1 °C Budapest

Bezöldült a kormányzati negyed - milliárdos megtakarítást várnak

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 09:30

A tegnapi napon jelentette be Görözdi György miniszterelnöki megbízott, hogy a magyar és japán tervezőkből álló csapat nyerte meg a kormányzati negyed építészeti terveinek kidolgozására kiírt pályázatot, az épületegyüttesen kívüli területek fejlesztéséért pedig a Westendet is tervező Finta Stúdió lesz felelős - írja a Napi.

A tervek szerint a kormányzati negyed fejlesztése három ütemben zajlik majd, első körben, 2009-re a kormányzati épületek készülnek majd el, ahova 11 minisztérium 6700 dolgozója költözik be. Következőként a pályaudvar kerül újraépítésre, harmadik ütemben pedig a szállodák, az irodaházak és a parkok készülnek el.

A teljes tervezési munkálatokra 2,4 milliárd forintot szántak, a több neves építészt is felvonultató bíráló bizottság javaslatai alapján megvásárolandó díjazott tervekre pedig 100 millió forintot különítettek el.

A nyertes terv szerint a kormányzati negyed nem csak külsőségeiben lesz zöld, de energiatakarékos megoldásokat fog alkalmazni: a hűtést és a fűtést is a talaj által adott energia kihasználásával oldják majd meg. A számítások szerint az új épületegyüttes 140 milliárd forintnyi megtakarítást eredményez majd az első huszonöt esztendőben.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem