A kormány költözik, a lakásárak maradnak? Hol éri meg vásárolni?

Pénzcentrum
2007. február 21. 08:00

Az ingatlanértékesítési piac résztvevői szerint sok jelenlegi eladó gondolja úgy, hogy a kormányzati negyed helyének nyárvégi kijelölése már most jelentős mértékben emelt lakásuk értékén, s ezt az értéknövekedést az árakban is szeretnék érvényesíteni. Ez azonban nem egyenlő a valós értéknövekedéssel, így igazi áremelkedés nincs, csupán lakást értékesíteni akarók és keresők vannak, akik azonban nem találnak minden esetben egymásra.

A kormányzati negyed a jelenlegi tervek szerint a VI. és a XIII. kerület határán fekvő területen épül majd meg, a beruházás befejezésének várható időpontja 2009. A kormányzati építkezés helyszínének kijelölése óta körülbelül fél év telt el, ez idő alatt sokféle hír röppent fel a területen található ingatlanok árának várható változásairól, sokan akár 20 százalékos növekedést jósoltak. Az Otthon Centrum hatodik és tizenharmadik kerületi irodájának vezetőit, Salusinszky Gergelyt és Juhász Ákost kérdeztük az elmúlt néhány hónapban bekövetkezett változásról, illetve arról, hogy hol és mennyiért érdemes ingatlant vásárolni.

Van és még sincs: egy érzéki csalódás következményei

A kormányzati döntés után természetesen megjelent a VI. és a XIII. kerületben azon befektetők köre, akik a későbbi áremelkedésből szerettek volna nyereséget realizálni. Ezek a vásárlók persze arra számítottak, hogy az elmúlt néhány hónapban még az eredeti árak mellett tudnak ingatlanhoz jutni, ám csalódniuk kellett, ugyanis jelentős mértékű árnövekedéssel találták szemben magukat.

A jelentős mértékű árnövekedésnek egyszerű a magyarázata: a kínálati oldal szeretné kiaknázni a lehetőséget, s már most realizálni a nyereséget. Az árnövekedés mögött azonban nincs valós értéknövekedés, hiszen az csakis akkor kezdődik majd meg, amikor a kormányzati negyed építése és elkészülte kihat közvetlen környezetére, s megindul az egyébként viszonylag lepusztult terület rehabilitációja.

A jelenség miatt a lakásárak nagymértékű szórást mutatnak, hiszen a kínálati oldal egy jelentős része a keresletnövekedést kiaknázva szeretne már most nyereséget elérni az értékesítéssel. A fennmaradó eladók azonban reális áron kínálják lakásukat, ilyen körülmények között egyáltalán nem nehéz kitalálni vajon melyik kategória kel el hamarabb, illetve kiknek van esélye az eladásra.

A kormányzati negyed negatív hatásai

Így előfordulhat, mondta el lapunknak Salusinszky Gergely, az Otthon Centrum VI. kerületi irodájának vezetője, hogy a kormányzati negyed Nyugati Pályaudvarhoz való települése rövid távon negatív hatással is lehet a két érintett területre.

Egyrészt a kínálati oldal által szabott túlontúl magas árak miatt visszaeshet a forgalom, hiszen a befektetők nem látják a megfelelő garanciát arra, hogy a későbbiekben megtérül az ide elhelyezett pénzmennyiség (ez akkor válik nyilvánvalóvá, ha az építkezések befejeződnek), illetve nem szeretnék átengedni a haszon lehetőségét.

Másrészt az építkezések mindenképpen negatív hatással lesznek a környéken lakókra az állandó zaj és por miatt, főként a beruházásra néző Podmaniczky utcában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem is érdemes itt lakást venni?

Erre a kérdésre egyszerű a szakemberek válasza: dehogynem. A kormányzati építkezés bár csak évek hosszú sora alatt, mégis hozzá fog járulni a környék rehabilitációjához és az árak emelkedéséhez. Ez azonban első körben, Juhász Ákos és Salusinszky Gergely szerint is csak a közvetlen közelben lévő utcákra lesz érvényes, s a folyamat csak nagyon lassan terjed majd tovább.

Így fontos, hogy jó helyen vásároljunk, ehhez azonban lehet, hogy hónapokat kell várnunk, míg megtaláljuk a megfelelő lakást a megfelelő áron. A hatodik kerületben átlagosan 200-270 ezer Ft/nm-es használtlakás-árakkal és 300-350 ezer forintos új lakásárakkal találkozunk.

Míg a tizenharmadik kerületben az árak óriási szórást mutatnak, találhatunk akár 160-180 forint per négyzetméteres áron is épületeket (használt), de van, ahol akár 350 ezer forintot is elkérhetnek négyzetméterenként.

Összességében véve a kínálati oldal megnövekedett elvárásai valamelyest mégiscsak árfelhajtó hatással bírnak, így a lakások körülbelül 5-10% százalékkal túlárazva kelnek el.

Van pezsgés a területen

Egyre inkább jellemzőek az új beruházások, amelyek szívesen tűzik zászlajukra a kormányzati negyed keltette kereslet kielégítését mint fő célt. Persze a most induló beruházások esetében egyszerűbb a nyereség realizálás, hiszen a beruházások körülbelül a negyed építésének végső szakaszában készülnek majd el.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24