15 °C Budapest

Bezöldült a kormányzati negyed - milliárdos megtakarítást várnak

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 09:30

A tegnapi napon jelentette be Görözdi György miniszterelnöki megbízott, hogy a magyar és japán tervezőkből álló csapat nyerte meg a kormányzati negyed építészeti terveinek kidolgozására kiírt pályázatot, az épületegyüttesen kívüli területek fejlesztéséért pedig a Westendet is tervező Finta Stúdió lesz felelős - írja a Napi.

A tervek szerint a kormányzati negyed fejlesztése három ütemben zajlik majd, első körben, 2009-re a kormányzati épületek készülnek majd el, ahova 11 minisztérium 6700 dolgozója költözik be. Következőként a pályaudvar kerül újraépítésre, harmadik ütemben pedig a szállodák, az irodaházak és a parkok készülnek el.

A teljes tervezési munkálatokra 2,4 milliárd forintot szántak, a több neves építészt is felvonultató bíráló bizottság javaslatai alapján megvásárolandó díjazott tervekre pedig 100 millió forintot különítettek el.

A nyertes terv szerint a kormányzati negyed nem csak külsőségeiben lesz zöld, de energiatakarékos megoldásokat fog alkalmazni: a hűtést és a fűtést is a talaj által adott energia kihasználásával oldják majd meg. A számítások szerint az új épületegyüttes 140 milliárd forintnyi megtakarítást eredményez majd az első huszonöt esztendőben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?