14 °C Budapest

Amikor becsap a villám, jobb félni mint...

Pénzcentrum
2007. július 19. 11:29

A nyáron gyakrabban előforduló zivatarokra, az azzal együtt járó gyakoribb villámlásokra és villámkárokra hívja fel a figyelmet az APC-MGE, az energiaellátási és hűtési megoldások piacvezető szállítója és az Országos Meteorológiai Szolgálat. A nyár a villámlások szempontjából a legveszélyesebb időszak, ilyenkor 4-5 naponként fordul elő villámlással együtt járó zivatar. Az érzékeny elektronikai eszközök - házimozik, számítógépek, televíziók - a villámlás okozta túlfeszültség hatására tönkremehetnek. Az APC felmérése szerint a hazai háztartások 53 százaléka észlelt már áramellátási problémát, és ezek a problémák a háztartások több mint 17 százalékánál villámcsapás okozta túlfeszültségre voltak visszavezethetőek. Ezzel együtt a lakosság 60 százaléka nem tud arról, hogy a villámhárítón kívül egyéb villámvédelmi megoldások is létezhetnek.

Az áramellátásban jelentkező túlfeszültségnek két oka van: a kiugróan magas feszültség általában villámcsapás, a "valamivel magasabb" feszültségszint pedig hálózathiba következménye. A villámcsapás okozta túlfeszültség, nemcsak a villamos- és telefonhálózatba, hanem az informatikai-, és hírközlési rendszereinkbe is behatol. Azonban a villám nemcsak ott okoz kárt, ahova becsap: mágneses erőtere indukció útján akár 1 km távolságban is károkat tehet az elektronikus berendezésekben.

"Zivatar, azaz villámlással és mennydörgéssel kísért légköri jelenség bármelyik évszakban előfordulhat, bár az időjárási megfigyelések statisztikája azt mutatja, hogy május és szeptember között a leggyakoribb az előfordulásuk" - mondta el dr. Gyuró György meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. "Évente átlagosan 30 olyan nap van, amikor egy adott településen zivatart lehet megfigyelni. A három nyári hónapra ebből 20 nap jut, a többi kilenc hónapra átlagosan 10. Ez azt jelenti, hogy a nyári évszak 92 napja alatt átlagosan 4-5 naponként fordul elő villámlással járó zivatartevékenység" - tette hozzá dr. Gyuró György.

"Azt tartja a mondás, hogy kétféle számítógép létezik: amelyik túlfeszültség következtében meghibásodott és adatokat vesztett és az, amelyik csak ezek után fog - ha nem alkalmaznak valamilyen védelmi megoldást. A túlfeszültséget leggyakrabban villámlás okozza, ezért aktuális nyáron a villámlás okozta károkról beszélni" - mondta Szarka Attila, az APC-MGE rendszermérnöke. "A villámlás és a villámlás okozta túlfeszültség ellen többféleképpen lehet védekezni. Azoknak, akiknek még nincs túlfeszültség-védelmi berendezésük, azt javasolja az APC-MGE, hogy nyaralás idejére, amíg nem tartózkodnak otthon, tegyék meg a következőket: áramtalanítsák az érzékeny berendezéseket: húzzák ki a konnektorból a televíziót, rádiót, mosógépet. A számítógépből minden kimenő vezetéket távolítsanak el. Aki ezt nem szeretné minden vihar előtt megtenni - váratlan, hálózati hibából eredő túlfeszültség előtt nem is tudja - annak túlfeszültség-védelmi berendezések használatát javasoljuk" - tette hozzá Szarka Attila.

Túlfeszültség-védelmi berendezések használatakor is többlépcsős védelemre van szükségünk, hogy megfelelően védekezhessünk a villámlás okozta károk ellen: a villámhárító a nagy áram közvetlen romboló hatásától óv bennünket, az elosztó szekrényekben található (ha beépítettek ilyet) fedő- és középvédelmi eszközök pedig az igen nagy túlfeszültség impulzusokat szelídítik meg, így a legnagyobb károktól védenek. A "megszelídített", ám még mindig nagy energiájú impulzustól helyi túlfeszültség-védelmi eszközök segítségével tudjuk az érzékeny elektronikai berendezéseinket megvédeni. Ezek ára a védeni kívánt eszközök - számítógép, házimozi, televízió - árához képest elenyésző: többmilliós berendezéseket néhány ezer forintos befektetéssel is megvédhetjük. Az APC Surge ArrestTM termékek használatával a villámlással együtt járó túlfeszültség nem tehet kárt az érzékeny elektronikai berendezésekben. Ezek a termékek 6-8 csatlakozóaljzatot tartalmaznak, és nemcsak az elektromos hálózat felől, hanem az adatvonali kábelek, antennák irányából is megfelelő védelmet biztosítanak.

Öt tipp, amely betartása segít megóvni az értékes elektronikai berendezéseket a villámlás és az áramellátás zavaraiból eredő túlfeszültség ellen:

1. Válasszon olyan túlfeszültség-védelmi berendezést, amelynek alacsony a feszültség-áteresztő értéke. (A túlfeszültség-védelmi megoldás csak akkor működik, ha a lakásban van szabványnak megfelelő földelés.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2. Otthoni felhasználásra válasszon a kisebb, kedvező árú túlfeszültség-védelmi berendezések közül, például az APC Surge Arrest sorozatából a PH6VT3-GR és a P5BV-GR berendezéseket. Ezek a kisebb eszközök a számítógépeket, digitális házimozit óvják meg a túlfeszültség okozta károktól.

3. Az elektronikai eszközök védelmének biztosítása érdekében olyan túlfeszültség-védelmi eszközt válasszon, amely az áramlökések által veszélyeztetett összes útvonalat, többek között az elektromos vezetékeket, telefonvezetékeket, adatkábeleket és koaxiális kábeleket is lefedi.

4. Állapítsa meg, hogy mely eszközök esetében fontos, hogy áramszünet esetén is tovább működjenek, ezeket az eszközöket lássa el szünetmentes tápegységgel.

5. Kis irodáknak is érdemes túlfeszültség-védelmi megoldást alkalmazniuk: egy esetleges túlfeszültség ugyanis nem csak a berendezéseket (számítógépek, monitorok) teszi tönkre, hanem a gépeken tárolt adatok is elveszhetnek. Kis irodának az APC a Surge Arrest termékcsalád nagyobb teljesítményű tagjait, pl. a PF8VNT3-GR-t és a BackUPS RS család tagjait, pl. a BR800i-t ajánlja. Utóbbi berendezések szünetmentes áramforrásként üzemelnek, és egyidejűleg védik a rá csatlakoztatott berendezéseket a kommunikációs vonalakon keresztül is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem