A kormány költözik, a lakásárak maradnak? Hol éri meg vásárolni?

Pénzcentrum
2007. február 21. 08:00

Az ingatlanértékesítési piac résztvevői szerint sok jelenlegi eladó gondolja úgy, hogy a kormányzati negyed helyének nyárvégi kijelölése már most jelentős mértékben emelt lakásuk értékén, s ezt az értéknövekedést az árakban is szeretnék érvényesíteni. Ez azonban nem egyenlő a valós értéknövekedéssel, így igazi áremelkedés nincs, csupán lakást értékesíteni akarók és keresők vannak, akik azonban nem találnak minden esetben egymásra.

A kormányzati negyed a jelenlegi tervek szerint a VI. és a XIII. kerület határán fekvő területen épül majd meg, a beruházás befejezésének várható időpontja 2009. A kormányzati építkezés helyszínének kijelölése óta körülbelül fél év telt el, ez idő alatt sokféle hír röppent fel a területen található ingatlanok árának várható változásairól, sokan akár 20 százalékos növekedést jósoltak. Az Otthon Centrum hatodik és tizenharmadik kerületi irodájának vezetőit, Salusinszky Gergelyt és Juhász Ákost kérdeztük az elmúlt néhány hónapban bekövetkezett változásról, illetve arról, hogy hol és mennyiért érdemes ingatlant vásárolni.

Van és még sincs: egy érzéki csalódás következményei

A kormányzati döntés után természetesen megjelent a VI. és a XIII. kerületben azon befektetők köre, akik a későbbi áremelkedésből szerettek volna nyereséget realizálni. Ezek a vásárlók persze arra számítottak, hogy az elmúlt néhány hónapban még az eredeti árak mellett tudnak ingatlanhoz jutni, ám csalódniuk kellett, ugyanis jelentős mértékű árnövekedéssel találták szemben magukat.

A jelentős mértékű árnövekedésnek egyszerű a magyarázata: a kínálati oldal szeretné kiaknázni a lehetőséget, s már most realizálni a nyereséget. Az árnövekedés mögött azonban nincs valós értéknövekedés, hiszen az csakis akkor kezdődik majd meg, amikor a kormányzati negyed építése és elkészülte kihat közvetlen környezetére, s megindul az egyébként viszonylag lepusztult terület rehabilitációja.

A jelenség miatt a lakásárak nagymértékű szórást mutatnak, hiszen a kínálati oldal egy jelentős része a keresletnövekedést kiaknázva szeretne már most nyereséget elérni az értékesítéssel. A fennmaradó eladók azonban reális áron kínálják lakásukat, ilyen körülmények között egyáltalán nem nehéz kitalálni vajon melyik kategória kel el hamarabb, illetve kiknek van esélye az eladásra.

A kormányzati negyed negatív hatásai

Így előfordulhat, mondta el lapunknak Salusinszky Gergely, az Otthon Centrum VI. kerületi irodájának vezetője, hogy a kormányzati negyed Nyugati Pályaudvarhoz való települése rövid távon negatív hatással is lehet a két érintett területre.

Egyrészt a kínálati oldal által szabott túlontúl magas árak miatt visszaeshet a forgalom, hiszen a befektetők nem látják a megfelelő garanciát arra, hogy a későbbiekben megtérül az ide elhelyezett pénzmennyiség (ez akkor válik nyilvánvalóvá, ha az építkezések befejeződnek), illetve nem szeretnék átengedni a haszon lehetőségét.

Másrészt az építkezések mindenképpen negatív hatással lesznek a környéken lakókra az állandó zaj és por miatt, főként a beruházásra néző Podmaniczky utcában.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem is érdemes itt lakást venni?

Erre a kérdésre egyszerű a szakemberek válasza: dehogynem. A kormányzati építkezés bár csak évek hosszú sora alatt, mégis hozzá fog járulni a környék rehabilitációjához és az árak emelkedéséhez. Ez azonban első körben, Juhász Ákos és Salusinszky Gergely szerint is csak a közvetlen közelben lévő utcákra lesz érvényes, s a folyamat csak nagyon lassan terjed majd tovább.

Így fontos, hogy jó helyen vásároljunk, ehhez azonban lehet, hogy hónapokat kell várnunk, míg megtaláljuk a megfelelő lakást a megfelelő áron. A hatodik kerületben átlagosan 200-270 ezer Ft/nm-es használtlakás-árakkal és 300-350 ezer forintos új lakásárakkal találkozunk.

Míg a tizenharmadik kerületben az árak óriási szórást mutatnak, találhatunk akár 160-180 forint per négyzetméteres áron is épületeket (használt), de van, ahol akár 350 ezer forintot is elkérhetnek négyzetméterenként.

Összességében véve a kínálati oldal megnövekedett elvárásai valamelyest mégiscsak árfelhajtó hatással bírnak, így a lakások körülbelül 5-10% százalékkal túlárazva kelnek el.

Van pezsgés a területen

Egyre inkább jellemzőek az új beruházások, amelyek szívesen tűzik zászlajukra a kormányzati negyed keltette kereslet kielégítését mint fő célt. Persze a most induló beruházások esetében egyszerűbb a nyereség realizálás, hiszen a beruházások körülbelül a negyed építésének végső szakaszában készülnek majd el.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16