9 °C Budapest

Lakásvásárlás: a külföldiek itthon is gyorsan döntenek

Pénzcentrum
2007. október 4. 13:25

Brit kutatások szerint a lakásvásárlók néhány perc alatt el tudják dönteni, hogy szeretnének-e az újságokban látott ingatlanban élni, vagy sem. A rapid vásárlásnak több oka is van. A vevők emocionális alapon döntenek, a lakás megpillantása utáni 10 percben eldől, hogy akarják-e vagy sem. A gyors döntés egyik oka, hogy viszonylag szűkös a kínálat Londonban, éppen ezért, a vevők félnek, hogy mások elviszik az orruk elől a lakást. Magyarországon ilyen gyorsan nem vesznek lakást, ám a Sasad Resort és a Budapest Gate befektetői is úgy vélik: vannak Budapesten is olyan felsőkategóriás lakások, amelyek pillanatok alatt elfogynak.

Budapesten sincs ez másképp, a frekventált helyen épülő, jó minőségű lakások gyorsan fogynak, ha nem is olyan tempóban mint Londonban - derül ki a a Sasad Resort és az Otthon Centrum közös gyorselemzéséből. Az adatok szerint: a 10 milliárd Ft beruházással épülő lakópark első ütemének 71%-a már tervezőasztalról elfogyott néhány hónap alatt. Ugyanakkor az elemzők rámutatnak arra is, hogy a kész lakásokhoz képest, a tervezőasztalról történő vásárlás jóval hosszabb időintervallumot is felölelhet. Gyakran a lakások terveit napokig tanulmányozzák a vevők, sokak "tervezőként" is közreműködnek: például saját terveket készítenek a mozdítható falak máshová helyezése, a fürdőszoba kialakítása kapcsán.. A határozott elképzeléssel és anyagi hátérrel rendelkező érdeklődők/vásárlók, általában két hét alatt döntenek - mondta el Miczek Szilvia az Otthon Centrum, Sasad Resort-ért felelős projekt vezetője. Ennyi idő szükséges a tervek áttekintéséhez, a hitelkonstrukció kiválasztásához.


A gazdagok gyorsabban döntenek

A lakás értékétől is függ az az idő, ami alatt eldől, hogy egy lakást megvásárolnak, vagy sem. Azt gondolhatnánk, minél nagyobb értékű az ingatlan, a vásárlók annál több időt töltenek a döntés meghozatalával. Az Sasad Resort értékesítési tapasztalatai azonban rácáfolnak erre a sztereotípiára! A kisebb lakást vásárlók a legkörültekintőbbek, sok esetben százezer forint különbség dönti el, hogy mit is vesz meg a potenciális vevő.

Természetesen a döntést meggyorsíthatják a speciális, ingatlanpiaci marketingpraktikák. Jó példa erre a GTC beruházása: a bevezetőkampány idején, a Sasad Resort speciális árstratégiával dolgozott. Itt hetente emelkedtek az árak, míg el nem érték a piaci értéket. A horvát luxusingatlanok mintájára készült kampány magyar viszonyok között is sikeres volt.


A külföldiek Pesten is gyorsak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erdei Bálint, a Budapest Gate marketing és értékesítési igazgatója elmondta: Magyarországon a - 10 perces - vásárlásoknak csak a külföldiek körében van hagyománya. Így például azok az angolszász területekről érkező vevők, akik tervezőasztalról vásárolták meg a golfpálya köré épülő lakóprojekt ingatlanjait, az átlagnál gyorsabban döntöttek a vásárlás mellett. A gyors döntések egyik oka, hogy ez a fejlesztés igazi kuriózumnak számít Budapesten, noha más országokban már több ilyen található.

A Budapest Gate elnevezésű projekt nemcsak lakásokat és ötcsillagos szállodát, de horgásztavat és világversenyek rendezésére is alkalmas golfpályát is magában foglal majd. A közel 75 milliárd forintos projekt a jelenleg futó legnagyobb méretű vegyes rendeltetésű ingatlanfejlesztés Magyarországon. Területén a legnagyobb hazai 18 lyukú golfpálya mellett családi, iker- és társasházak, villák is lesznek, építenek egy luxushotelt és egy 1250 fő befogadására alkalmas konferencia-központot is. A wellness-ágazatot egy gyógyfürdő és szépségközpont, és egy teniszpálya képviseli, kiegészítve lovaglási lehetőséggel − nyilatkozta Erdei Bálint a cég értékesítéséért és marketingért felelős vezetője.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem