2006 a befektetés éve volt

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 15:25

A CB Richard Ellis csoport legfrissebb jelentése szerint az európai kereskedelmi ingatlanpiac befektetési szempontból erős félévet tudhat maga mögött. A befektetések június végére összesen 113 milliárd eurót tettek ki, ami 12 százalékkal haladja meg 2006 hasonló időszakát, miután 2005-ben és 2006-ban is 40 százalékkal nőtt a tőkebefektetések értéke Európában.

A 12 százalékos emelkedés a magas európai és brit kamatszintek ellenére következett be. Ráadásul egyedül Nagy-Britanniában -ahol a kamatszint az európainál is magasabb- a befektetések 38 milliárd euróra rúgtak, szemben a 2006-os 37 milliárd euróval. Jonathan Hull, a CB Richard Ellis európai befektetési csapatának vezetője a befektetési hullámmal kapcsolatban kifejtette, hogy "a brit főváros központi része továbbra is jelentős szerepet játszik az Egyesült Királyság tőkebefektetési piacán. Az sem elhanyagolható, hogy 2007 első félévében nagyszámú külföldi vásárló volt London központjában, akik befektetők 70 százalékát tették ki. Habár a magas kamatszint kihatott a hitellel vásárló helyi befektetőkre, a külföldiek -főleg írek, közel-keletiek és ausztrálok- továbbra is nagyon vonzónak tartják a londoni piacot."

Más európai országok befektetési piacai is jól teljesítettek. Németország és Hollandia is erős félévet tudhat maga mögött: ebben a két országban a jó árazású ingatlanok keltették fel a külföldi befektetők figyelmét.

Kelet-Közép-Európában csupán 5,4 milliárd eurónyi befektetés történt 2007 első félévében, miután tavaly 12,65 milliárdnyi tranzakcióval rekord született. A befektetési aktivitás 2007-ben rendkívül erős maradt ebben a térségben, noha a piac növekedését korlátozza az elérhető befektetési célú "termékek" hiánya.

Michael Haddock, a CBRE európai kutatási igazgatója szerint "a tekintélyes volumenű befektetési célpontok iránt jelentős az érdeklődés. Több nagy portfoliójú tranzakció meghaladta az egymilliárd eurót és számos értékes ingatlan cserélt gazdát, mint pl. a HSBC bank székháza a londoni Canary Wharf-on vagy a párizsi Vendőme tér 9. Mindez azt mutatja, hogy a befektetők készek versenyezni a jó ingatlanok megszerzésért."

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem