16 °C Budapest

Van víz és áram bőven - nem kell félni a kánikula miatt

Pénzcentrum
2007. július 24. 11:00

A már több mint egy hete tartó harmadfokú hőségriadót indokló hőség miatt naponta mintegy 36 millió forint többletbevétele keletkezik a vízműveknek egy átlagos nyári naphoz képest - olvasható a Napi Gazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A fogyasztók a múlt hét második felében használták a legtöbb vizet, napi 770 ezer köbmétert, ilyenkor általában 500-600 ezer köbméter a fogyasztás. A hét végére azonban már csökkent a fogyasztás mivel sokan elutaztak.

Lévai Zsuzsa, a kommunikációs osztályvezető szerint még akkor sem kell tartani a vízhiánytól, ha tovább folytatódik a hőség, mivel a termelési kapacitás a mai igények akár másfélszeresét is elbírná.

A nyolcvanas években egyébként a meleg napokon akár 1,2 millió köbmétert is elhasználtak a fővárosiak, mára azonban már csak elvétve fordul elő, hogy folyó vízzel hűtenék a dinnyét, vagy a sört.

Kapás Mihály, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. rendszerirányítója szerint a hétvégi országos áramfogyasztás 400 megawattal haladta meg az áltagosnak tekinthető mértéket. A költségnövekedés jellemzően a fogyasztóknál csapódik le, ugyanis a többlet-energiaigényt jellemzően drágább forrásokból lehet biztosítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20