3 °C Budapest

Tökremennek az eladhatatlan kastélyok: nincs megoldás?

Pénzcentrum
2007. október 12. 09:00

Hazánkban körülbelül 2000 kastély és kúria található, melynek nagy része önkormányzati tulajdonban van, csak egyes épületeket sikerült már értékesíteni. Az önkormányzatok azonban nem rendelkeznek kellő forrással arra, hogy az egyre romló állapotú építményeket felújítsák, de sok esetben még az állagmegóváshoz szükséges karbantartáshoz sincs meg a pénz - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Így van ez Erdőtelken is, ahol az önkormányzat több éve próbálkozik a copf stílusban épült Buttler-kastély értékesítésével. Egyszer már talált vevői a heves megyei település önkormányzata, de a vállalkozást, amely 24 fős panziót szeretett volna létrehozni az épületben hamarosan csődeljárás alá került.

Az egy hektáros területen fekvő 500 négyzetméteres kastély ezért továbbra is várja leendő tulajdonosát, akinek a jelenlegi elképzelések szerint 150 millió forintot kellene fizetnie az épületegyüttesért, bár az önkormányzat akár a bérbe adásba is belemenne. Az ingatlan felújítása költségei elérhetik az 500 millió forintot, mivel a nyílászárók és a tető is cserére, a homlokzat pedig felújításra szorul.

Ugyancsak nehéz helyzetben van a váchartányi önkormányzat, mely a XVIII. században épült Gosztonyi-kúriát szeretné biztos kezekben tudni. Az épületben jelenleg óvoda működik, ehhez mindenképpen szükséges volt a tető és a nyílászárók cseréje.

Az önkormányzat azonban még a felújítások ellenére is azt szeretné, hogy a kúria magánkézbe kerüljön, még a cserébe is belemennének, azt a feltételt szabva a 650 négyzetméteres ingatlanért, hogy a vásárlónak egy modern óvodát kell építenie.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Hasonló cipőben járnak az andocsiak és a szalmatercseniek is, akik a nagytoldapusztai kúriát, illetve Ruttkay-kúria várat szeretnék értékesíteni. Mindkét ingatlan évek óta van a piacon, de viszonylag alacsonynak mondható 5,5 illetve 17 millió forintos árak ellenére is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?