 fős panziót szeretett volna létrehozni az épületben hamarosan csődeljárás alá került.

Az egy hektáros területen fekvő 500 négyzetméteres kastély ezért továbbra is várja leendő tulajdonosát, akinek a jelenlegi elképzelések szerint 150 millió forintot kellene fizetnie az épületegyüttesért, bár az önkormányzat akár a bérbe adásba is belemenne. Az ingatlan felújítása költségei elérhetik az 500 millió forintot, mivel a nyílászárók és a tető is cserére, a homlokzat pedig felújításra szorul.

Ugyancsak nehéz helyzetben van a váchartányi önkormányzat, mely a XVIII. században épült Gosztonyi-kúriát szeretné biztos kezekben tudni. Az épületben jelenleg óvoda működik, ehhez mindenképpen szükséges volt a tető és a nyílászárók cseréje.

Az önkormányzat azonban még a felújítások ellenére is azt szeretné, hogy a kúria magánkézbe kerüljön, még a cserébe is belemennének, azt a feltételt szabva a 650 négyzetméteres ingatlanért, hogy a vásárlónak egy modern óvodát kell építenie.

Hasonló cipőben járnak az andocsiak és a szalmatercseniek is, akik a nagytoldapusztai kúriát, illetve Ruttkay-kúria várat szeretnék értékesíteni. Mindkét ingatlan évek óta van a piacon, de viszonylag alacsonynak mondható 5,5 illetve 17 millió forintos árak ellenére is.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?